Šiųmetis Kūčių stalas kuklus nebus: pinigines tuštinsim greitai ir naudosimės netradicinėmis paslaugomis

Likus mėnesiui iki didžiųjų metų švenčių dalis lietuvių jau suskubo ruoštis šventiniam Kūčių stalui: planuoja šventinio stalo meniu arba eina lengviausiu keliu ir dvylikos patiekalų rinkinį užsisako iš restoranų. Visgi didėjančios kainos klientų neglumina – paslaugoms išleis daugiau nei praėjusiais metais.

Šventėms patariama ruoštis iš anksto.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Šventėms patariama ruoštis iš anksto.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Šventėms patariama ruoštis iš anksto.<br>T.Bauro nuotr.
Šventėms patariama ruoštis iš anksto.<br>T.Bauro nuotr.
Šventėms patariama ruoštis iš anksto.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šventėms patariama ruoštis iš anksto.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šventėms patariama ruoštis iš anksto.<br>V.Balkūno nuotr.
Šventėms patariama ruoštis iš anksto.<br>V.Balkūno nuotr.
Šventėms patariama ruoštis iš anksto.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Šventėms patariama ruoštis iš anksto.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Šventėms patariama ruoštis iš anksto.<br>V.Balkūno nuotr.
Šventėms patariama ruoštis iš anksto.<br>V.Balkūno nuotr.
Šventėms patariama ruoštis iš anksto.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Šventėms patariama ruoštis iš anksto.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Dec 5, 2021, 8:11 PM

Pasiruošimas jau prasidėjo

Dalis restoranų ir kavinių jau pradėjo pasiruošimą šventėms – antrus metus klientams siūlo dvylikos patiekalų rinkinį Kūčioms išsinešti. Kita dalis arba tokios paslaugos neteikia, arba dar tik ruošiasi.

Praėjusio sezono švenčių metas sužavėjo lietuvius neseniai atsiradusia nauja paslauga, kuriai išleisti sau leido nuo keliasdešimt ar šimto eurų vienam žmogui. Toks karantino metu gimęs sumanymas tęsiamas ir šiemet – kai kuriose vietose užsakymai jau priimami.

Kavos namų „Coffee spells“ vadovė ir įkūrėja Aistė Košienė teigia, jog šių metų patiekalų užsakymas jau yra prasidėjęs – rezervuoti dvylikos patiekalų rinkinį jau galima, tačiau pats meniu bus paskelbtas gruodžio pirmosiomis dienomis.

Visgi A.Košienė sako, kad šiais metais vyraus tradicinė virtuvė su modernumo prieskoniu. Galima tikėtis tokių patiekalų, kuriais skanaujama nuvažiavus pas savo tėvus ar senelius per šventes. „Jeigu yra silkė su burokėliais, tai ji bus patiekta ne kažkokiame indelyje, o, pavyzdžiui, mišrainė bus uždėta ant duonelės ir taip padaromi sumuštiniai. Tie patys ingredientai, tik patiekimas kitoks.“

Šioje vietoje atskirai siūlomi šventiniai desertai jau yra užsakomi, tačiau patiekalų rinkinio šventiniam Kūčių stalui dar neužsakyta. Vis dėlto, pasak „Coffee spells“ įkūrėjos, pagrindinis ir didžiausias žmonių srautas prasideda nuo gruodžio 15 dienos iki 20 dienos.

„Rezervaciją paskelbėme panašiu laiku. Praėjusiais metais buvo užsakyta daugiau kaip 100 vakarienių, apie 70 iš jų prisipildė per parą gruodžio 19–20 dienomis“, – patirtimi dalijasi A.Košienė.

Spėjama, kad jei būtų buvę daugiau žmogiškųjų išteklių, užsakymų būtų pagaminta dar daugiau, nes paskutinėmis dienomis užsakymai jau nebebuvo priimami.

Štai restorano „Element“ vadovė Ieva Speteliūnaitė taip pat pasakoja, kad jau ruošiamasi su klientais pasidalinti šventinių patiekalų sąrašu: „Kol kas tai bus klasikinis meniu. Šiemet laikysimės tradicijų.“

I.Speteliūnaitės teigimu, pirmą kartą praėjusiais metais įvesta tokia paslauga naudojosi ir sumaniau: per karantiną negalint aplankyti savo šeimos, dvylikos patiekalų rinkinys Kūčių stalui buvo užsakomas kitiems šeimos nariams kaip dovana.

Restorano vadovas Egidijus Šidlauskas „Debut Bistro“ taip pat teigia, jog šventinis meniu jau yra beveik paruoštas. Praėjusiais metais buvę tradiciniai patiekalai šiemet kryps į modernesnę pusę – skirsis dvylikos patiekalų pats patiekimas. Didžiausias klientų antplūdis, anot E.Šidlausko, yra pastebimas paskutiniąją savaitę prieš šventes.

Visgi yra ir tokių, kurie dar anksčiau ruošiasi šventėms. Kavinės-baro „Nica“ administratorė Aistė Matulevičiūtė tikina, kad šiųmetis patiekalų meniu taip pat yra sudarytas iš tradicinių patiekalų – pirmais metais bandyti modernesni patiekalai šiais metais bus nustumti į šalį.

A.Matulevičiūtė pastebi, kad, palyginti praėjusių metų klientų aktyvumą su šiuo laikotarpiu, tendencijos kol kas panašios. Jau yra užsakymų ir dabar, dažniausiai Marijampolės gyventojai visus dvylika patiekalų užsisako jau prieš mėnesį.

Išleisime daugiau

Kūčių stalo patiekalų rinkinius ruošiantys restoranai šiemet buvo priversti pakelti tokios paslaugos kainą – pabrangę maisto produktai neleidžia atsipūsti.

Pavyzdžiui, E.Šidlauskas sako, kad šiemet keturiems žmonėms toks rinkinys kainuos 120 eurų, kai praėjusiais metais kaina buvo dvidešimčia eurų mažesnė. Kavos namai „Coffee spells“ ir kavinė-baras „Nica“ taip pat, anot atstovių, turėjo bent minimaliai pakelti kainą. Pirmuoju atveju kaina kiek didesnė nei praėjusiais metais buvę 50 eurų žmogui, o antruoju atveju vienam asmeniui kaina – 25 eurai.

Vis dėlto restorano „Element“ vadovė taip pat tikina, kad kaina nuo praėjusių metų pasikeitusi nežymiai: „Šventiniu laikotarpiu tikimės, kad bus daug užsakymų ir taip atsigriebsim.“ I.Speteliūnaitės tikinimu, kartais yra lengviau įsigyti profesionaliai paruoštą maistą, kuris nekainuoja labai daug. Visgi svarbu ir neprarasti malonumo, kurį suteikia ruošiamas maistas šventėms kartu su visa šeima.

Daugumos maisto produktų kainų kilimą pastebėję maitinimo įstaigų atstovai teisūs – Vilniaus pramonės ir verslo asociacijos prezidentas Sigitas Besagirskas tai patvirtina.

Ekonomisto teigimu, tikėtina, kad dar pabrangs visi maisto produktai: „Didėja degalų, energijos išteklių kainos. Iš kitos pusės, mes matome pačią didžiausią infliaciją Europos Sąjungoje“. Visgi žmonės pinigų turi ir gali mokėti brangiau už tuos pačius produktus. S.Besagirsko tikinimu, nors dauguma produktų jau yra pabrangusių, kainų kilimo galima tikėtis ir po Naujųjų.

Juolab ekspertas įsitikinęs: „Stalas šiemet nebus kuklus, nes mes rinkoje matome tendencijas „taškytis“ pinigais ir kas gali, tas netaupo“. Būtent dėl šios priežasties žmonės daug išleis ir šventiniam stalui ar dovanų pirkimui

„Viskas priklauso nuo žmogaus pajamų ir nuo turimo turto. Jeigu žmogus tikrai turi pakankamai pajamų, užsisakyti iš restorano visai protinga, ir jei gali neskaičiuoti pinigų, tai ir neskaičiuoja“, – pabrėžia S.Besagirskas.

Ekonomistas į tokią paslaugą žvelgia ir į kaip gerą sprendimą tuo atveju, kai pats pasigaminti nemoki, o užsisakius maistą iš restorano žmogus yra garantuotas, kad gaus kokybišką produktą: „Tai yra kiekvieno individualus pasirinkimas“.

„Ko gero, nuo 1990 m. tai bus pačios sočiausios Kalėdos ir dosniausias Kalėdų Senelis“, – apibendrina situaciją ekonomistas.

Patarimų netrūksta

Dauguma kavinių ir restoranų atstovų, kurie švenčių metų teikia dvylikos patiekalų išsinešimo paslaugą, tikina, kad norint, jog užsakymas būtų patvirtintas, ruoštis privalu ne paskutinėmis dienomis.

Įprastai pateiktas individualus maitinimo įstaigų užsakymų priėmimo terminas leidžia planuoti laiką ir žmogiškuosius resursus. Būtent taip yra užtikrinamas kokybiškas patiekalų paruošimas ir tikslus pristatymo laikas užsisakiusiajam.

Praktiškais patarimais dalijasi ir ekonomistas S.Besagirskas. „Jau esu perspėjęs susipirkti visus negendančius produktus iš anksto – žmonės tikrai išloš“, – skatina būtent taip šventėms ruoštis S.Besagirskas.

Taip pat raginama skirtingose prekybos vietose lyginti ne tik tam tikro produkto kainą, bet ir jo kokybę. „Kartais labai pigus daiktas gali būti ne visai toks, kokį mes įsivaizduojame“, – pabrėžia ekonomistas. Juolab norint sutaupyti reikia racionaliai ieškoti vietų, kur galima produktą įsigyti pigiau ar su jau pritaikyta nuolaida.

„Jeigu mes kalbame apie kokybiškesnį produktą, reikia turėti omenyje, kad prekybos tinklų maržos siekia 100 proc. ar kartais ir daugiau“, – atkreipia dėmesį S.Besagirskas. Būtent todėl yra dar viena išeitis – vengti tarpininkų prekybos grandinėse. Taip galima išvengti papildomo antkainio, nuo kurio užsidirba kiekviena papildoma grandis.

Ekonomistas taip pat siūlo ne tik kiek įmanoma labiau sumažinti tarpininkų skaičių, bet ir maisto produktus įsigyti tiesiogiai iš gamintojo. Lietuvos ūkininkai ar kiti pirminiai produktų pardavėjai dažnai siūlo ne tik natūralesnę produkciją, bet ir tam tikras nuolaidas nuolatiniams klientams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.