Vidutinė pensija augtų iki 465 eurų, su būtinuoju stažu – iki 489 eurų

Vidutinė socialinio draudimo pensija nuo kitų metų turėtų augti 51 euru iki 465 eurų, o su būtinuoju stažu – 48 eurais (11 proc.) iki 489 eurų, teigia finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Stažas ir toliau turės įtakos – jei jis viršys 30 metų, sparčiau bus indeksuojama bazinė pensijos dalis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Stažas ir toliau turės įtakos – jei jis viršys 30 metų, sparčiau bus indeksuojama bazinė pensijos dalis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Stažas ir toliau turės įtakos – jei jis viršys 30 metų, sparčiau bus indeksuojama bazinė pensijos dalis.<br>T.Bauro nuotr.
Stažas ir toliau turės įtakos – jei jis viršys 30 metų, sparčiau bus indeksuojama bazinė pensijos dalis.<br>T.Bauro nuotr.
M.Navickienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
M.Navickienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
G.Skaistė.<br>T.Bauro nuotr.
G.Skaistė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 11, 2021, 2:28 PM

„Prioritetas yra skurdo rizikos mažinimas ir čia didžioji dalis išlaidų yra susijusi su pensijų sistema“, – spaudos konferencijoje sakė G. Skaistė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė teigė, jog 2022 metų biudžetas yra labiau subalansuotas ir orientuotas į mažesnes pajamas gaunančiųjų padėties gerinimą.

Jos teigimu, pagyvenusių žmonių pajamos turėtų augti labiau nei numatyta dabartiniuose teisės aktuose, nes individuali pensijos dalis bus indeksuojama sparčiau, o bazinė dalis užtikrins universalų dydį, kuris galėtų spręsti stažo nesukaupusių asmenų, mažų pensijų problemą.

M. Navickienės teigimu, dėl Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymo pataisų papildomai reikės 138 mln. eurų, iš jų apie 70 mln. eurų – papildomam individualios pensijų dalies indeksavimui ir 68 mln. eurų – bazinės dalies papildomam finansavimui.

Ji taip pat pabrėžė, kad stažas ir toliau turės įtakos – jei jis viršys 30 metų, sparčiau bus indeksuojama bazinė pensijos dalis.

„Siekiant geriausio efekto sprendžiant skurdo problemą, neužtenka sparčiau indeksuoti tik individualiosios pensijos dalies“, – sakė M. Navickienė.

Ministerijos skaičiavimais, 15-30 metų stažą sukaupusių yra apie 75 tūkst. žmonių, iš kurių du trečdaliai – moterys. Pensininkų iš viso yra apie 600 tūkstančių.

„Suprantame, kad didžioji dalis tų moterų stažo nesukaupė arba dėl to, kad augino vaikus, arba slaugė savo neįgalius, pagyvenusius artimuosius. Manome, kad ir nekeičiant šitos vietos, keičiant tik individualios dalies indeksavimą, nepasiektume tokio efekto skurdo rizikos lygiui, kokį skaičiuojame dabar“, – sakė ministrė.

„Norėdami pasiekti maksimalų efektą turime daryti abu dalykus – ir užtikrinti tam tikrą universalumą artinant prie minimalių vartojimo poreikių dydžio ir rūpintis, kad sparčiau indeksuotųsi individuali dalis. Mūsų siekis, kad ta bazinė dalis ir jos įtaka bendroje pensijoje palaipsniui mažėtų ir kuo didesnį vaidmenį vaidintų ta individualioji, nuo įmokų priklausanti dalis kiekvienam žmogui“, – pridūrė ji.

Pensijos nuo kitų metų pradžios vidutiniškai didės 8,47 proc., o atskiros jų rūšys padidės dar daugiau. Papildomam pensijų individualiosios dalies indeksavimui numatoma skirti 70 mln. eurų „Sodros“ biudžeto lėšų.

Pensijoms kitąmet numatoma skirti iš viso 4,251 mlrd. eurų – 11,9 proc. daugiau nei šiemet.

Nuo šių metų liepos mokamą 32 eurų vienišo ašmens išmoką 2022 metais gaus daugiau žmonių – visi vieniši, neįgalūs ir senatvės pensijos amžiaus sulaukę žmonės. G. Skaistės teigimu, tam reikės 107,4 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.