Kaune už kolumbariumą prestižinėse kapinėse reikės mokėti daugiau

Kaune sparčiai pildantis vietomis kolumbariumuose, savivaldybė nusprendė diferencijuoti jų kainas, dvigubai brangiau įvertindama vietas prestižinėse Petrašiūnų kapinėse.

Kaune už kolumbariumą prestižinėse kapinėse reikės mokėti daugiau.<br>Kauno savivaldybės nuotr.
Kaune už kolumbariumą prestižinėse kapinėse reikės mokėti daugiau.<br>Kauno savivaldybės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 27, 2021, 7:34 AM

Kaip nurodė projektą parengusi savivaldybė, laidojimas urnose yra smarkiai išpopuliarėjęs ir siekia 60 proc. visų palaidojimų, tad daugėja ir laidojimų kolumbariume.

Šiuo metu Petrašiūnų ir Romainių kapinėse jau užimta 80 proc. kolumbariumų, todėl jie turėtų užsipildyti per vienerius metus.

Pasak projekto rengėjų, kolumbariumų vietų skaičių reikia plėsti, tačiau dėl augančių medžiagų ir darbo kainų, šios paslaugos brangsta. Dėl to nuspręsta pabranginti kolumbariumų vietų kainas prestižinėse Petrašiūnų kapinėse, kur iki šiol jos, lyginant su kitų kapinių kolumbariumų kainomis, skyrėsi nežymiai. Kainos taip pat diferencijuojamos pagal kolumbariumų aukštus.

Todėl nuo šiol patraukliausios II-IV aukštų kolumbariumų nišos Petrašiūnų kapinėse kainuos 1,3 tūkst. eurų, o I ir V aukštuose – 900 eurų. Romainiuose šios kainos atitinkamai sieks 600 ir 500 eurų, Seniavoje – 455 ir 414 eurų. Panemunėje visi kolumbariumai kainuos 700 eurų.

Iki šiol brangiausios vietos kolumbariume Petrašiūnuose atsiėjo 650 eurų.

Svarstant šį sprendimą taryboje, opoziciniai konservatoriai ragino numatyti pelenų išbarstymo vietas.

„Keliant įkainius, reikėtų visą laiką galvoti apie alternatyvas – ar tai yra ir jeigu nėra, kada tai numatoma padaryti?“, – klausė Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų narė Jurgita Kupčinskienė.

Savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis sakė, jog tokio lauko nėra, nors jis yra planuojamas.

„Yra galimybė tą padaryti Romainių kapinėse, bet sprendimai dėl pelenų barstymo lauko įteisinimo – tokių nėra ir laike negaliu pasakyti, kada jie galėtų atsirasti“, – teigė savivaldybės atstovas.

Opozicinės frakcijos seniūnė Edita Gudišauskienė taip pat ragino pirmiausia plėsti kolumbariumų vietų skaičių ir sudaryti galimybes kauniečiams artimuosius laidoti taip, kaip jie pageidauja.

Kauno vicemero Andriaus Palionio teigimu, kolumbariumų plėtra šiuo metu vykdoma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.