Po kilusio chaoso dėl elektros tiekėjo pasirinkimo pataria, kaip protingiausia elgtis gyventojams

Seimas pusmečiui atidėjo terminą maždaug 500 tūkst. vartotojų pasirinkti nepriklausomą tiekėją. Pagal pirminį planą gyventojai tą turėjo padaryti iki šių metų gruodžio 18 d., tačiau dabar data nukelta į kitų metų birželio 18-ąją.

Antrajame etape nepriklausomą tiekėją turi pasirinkti 780 tūkst. namų ūkių.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Antrajame etape nepriklausomą tiekėją turi pasirinkti 780 tūkst. namų ūkių.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Antrajame etape nepriklausomą tiekėją turi pasirinkti 780 tūkst. namų ūkių.<br>V.Balkūno nuotr.
Antrajame etape nepriklausomą tiekėją turi pasirinkti 780 tūkst. namų ūkių.<br>V.Balkūno nuotr.
Antrajame etape nepriklausomą tiekėją turi pasirinkti 780 tūkst. namų ūkių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Antrajame etape nepriklausomą tiekėją turi pasirinkti 780 tūkst. namų ūkių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Antrajame etape nepriklausomą tiekėją turi pasirinkti 780 tūkst. namų ūkių.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Antrajame etape nepriklausomą tiekėją turi pasirinkti 780 tūkst. namų ūkių.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 5, 2021, 11:14 AM, atnaujinta Nov 5, 2021, 2:52 PM

Dar reikia, kad šį įstatymą pasirašytų prezidentas. Tikėtina, kad tai įvyks jau ateinančią savaitę. 

Šis pokytis paliečia dvi vartotojų grupes – tuos, kurie sutarties su nepriklausomu elektros tiekėju dar nepasirašė, ir tuos, kurie nepriklausomą tiekėją jau pasirinkę, tačiau jų sutartis turėtų įsigalioti nuo sausio 1 dienos.

„Šiems savo klientams siūlysime sutarties įsigaliojimą nukelti į liepos 1 d. Mūsų skaičiavimais, labai didelei daliai klientų likti visuomeniniame tiekime bus finansiškai naudingiau. Tačiau klientai su tokiu mūsų siūlymu galės ir nesutikti“, – sakė „Ignitis“ Privačių klientų tarnybos vadovas Andrius Kavaliauskas.

Nepriklausomas reguliuotojas reguliuojamą elektros kainos dalį bei visuomeninio elektros tiekimo kainas turi patvirtinti iki lapkričio galo. Svarstantiems nutraukti jau pasirašytą sutartį su nepriklausomu elektros tiekėju siūloma pirmiausia palaukti šių visuomeninio elektros tiekimo kainų – jos leis įvertinti, kas palankiau piniginei: grįžti pas visuomeninį tiekėją ar likti pas nepriklausomą.

„Geriausias patarimas tiems, kurie jau turi sutartį, būtų palyginti visuomeninio tiekėjo kainas, kai jos bus paskelbtos, ir nepriklausomo tiekėjo pasiūlytas kainas, o tuomet susisiekti su savo nepriklausomu tiekėju dėl galimybės koreguoti turimos sutarties sąlygas, jeigu visuomeninio tiekėjo kaina yra palankesnė“, – komentavo Elektros skirstymo operatoriaus (ESO) atstovas Paulius Kalmantas.

A.Kavaliauskas siūlo sutartį sudaryti jos įsigaliojimą numatant nuo kitų metų liepos 1 d. Taip būtų fiksuojama kaina, kuri, nors dabar ir yra nemaža, įsigaliojus sutarčiai nebekiltų. „Tuo atveju, jei kaina drastiškai nukristų, klientai visada turės galimybę persirašyti sutartį su mažesne kaina“, – patarė „Ignitis“ atstovas A.Kavaliauskas.

Antrajame etape nepriklausomą tiekėją turi pasirinkti 771 tūkst. namų ūkių. Tai – daugiausia daugiabučių gyventojai, per metus suvartojantys 1-5 tūkst. kWh. ESO duomenimis, tiekėją jau pasirinkę 292,2 tūkst. arba beveik 38 proc. namų ūkių. 

Kaip portalui lrytas.lt perdavė ESO, apie pusė jų paslaugas gauna jau dabar (apie 145 tūkst.).  Jei tokie gyventojai nutartų sutartis nutraukti anksčiau laiko, jiems tektų grąžinti nuolaidą, kurią gavo pirkdami elektrą iš nepriklausomo tiekėjo.

Verta atkreipti dėmesį, kad nors sutartis su nepriklausomu elektros tiekėju įsigalios liepos 1 d., tačiau ją reikės pasirašyti iki birželio 18 d. – ESO pasilieka kelias dienas sutartims sutvarkyti. Sutartis su visuomeniniu tiekėju nutrūks birželio 30 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.