Padažnėjo banko darbuotojais apsimetančių sukčių – atskleidė, ką kalba apgaudinėdami

„Luminor“ bankas perspėja klientus apie pastaruoju metu itin padažnėjusias finansinių sukčių, telefonu apsimetančių banko darbuotojais, atakas. Susisiekę su banko klientais, sukčiai mėgina išvilioti prisijungimo prie interneto banko ar kitą konfidencialią informaciją, todėl gyventojams patariama būti itin budriems.

Banko specialistai taip pat pataria apie padažnėjusius finansinių nusikaltimų atvejus perspėti vienišus, vyresnio amžiaus artimuosius, kad jie netaptų sukčiavimo aukomis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Banko specialistai taip pat pataria apie padažnėjusius finansinių nusikaltimų atvejus perspėti vienišus, vyresnio amžiaus artimuosius, kad jie netaptų sukčiavimo aukomis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jei visgi nutiko taip, jog praradote lėšas dėl galimo sukčiavimo, rekomenduojame nedelsiant kreiptis į teisėsaugos institucijas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jei visgi nutiko taip, jog praradote lėšas dėl galimo sukčiavimo, rekomenduojame nedelsiant kreiptis į teisėsaugos institucijas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 28, 2021, 11:33 AM

Dažniausiai rusų kalba kalbantys asmenys skambina klientams ir prisistatę banko darbuotojais prašo gyventojų pateikti savo interneto banko prisijungimus, duomenis apie mokėjimų pavedimus ar sąskaitos likučius. Informaciją prašoma melagingai teigiant, jog sąskaitos yra nesaugios ir joms bus suteikiama papildoma apsauga.

„Sukčiai apsimeta banko darbuotojais ir klientams pateikia scenarijų, kurio tikslas – kuo greičiau išvilioti prisijungimo prie interneto banko duomenis. Perspėjame klientus, kad banko darbuotojai jūsų niekuomet nepaprašys pateikti duomenų apie mokėjimo sąskaitas, atskleisti slaptažodžius ar mokėjimo kortelių numerius, todėl sulaukus tokio prašymo reikėtų neatsakinėti į klausimus ir kuo greičiau nutraukti pokalbį“, – sakė „Luminor“ banko sukčiavimo prevencijos ekspertas Linas Sadeckas.

Pasak jo, pagrindinis finansinių sukčių tikslas yra išvilioti lėšas, priverčiant klientą išsigąsti dėl tariamo sąskaitos nesaugumo, nes tuomet nusikaltimo auka tampa emocionalesnė ir mažiau atidi detalėms.

„Nusikaltėliai visuomet stengiasi pasinaudoti žmonių emocijomis ir sukelti paniką, todėl svarbiausia – išlikti sąmoningiems ir ramiems. Jeigu sulaukėte keisto skambučio ar elektroninio laiško, neskubėkite atsakinėti į klausimus, o pirmiausiai racionaliai įvertinkite situaciją“, – pabrėžė L.Sadeckas.

Banko specialistai taip pat pataria apie padažnėjusius finansinių nusikaltimų atvejus perspėti vienišus, vyresnio amžiaus artimuosius, kad jie netaptų sukčiavimo aukomis.

Sukčiavimo prevencijos ekspertai pataria:

jeigu sulaukėte sukčių, apsimetančių banko darbuotojais, skambučio, nedelsdami nutraukite pokalbį ir jokiu būdu neatskleiskite asmeninės informacijos apie prisijungimą prie internetinės bankininkystės, mokėjimo kortelę ar „Smart-ID“ paskyrą.

jeigu kilo įtarimas, kad jūsų internetinės bankininkystės prisijungimai ar kita jautri, su banko sąskaita susijusi informacija, galėjo būti pavogti, kuo greičiau praneškite apie tai „Luminor“ bankui oficialiu klientų aptarnavimo telefono numeriu +370 5 239 3444.

jei visgi nutiko taip, jog praradote lėšas dėl galimo sukčiavimo, rekomenduojame nedelsiant kreiptis į teisėsaugos institucijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.