Pusantrų metų tylėjusi VMI apie skolą priminė, kai prikapsėjo solidi suma delspinigių

0,4 euro skola per pusantrų metų išsipūtė iki 163,27 euro. Iš jų 162,87 euro – delspinigiai. Tokius skaičius Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) mokesčio mokėtojo kortelėje pamatė vilnietis Vytautas. Apie tai, kad VMI jis skolingas daugiau nei pusantro šimto eurų, vyras sužinojo, kai pastebėjo, kad nuo jos sąskaitos buvo nurašyti pinigai.

Pasitaiko atvejų, kai gyventojai pajamas deklaruoja laiku, tačiau mokestį sumoka jau po termino.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pasitaiko atvejų, kai gyventojai pajamas deklaruoja laiku, tačiau mokestį sumoka jau po termino.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pasitaiko atvejų, kai gyventojai pajamas deklaruoja laiku, tačiau mokestį sumoka jau po termino.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pasitaiko atvejų, kai gyventojai pajamas deklaruoja laiku, tačiau mokestį sumoka jau po termino.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pasitaiko atvejų, kai gyventojai pajamas deklaruoja laiku, tačiau mokestį sumoka jau po termino.<br>T.Bauro nuotr.
Pasitaiko atvejų, kai gyventojai pajamas deklaruoja laiku, tačiau mokestį sumoka jau po termino.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 22, 2022, 4:31 PM, atnaujinta Jan 23, 2022, 7:06 AM

Vytautas neslepia, kad pro akis prasprūdo pernai lapkritį iš inspekcijos gautas laiškas apie skolą ir delspinigius, tačiau tai esmės nekeičia: tame pranešime jau buvo nurodyta, kad vilniečio skola išsipūtė iki 163,27 euro. O iki tol per pusantrų metų iš institucijos neatėjo nė vienas priminimas apie augančią ir reikalingą padengti skolą.

Vyras ironizuoja – greituosius kreditus dalijančioms įmonėms belieka pavydėti VMI, galinčiai priskaičiuoti tokias palūkanas. Tačiau VMI aiškina, kad vyras ne taip suprato skaičius. Tai, kad vienoje mokesčių mokėtojo kortelės eilutėje parašyta „Nepamokėta suma 0,40 euro“, o kitoje – „Delspinigiai 162,87 euro“, dar nereiškia, kad tokie delspinigiai prikapsėjo nuo nesumokėtų 40 centų.

„Suma susikaupė, nes laiku nebuvo sumokėtas gyventojų pajamų mokestis (GPM)“, – paaiškino VMI Nepriemokų administravimo departamento vyresnioji patarėja Džiuginta Balčiūnienė.

Delspinigių dydis – 0,03 proc. už kiekvieną pradelstą dieną nuo nesumokėto mokesčio sumos.

Anot Dž.Balčiūnienės, pasitaiko atvejų, kai gyventojai pajamas deklaruoja laiku, tačiau mokestį sumoka jau po termino arba tiek pajamų deklaraciją, tiek mokestį sumoka po termino ir pamiršta sumokėti delspinigius, kurie skaičiuojasi pasibaigus terminui.

VMI pradeda vykdyti išieškojimus nuo didžiausių sumų, pavyzdžiui, bendroms mokestinėms nepriemokoms, kurios neviršija 20 eurų ribą, išieškojimų nepradeda.

Vytautas pripažįsta, kad GPM sumokėti pradelsė, tačiau vis tiek stebina keli dalykai: paaiškinimas, už ką reikia mokėti, klaidinantis – kol nepasiklausi papildomai, taip ir nesužinai, kad 162,87 euro nėra delspinigiai už nesumokėtus 0,4 euro. Stebina jį ir tai, kodėl iki pat pernai lapkričio nebuvo jokio pranešimo apie skolą, jei ji užsilikusi nuo 2020 m. liepos.

„Nesuvokiama, kokiais principais vadovaudamiesi ir kada jie siunčia automatines žinutes. Kai vėluoji sumokėti sąskaitą už telefoną, iškart gauni pranešimą ir priminimą apie tai, – kalbėjo pašnekovas. – Galiausiai, jei VMI gali nuo sąskaitos nuskaičiuoti skolą ir delspinigius, kodėl to nepadarė iš karto, o palaukė, kol susirinks delspinigiai?“

Vyras nesiginčija – VMI šioje situacijoje teisūs, mokestis buvo nesumokėtas. „Bet tas jų tvarkos įgyvendinimas kažkoks labai neskanus ir kreivas“, – sakė pašnekovas.

Tuo metu VMI atstovė perdavė, kad VMI tikslas – jog gyventojai laiku pateiktų deklaracijas, laiku įvykdytų savo mokestines prievoles ir delspinigiai jiems nebūtų skaičiuojami. „Todėl dar iki deklaravimo termino pabaigos gyventojams, kurie privalo deklaruoti pajamas, nes, tarkime, vykdė individualią veiklą, kiekvienais metais VMI išsiunčia išankstinius priminimus el. paštu. Šis atvejis – ne išimtis“, – aiškino VMI atstovė.

Nors Vytauto atveju, kaip matyti iš VMI esančios jo paskyros, buvo kitaip, įprastai, anot Dž.Balčiūnienės, kai gyventojas laiku deklaracijos nepateikia, jam išsiunčiamas pranešimas apie prievolę deklaruoti pajamas, o kai gyventojas deklaraciją pateikia, tačiau mokesčio nesumoka – apie sumokėjimo prievolę. Įprastai, įvertinus gautus duomenis, tokie pranešimai pradedami siųsti dalimis netrukus po deklaravimo termino.

Prieš vykdant išieškojimo veiksmus, VMI informuoja apie susidariusią nepriemoką, mokėjimo terminą ir apskaičiuotus delspinigius. Pašnekovė nurodė, kad mokesčių mokėtojai išsamią savo permokų ir nepriemokų informaciją visada gali pasitikrinti prisijungę prie Mano VMI > Mokesčio mokėtojo kortelėje.

Pasak Dž.Balčiūnienės, informuojant gyventojus apie mokestines prievoles labai svarbus vaidmuo yra pačių gyventojų teisingai ir tiksliai pateikti kontaktiniai duomenys: gyvenamosios vietos adresas, telefono numeris, el. pašto adresas. Tik kokybiški pateikti kontaktiniai duomenys užtikrina, kad gyventojus informacija pasieks laiku ir sklandžiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.