Atskleidė, kokių gudrybių prieš šventes imasi prekybininkai, kad galėtų pateikti nuolaidas

Spalio mėnesį kainų kilimą kiek prilaikė atskiri prekybos tinklai. Šaltą lapkritį tai daryti jėgų jau neužteko ir nors pačių pigiausių prekių krepšelio kainos labai stipriai nekilo, tačiau kai kurios prekės ir populiarių prekių krepšelis parodė rekordus.

Lapkritį labiausiai brango bulvės, juoda duona, saulėgrąžų aliejus, makaronai, pienas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lapkritį labiausiai brango bulvės, juoda duona, saulėgrąžų aliejus, makaronai, pienas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lapkritį labiausiai brango bulvės, juoda duona, saulėgrąžų aliejus, makaronai, pienas.<br>T.Bauro nuotr.
Lapkritį labiausiai brango bulvės, juoda duona, saulėgrąžų aliejus, makaronai, pienas.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvoje gaminamo pieno kiekis mažėja ir kaina auga.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvoje gaminamo pieno kiekis mažėja ir kaina auga.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-11-23 08:55, atnaujinta 2021-11-23 09:01

2021 metų lapkričio Pricer.lt fiksuojamo vidutinio pigiausių maisto produktų krepšelio kainų analizė rodo, kad pigiausių maisto produktų vidutinis krepšelis Lietuvos parduotuvėse, palyginti su 2021 spalio mėnesiu, brango 0,44 euro (0,8 proc.), ir buvo 1,18 euro (2,2 proc.) brangesnis, nei praeitų metų lapkričio mėnesį.

Pigiausių maisto prekių krepšelio kainų reitingas

Prekybos tinklas „Maxima“ didina krepšelio kainą 2,15 euro, bet lieka pirmoje reitingo vietoje, „Lidl“ didina krepšelio kainą 2,98 euro ir kyla į antrą vietą. „Norfa“ mažina krepšelio kainą 0,84 euro ir lieka trečioje vietoje.“ e-Rimi“ mažina kainas 0,44 euro ir atsistoja į ketvirtą vietą. „Iki“ kelia krepšelio kainą 0,96 euro ir atsistoja į penktą vietą. „Rimi“ didina kainą 0,52 euro ir užimą šeštąją poziciją. „Barbora“ mažina kainas 2,28 euro ir lieka paskutinėje – septintoje – vietoje.

Populiarių ir gerai žinomų Pricer.lt produktų vidutinio krepšelio kainų 2021 m. lapkričio mėnesio analizė rodo, kad, lyginant su 2021 spalio mėnesiu, kainos kyla 2,63 euro (6,5 proc.). Šių metų lapkritį žinomų produktų vidutinio krepšelio kaina buvo 3,55 euro (8,9 proc.) didesnė už 2020-ųjų lapkričio mėnesio krepšelį. Dažnai pastebimas žinomų prekių ženklų kainų pakėlimas prieš šventes, kad po to būtų galima pateikti nuolaidas.

Žinomų prekių ženklų krepšelio kainų reitingas

Čia kainas kelia visi ir jis tampa brangiausias per visą stebėjimo laikotarpį. Reitinge pigiausiu tampa „Rimi“, krepšelio kainą padidinęs 2,32 euro. „E-Rimi“ kelia kainas 1,89 euro atsistoja antroje vietoje. „Iki“ didina krepšelio kainą 2,62 euro ir lieka trečioje vietoje. „Maxima“ didina kainas 4,37 euro ir atsistoja į ketvirtą vietą. „Barbora“ didina kainas 3,07 euro ir atsistoja į penktą vietą. „Norfa“ didina krepšelio kainą 1,49 euro ir lieka į paskutinėje šeštoje vietoje.

Pricer.lt stebimų 52 prekių kainų brango 36 prekės, pigo – 15. Iš viso reikšmingai (10 proc. ir daugiau) brango 23 prekės iš 52 stebimų. Labiausiai brangusios prekės: bulvės, juoda duona, saulėgrąžų aliejus, makaronai, pienas.

Labiausiai, 10 proc. ir daugiau, pigusių prekių, lyginant su praeitų metų lapkričiu, yra dvi – obuoliai ir pomidorų sultys.

Kiaulienos kainos kritimas sustojo ir kelias savaites jau laikosi viename lygyje. Tai reiškia, kad gamintojai kiaulienos pertekliaus klausimą jau išsprendė ir, matyt, gruodžio mėnesį bus jau augimas.

Vištienos kainos nei praeitais metais didesnės 14 proc. Mūsų kaimynai lenkai vidutinę broilerio kainą laiko mažesnę iki 1,35 euro/kg, kai pas mus – 1,56 euro/kg, todėl akcijose už žemesnę kainą tinkluose nemažai lenkiškos vištienos.

Žaliavinės sviesto kainos jau pasiekė 523 eurų už 100 kilogramų – tai yra 1,05 euro už 200 g (įprastas pakelis). O tai – 50 proc. brangiau nei praeitais metais. Tinklų akcijose jau nematome žinomesnių prekių ženklų produkcijos – ko gero, tuoj tinklai pradės akcentuoti ne sviestą, o tepiuosius riebalų mišinius.

Bendrai kalbant dauguma maisto prekių jau pabrango. Galutinį šuolį lems kiaulienos atsispyrimas nuo dugno ir pienas bei jo produktai. ES supirkimo kainų augimas – didžiausias per ketverius metus. Tuo metu Lietuvoje gaminamo pieno kiekis mažėja ir kaina auga. Rugsėjo mėnesį įvyko retas įvykis, kai pieno supirkimo kaina Lietuvoje pasidarė didesnė nei kaimyninėse šalyse – Lenkijoje, Latvijoje.

Įdomūs du dalykai: kaip artimiausiais mėnesiais tai atsispindės parduotuvių lentynose Lietuvoje? Ir ar nežlugs lietuviškų pieno kombinatų verslo modelis, kai, naudojantis pigesne žaliava, produkcija pigiau buvo parduodama į kitas šalis? O gal paprasčiausiai vartotojams Lietuvoje bus pakelta kaina tiek, kad būtų subsidijuoti pardavimai į kitas šalis?

Portalas www.pricer.lt kainas užfiksavo lapkričio 19 d. Lietuvos prekybos centruose „Maxima“, „Iki“, „Norfa“, „Rimi“, „Lidl“, Lietuvos internetinėse parduotuvėse „Barbora“ ir „Rimi.lt“, Latvijos e-parduotuvėje „Barbora.lv“ bei Lenkijos e-parduotuvėje „Auchan.pl“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.