Dėl PVM lengvatos Seimo teisininkai siūlo atsiklausti ir Vyriausybės nuomonės

Siūlymas buitinių vartotojų naudojamai elektrai ir dujoms taikyti lengvatinį 9 proc. PVM tarifą yra diskutuotinas, taip pat dėl jo reikėtų gauti Vyriausybės išvadą. Tokią nuomonę išsakė Seimo kanceliarijos Teisės departamentas, įvertinęs Seimo narių socialdemokratų Eugenijaus Sabučio ir Kęstučio Vilkausko įregistruotas Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisas.

Siūloma lengvata turėtų galioti iki tol, kol bus užtikrinta konkurencinga kaina už dujas bei elektrą.<br> V.Balkūno nuotr.
Siūloma lengvata turėtų galioti iki tol, kol bus užtikrinta konkurencinga kaina už dujas bei elektrą.<br> V.Balkūno nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr. 
V.Ščiavinsko nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 28, 2021, 5:40 PM

Jie siūlo nustatyti, kad lengvatinis PVM tarifas būtų taikomas iki 2023 m. gruodžio 31 d. buitiniams energijos vartotojams, kaip jie apibrėžti Energetikos įstatyme, tiekiamai elektros energijai ir gamtinėms dujoms.

Pasak Seimo teisininkų, projekto nuostatų atžvilgiu taikytini 2006 m. lapkričio 28 d. ES Tarybos direktyvos dėl pridėtinės vertės mokesčio bendros sistemos reikalavimai.

PVM direktyvos straipsnyje, nustatančiame specialias nuostatas dėl lengvatinio tarifo gamtinių dujų, elektros energijos ar centralizuoto šildymo tiekimui, nurodyta, kad valstybės narės gali taikyti lengvatinius tarifus šių kategorijų prekėms tik pasikonsultavusios su PVM komitetu.

Taigi, atsižvelgiant į šią nuostatą, anot Seimo Teisės departamento, Lietuvos Respublika, siekdama įvesti šį PVM lengvatinį tarifą, privalo apie tai pranešti Europos Sąjungos Komisijai.

Nors projekto autoriai siūlo, kad jo nuostatos įsigaliotų 2022 m. sausio 1 d., Seimo Teisės departamentas sako, kad tai prieštarautų Teisėkūros pagrindų ir Mokesčių administravimo įstatymų reikalavimams.

Pagal juos Seimas turi užtikrinti, kad Lietuvos mokesčių įstatymai, nustatantys mokesčio lengvatą, turėtų įsigalioti ne anksčiau kaip po 6 mėnesių nuo jų paskelbimo dienos. Atsižvelgus į tai, Seimo Teisės departamento nuomone, koreguotina projekto įsigaliojimo data.

Seimo teisininkai taip pat mano, kad dėl PVM įstatymo pataisų reikėtų gauti Vyriausybės išvadą.

„Atsižvelgus į Biudžeto sandaros įstatymo nuostatas, jog trejų biudžetinių metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų konsoliduotos visumos planuojamų rodiklių projektas rengiamas remiantis Vyriausybės programa, Lietuvos stabilumo programa, Valstybės pažangos strategija, taip pat į tai, kad dėl projekto nuostatų įgyvendinimo sumažės iš pridėtinės vertės mokesčio gaunamos valstybės pajamos, manytina, jog turėtų būti gauta Vyriausybės, kaip biudžeto planuotojos, nuomonė dėl siūlomo teisinio reguliavimo“, – sakoma Seimo Teisės departamento išvadoje.

Šių metų liepos mėnesį Seimo nariai socialdemokratai E.Sabutis ir K.Vilkauskas įregistravo Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisas, kuriomis siūlo nustatyti lengvatinį 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio tarifą buitiniams elektros ir dujų vartotojams, primena ELTA.

Dabar jiems taikomas standartinis 21 proc. apmokestinimas.

Pasak Seimo nario E.Sabučio, siūloma lengvata turėtų galioti iki tol, kol bus gyventojams užtikrinta konkurencinga kaina už teikiamą elektros energijos ir dujų tiekimo paslaugą, todėl projekte numatyta, kad PVM lengvatos priemonės būtų taikomos laikinai iki 2023 m. gruodžio 31 d.

Ši nuostata, anot jos iniciatorių, suponuoja galimybę Seimui atskiru teisės aktu pratęsti arba panaikinti PVM lengvatos galiojimą.

Projektą inicijavę Seimo nariai sako, kad dauguma šalies gyventojų, gaunantys mažas ir vidutines pajamas, didelę dalį savo pajamų vis dar turi skirti būtiniausioms komunalinėms paslaugoms apmokėti, todėl PVM lengvata sumažintų šią naštą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.