Žadate remontuoti arba įsirengti būstą? Skelbia, kiek dabar tai gali užtrukti ir kada situacija pasikeis iš esmės

Pasak specialistų, būsto įrengimas nuo santechnikos, elektros instaliacijos darbų iki sienų glaistymo ir tinkavimo, ne tik pamažu brangsta, bet ir užtrunka gerokai ilgiau nei prieš metus. Statybų ir vidaus apdailos įmonių vadovai be akivaizdaus žaliavų kainų kilimo ir ilgiau trunkančios logistikos pastebi ir darbo jėgos stygių – visa tai atsiliepia klientų aptarnavimo efektyvumui.

Būsto įrengimas ne tik brangsta, bet ir užtrunka ilgiau, nei prieš metus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Būsto įrengimas ne tik brangsta, bet ir užtrunka ilgiau, nei prieš metus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Būsto įrengimas ne tik brangsta, bet ir užtrunka ilgiau, nei prieš metus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Būsto įrengimas ne tik brangsta, bet ir užtrunka ilgiau, nei prieš metus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Būsto įrengimas ne tik brangsta, bet ir užtrunka ilgiau, nei prieš metus.<br>D.Umbraso nuotr.
Būsto įrengimas ne tik brangsta, bet ir užtrunka ilgiau, nei prieš metus.<br>D.Umbraso nuotr.
Būsto įrengimas ne tik brangsta, bet ir užtrunka ilgiau, nei prieš metus.<br>D.Umbraso nuotr.
Būsto įrengimas ne tik brangsta, bet ir užtrunka ilgiau, nei prieš metus.<br>D.Umbraso nuotr.
Būsto įrengimas ne tik brangsta, bet ir užtrunka ilgiau, nei prieš metus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Būsto įrengimas ne tik brangsta, bet ir užtrunka ilgiau, nei prieš metus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 1, 2021, 5:28 PM

Remontų kainos kyla – paklausos daugėja

Vidaus apdailos remonto darbus atliekančių įmonių darbuotojai ir jų vadovai pastebi, kad nuo rudens pradžios daugėja savo būstą norinčių įsirengti klientų. Vidaus apdailos darbai atliekami ir naujuose butuose, ir kotedžuose, ir namuose.

Įprastai tokios įmonės užsakovui pateikia vieno kvadratinio metro kainą, kuri reiškia, kad tiek kainuos pilnai įrengti vieną kvadratinį būsto metrą. Šis įkainis yra paskaičiuojamas pagal būsto, kuriame bus vykdomas remontas, plotą. Vienos įmonės per šiuos metus vieno kvadratinio metro įkainį pakėlė 30 eurų, o kitos prie pradinio pasiūlymo pridėjo bent 50 eurų.

Pasak specialistų, į remonto sąmatą dažnai įeina tiek vidaus apdailos medžiagos, tiek pats darbas, tiek vidaus interjero paslaugos. Taip pat gali susidaryti ir papildomi mokesčiai dėl nenumatytų darbų.

Tokia bendros kainos sudėtis susidaro iš santechnikos ir elektros instaliacijos darbų, gipso kartono montavimo, grindų dangos įrengimo, sienų ir lubų paruošimo, plytelių, durų ir langų montavimo bei kitų darbų. Kartais papildomai teikiamos ir būsto interjero konsultacijos ir darbai.

„Kilo tiek medžiagų kainos, tiek darbų įkainiai ir pas mus, ir pas konkurentus“, – pripažįsta įmonės „Apdailos kodas“ vadovas ir įkūrėjas Donatas Dargis. Vis dėlto, klientų srautas likęs stabilus ar nežymiai pagausėjęs.

D.Dargis tikina pastebėjęs, kad jau nuo šių metų pradžios bent keliais procentais sukilusioms darbų kainoms įtakos turėjo ir statybinių medžiagų brangimas, ir iš kitų užsakomų žaliavų savikainos padidėjimas. Jis pasakoja, kad beveik visur jaučiamas kainų kilimas. Vadovo tikinimu, kai pabrango pagrindiniai statyboje naudojami metalai, pakilo ir kainos. Tai turėjo įtakos medžiagų ir priemonių nepalankioms įsigijimo sąlygoms. Gipso kartono montavimo profiliai, elektros instaliacijos laidai ir pertvarų statymo profiliai iš metalo tapo brangesni.

Vienos iš Vilniaus rajone įsikūrusios vidaus apdailos darbų įmonės vadovas taip pat pasakoja, kad nors dėl susiklosčiusių aplinkybių teko prie vieno kvadratinio metro pilno įrengimo sąmatos pridėti dar keliasdešimt eurų, darbo vis tiek yra daug.

Teigiama, kad nors darbų įkainiai ir bendros darbų atlikimo kainų tendencijos kinta, rudens sezonu klientų srautai yra dideli – eilės susidariusios net keliems mėnesiams į priekį. Jau virš dešimt metų šioje srityje dirbančio atstovo tikinimu, klientų padaugėjo nuo šios vasaros pradžios ir jų kiekis toliau auga.

Vis dėlto, remonto ir vidaus apdailos darbo paslaugas teikiančios įmonės „Mano valda“ vadovas Danielius Amduras išaugusio klientų pagausėjimo nepastebi, tačiau sako, kad simboliškai pakelta kaina gali būti dar tik pradžia – manoma, kad kainos turėtų dar kilti aukštyn.

Remonto darbai trunka ilgiau nei įprastai

„Šiuo metu žmonės įsirengia daug būstų ir atsirado spūstis“, – pasakoja D.Dargis. Savo verslą įkūręs vadovas mano, kad daugiausiai turėjo įtakos ir dėl koronaviruso viruso plitimo įvestas karantinu, ir padidėjęs klientų užsakymų skaičius.

D.Dargis iš savo darbo patirties sako, kad iš dalies tam taip pat įtakos turi ir tai, kad stringa mechaninių prietaisų gavimas į naujuosius klientų būstus: ilgiau tenka laukti šilumos siurblių, santechnikos prietaisų, vonių ir plytelių.

Vadovo tikinimu, pastaraisiais metais iš kitų šalių importuotos statybinės medžiagos ar priemonės šiek tiek stabdo remonto atlikimo terminus. Jo teigimu, prekių ir produktų iš Italijos, Vokietijos ar Lenkijos reikia palaukti ilgiau nei įprastai. Visgi, bendrastatybinių medžiagų pristatymo terminai liko stabilūs, tačiau jei matoma, kad dėl vėlavimo darbai gali užtrukti, yra pasirenkamos alternatyvos pas kitus tiekėjus.

Visgi būna ir tokių situacijų, kurios kelia nepatogumų tiek patiems užsakovams, tiek darbus atliekančioms įmonėms. Vietoje esančios medžiagos ir prekės būna neretai išpirktos – jų tenka laukti dar kelias savaites, tačiau bendri darbų atlikimo terminai ilgai neužsitęsia.

Įmonei jau ne vienerius metus vadovaujantis D.Amduras taip pat pastebi panašią užsakomųjų prekių vėlavimo tendenciją iš Lenkijos, Baltarusijos, Ukrainos. Pasak jo, užsakius klientui duris, jų tenka palaukti: „Anksčiau būdavo 6–8 savaitės, dabar 3 mėnesiai.“ Vadovas pritaria, kad jei būstą remontuojantys ar įsirengiantys žmonės išsirenka visas medžiagas, kurios yra vietoje, darbų terminai nenukenčia.

Anot statybų ir vidaus apdailos specialistų, susidariusios laukiančiųjų eilės turi dar vieną priežastį – įmonės susiduria su sunkumais kompetentingų ir motyvuotų statybininkų bei darbų vadovų paieškose.

„Tą patį darbų vadovą rasti sunku, ieškojome net keletą mėnesių ir atlyginimas jau net ne klausimas“, – atvirauja „Apdailos kodo“ įkūrėjas. Jis sako, kad gerai savo darbą išmanančių darbuotojų rasti nelengva, tačiau D.Dargio vadovaujamoje įmonėje šiuo metu dirba tik vietiniai darbuotojai, o iš kitų šalių darbuotojai kviečiami dar nėra. Taip pat sunkumų kyla ir todėl, kad didesnės apkrovos ir padaugėjęs užsakymų skaičius verčia plėstis ir ieškoti papildomos darbo jėgos.

Su šia problema sutinka ir „Mano valda“ vadovas: „Jeigu anksčiau dažytojai skambindavo ir klausdavo, ar turiu objektų, dabar tenka man jiems skambinti“. Taip pat pastebima, kad situacija su darbuotojų paieškomis šiuo metu sudėtinga ir tam reikia įdėti daug įdirbio.

Medžiagų ir žaliavų kainos stabilizuojasi

Remiantis „Versli Lietuva“ paruoštos žaliavų kainų raidos apžvalgos ir „The Economist Intelligence Unit“ duomenimis, nuo šių metų pradžios metalų kainos paaugo ir šiais metais dar tikimasi jų augimo. Kai kurių metalų kainos augs nuolat, tačiau matoma ir permainų.

Apžvalgoje pranešama, kad nikelis, alavas, plienas, švinas per ateinančių metų laikotarpį brangs.

Atkreipiamas dėmesys ir į medienos kainos augimo tendenciją, kurią pastebi ir patys statybininkai bei statybinių bendrovių vadovai. Apžvalgoje teigiama, kad tokių kainų nebuvo pastarąjį dvidešimtmetį, tačiau anot verslo ir finansinių naujienų agentūros „Bloomberg“, 2021–2022 m. medienos kaina, tikimasi, kad stabilizuosis.

Panašių įžvalgų turi ir Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas ir Lietuvos pramonininkų konfederacijos viceprezidentas Dalius Gedvilas. Prieš kelis mėnesius prognozavęs ir Oficialiosios statistikos portalui komentavęs, kad rudenį statybinių medžiagų ir darbų kainos stabilizuosis, neklydo.

Remiantis naujausiais rudens sezono duomenimis ir tendencijomis, D.Gedvilas teigia, kad šiuo rudens sezonu, statybų ir remontų įkarštyje, statybinių medžiagų kainos taip sparčiai nebekyla kaip pavasarį, tačiau ir nekrinta: „Po truputį stabilizuojasi, bet tai nereiškia, kad jos grįžta į pradinį tašką, nuo kurio lapkričio mėnesį prasidėjo visas brangimas“.

Specialistas sako, kad dėl stabilumo, didelio kainų šuolio jau nebesijaučia, o statybininkams ir įmonių vadovams yra svarbu nekilnojamo turto vystytojui bei klientui pateikti pasiūlymus su fiksuotomis ir nekintančiomis kainomis.

Prognozuojama, kad pagrindinių statybinių medžiagų kainos gali keistis po Naujųjų metų, tačiau nežymiai. Tai, anot D.Gedvilo, priklauso nuo ekonominių kaštų – elektros ir dujų įkainių. Jis sako, kad šiuo metu labiausiai pastebimas metalų, polistireninio putplasčio, elektros instaliacinių medžiagų ir medienos brangimas – bendras medžiagų pabrangimas 87 proc. Vis dėlto, tai nereiškia, kad visos medžiagos pabrango tiek pat: vienų kainos pakilo daugiau, o kitų liko panašios.

Taip pat jau sprendžiasi ir kita opi problema – tiekėjų laiko ir pristatymo disciplinos. Anot specialisto, nors medžiagų ir žaliavų tiekimo terminai yra tikrai pailgėję, sutarti įsipareigojimai jau yra pradedami vykdyti laiku. Todėl galima tikėtis, kad susidarusi laukiančiųjų eilė įsirengti būstą pamažės arba jos apskritai neliks.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.