Vyriausybė nepritaria A. Verygos siūlymui mokėti vaiko priežiūros išmokas proseneliams

Vyriausybė trečiadienio posėdyje Seimui nusprendė pateikti išvadą, kuria rekomenduojama nepritarti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos nario Aurelijaus Verygos siūlymui sudaryti sąlygas proseneliams, turintiems draudžiamųjų pajamų, gauti vaiko priežiūros išmoką.

Vyriausybė nepritaria siūlymui mokėti vaiko priežiūros išmokas proseneliams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vyriausybė nepritaria siūlymui mokėti vaiko priežiūros išmokas proseneliams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vyriausybė nepritaria siūlymui mokėti vaiko priežiūros išmokas proseneliams.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vyriausybė nepritaria siūlymui mokėti vaiko priežiūros išmokas proseneliams.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vyriausybė nepritaria siūlymui mokėti vaiko priežiūros išmokas proseneliams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vyriausybė nepritaria siūlymui mokėti vaiko priežiūros išmokas proseneliams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Veryga.<br>V.Skaraičio nuotr.
A.Veryga.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 7, 2021, 1:23 PM

Šiam projektui parlamentarai po pateikimo pritarė gegužės 18 d., tai numatančias „valstiečio“ siūlomas pataisas parėmus 61 parlamentarui, 12 balsavus prieš, susilaikius dar 47. Taip pat tuomet vykusiame plenariniame posėdyje pritarta Seimo kanceliarijos Teisės departamento išvadai dėl siūlomo teisinio reguliavimo paprašyti Vyriausybės išvados.

Nors projekto autorius A.Veryga tikino, kad įstatymo įgyvendinimui papildomų biudžeto lėšų apskritai nereikės, nes esą prosenelių prižiūrimų vaikų tėvai dirbs ir mokės visus mokesčius ir tai atsvertų biudžeto išlaidas, tačiau, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos skaičiavimu, priėmus siūlomas pataisas, tam reikėtų papildomų beveik 2 mln. eurų kiekvienais metais.

„Preliminariais Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos skaičiavimais, kasmet vaiko priežiūros išmokai mokėti reikėtų papildomai skirti apie 1,9 mln. eurų, o 2021 m. – apie 0,95 mln. eurų Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto lėšų, ligos išmokai mokėti kasmet reikėtų papildomai skirti apie 0,02 mln. eurų, o 2021 m. – apie 0,01 mln. eurų Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto lėšų“, – rašoma Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos lydraštyje.

Todėl Ministrų Kabinetas priėjo išvadą, kad toks siūlymas didintų valstybės skolą ir keltų riziką valstybės viešųjų finansų tvarumui, be to, „Sodros“ biudžete šiais metais tam nėra numatyta papildomų lėšų, todėl Vyriausybė siūlo nepritarti „valstiečio“ teiktam projektui.

„Atsižvelgiant į dėl COVID-19 pandemijos išaugusį neapibrėžtumą, atnaujintą šalies ekonominės raidos scenarijų 2021 metais, didesnį valdžios sektoriaus deficitą ir skolą, taip pat į tai, kad, ir toliau prisiimant papildomų ilgalaikių įsipareigojimų ir augant valdžios sektoriaus skolai, valstybės skolos lygis vidutiniu laikotarpiu (2021–2024 m.) priartėtų prie 60 proc. bendrojo vidaus produkto, o tai keltų riziką viešųjų finansų tvarumui“, – rašoma pateiktoje Vyriausybės išvadoje, taip pat pažymint, kad šių metų „Sodros“ biudžete projekto įgyvendinimui nėra numatytų papildomų lėšų, todėl šių pataisų įgyvendinti tiesiog nebūtų galimybių.

Šiuo metu projektas svarstomas ir Seimo komitetuose, o į plenarinių posėdžių salę pataisas ketinama sugrąžinti rudens sesijoje, kuomet parlamentarai turės galutinai apsispręsti dėl šio projekto.

Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisą pateikęs A. Veryga teigia siekiantis paskatinti prosenelius padėti auginti provaikaičius. Jo nuomone, tai skatintų gimstamumą, sudarytų palankesnes sąlygas jaunoms šeimoms auginti vaikus, padėtų išsilaikyti darbo rinkoje, gerintų demografinę padėtį Lietuvoje.

Šiuo metu galiojančiame Ligos ir motinystės įstatyme nėra reglamentuota prosenelių, kurie turi draudžiamųjų pajamų, teisė gauti vaiko priežiūros išmoką. Šiuo metu tokią teisę turi tėvai, įtėviai, globėjai ir seneliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.