Sąskaitos už šildymą pūsis ne vien sostinėje – gerokai brangiau mokės ir dzūkai

Artėjantis šildymo sezonas alytiškiams gali būti maždaug ketvirtadaliu brangesnis nei prieš tai buvęs. UAB „Alytaus šilumos tinklai“ direktorius Mindaugas Nevardauskas paaiškina, kad tokį šilumos kainos šuolį lemia beveik dvigubai pabrangęs biokuras ir bene penkis kartus į viršų šoktelėjusios dujų kainos. Tarp nepalankių faktorių šilumos kainai – ir politinė Baltarusijos situacija. Nepaisant to, blogiausio scenarijaus Alytus turėtų išvengti, mat sostinei prognozės dar liūdnesnės – čia prognozuojamas net perpus brangesnis šildymas.

Įtakos šildymo kainoms turės ir politinė Baltarusijos situacija.<br>dzukijosveidas.lt/“Alytaus šilumos tinklai“ nuotr.
Įtakos šildymo kainoms turės ir politinė Baltarusijos situacija.<br>dzukijosveidas.lt/“Alytaus šilumos tinklai“ nuotr.
Įtakos šildymo kainoms turės ir politinė Baltarusijos situacija.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Įtakos šildymo kainoms turės ir politinė Baltarusijos situacija.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Laura Baliukonienė, www.dzukijosveidas.lt

Sep 17, 2021, 3:56 PM

Šilumos kainoms – nepalankūs faktoriai

„Tai, ką dabar matome aukcionuose, prognozuojama, kad šis šildymo sezonas bus brangesnis. Alytuje prognozuojamas pabrangimas iki 25 proc. Vilniuje prognozės dar liūdnesnės – manoma, kad šilumos kainos šuolis gali siekti net iki 50 proc. Žinoma, visa tai priklausys nuo biokuro ir dujų rinkos kainų, tačiau šildymo kaina Alytuje ir toliau išliks viena mažiausių – ji bus mažesnė už šalies vidurkį“, – paaiškino M.Nevardauskas.

„Alytaus šilumos tinklai“ visą biokurą perka biokuro biržoje. Deja, biokuras per metus pabrango beveik dvigubai, o dujos – bene penkis kartus.

Įtakos šildymo kainoms turės ir politinė Baltarusijos situacija – iki šiol į Lietuvą iš šios šalies buvo vežama apie 30 proc. biokuro ir jo kaina buvo ganėtinai patraukli, dabar baltarusiško biokuro kiekiai dėl esamos politinės situacijos Lietuvoje ženkliai mažėja.

„Prognozuojame, kad dėl visų susiklosčiusių aplinkybių biokuro žiemą šalyje gali pritrūkti, ypač jeigu bus šaltesnė žiema. Tiekėjai taip pat nesudaro ilgalaikių biokuro tiekimo sandėrių. Anksčiau jų būdavo sudaroma apie 50-60 proc. nuo šildymo sezono poreikio, tai dabar jų skaičius tesiekia vos 10 procentų. Tiekėjai biokurą kaupia sandėliuose ir tikisi brangiai parduoti žiemą. Tikėtina, kad dėl galimo biokuro trūkumo žiemą jo kainos dar labiau gali augti. Tačiau, jeigu žiema bus šiltesnė, pavasariop jis gali būti išparduodamas pigiau“, – kalbėjo M.Nevardauskas.

Jis pažymėjo, kad praėjusį sezoną turėjome 2011 metų lygio šilumos kainas. Nuo to laiko prabėgo dešimt metų, per kuriuos būta infliacijų, kainos augo.

„Pati šilumos kaina nėra didelė, čia veikiau problema yra mažos gyventojų pajamos ir dideli pastatų energijos sunaudojimai“, – paaiškino bendrovės vadovas.

Šilumos kainai piginti – bendradarbiavimas su savivalda

Siekiant kiek įmanoma labiau sumažinti šildymo kaštus, „Alytaus šilumos tinklai“ kartu su savivaldybe dar pavasarį sudarė bendradarbiavimo susitarimą, pagal kurį visus miesto teritorijoje genimą, kertamą ar valomą medieną atiduoda Alytaus miesto šildymui gaminamam biokurui. Anksčiau medžių išvartas, nugenėtas šakas, iškirstus medžius savivaldybei tekdavo vežti į Alytaus regiono atliekų tvarkymo centrą, kur už tokių atliekų atvežimą tekdavo mokėti. „Alytaus šilumos tinklai“ medieną iš savivaldybės priima nemokamai.

„Žinoma, tai tik lašas jūroje. Tai, ką atveža savivaldybė, yra nedidelis kiekis mūsų sudeginamo biokuro. Jo užtenka daugiausiai trims dienoms, tačiau tai yra bent šiek tiek šilumos kainą piginanti priemonė. Toks savivaldybių ir šilumos tiekėjų bendradarbiavimas ypač efektyvus būtų mažesnėse savivaldybėse, kurios sunaudoja mažesnius biokuro kiekius“, – pasakojo M.Nevardauskas.

Kitąmet – milžiniškos statybos

Artėjančiam šildymo sezonui „Alytaus šilumos tinklai“ jau baigia pasiruošti. Buvo numatyti katilinės, biokatilo remonto darbai, kurie vyksta pagal planą. Kaip ir buvo suplanuota, atnaujinta apie 3 km šilumos trasų ir iki rugsėjo pabaigos darbai bus baigti.

„Alytaus šilumos tinklai“ ateinantį pavasarį ruošiasi labai svarbiam ir dideliam darbui – prasidės naujų dujinių katilų statybos. Jau atlikti projektavimo darbai ir vyksta katilų pirkimo konkursas.

„Reikėjo atnaujinti žinias, nes tokio dydžio katilų Lietuvoje seniai niekas nestatė. Kiti miestai nuėjo senų katilų modernizavimo keliu. Mes statysime mažesnės galios, bet gerokai efektyvesnius katilus ir ilgalaikėje perspektyvoje, tai duos ženkliai didesnę naudą, nei senų katilų modernizavimas. Šiek tiek užtrukome, nes norėjome viską gerai suprojektuoti ir pasiruošti. Kitąmet katilai jau turėtų būti pakeisti“, – tikino direktorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.