Be grynųjų likę atokių vietų gyventojai vargsta, o bankai neguodžia: dėl tiekimo kliūčių bankomatų gali tekti laukti ilgiau

Nuo 2022 metų pradžios visi su darbo santykiais susiję mokėjimai privalomi išmokėti į darbuotojo banko sąskaitas. Tačiau ne visi tokiais mokėjimais patenkinti. Atokesnėse Panevėžio rajono vietose gyvenantieji naujų pokyčių laukia su nerimu – vis dar trūksta bankomatų.

Tiltagalių parduotuvėje, priklausančioje UAB „Šilažolė“, išsigryninti pinigus galima „Perlo“ terminale, bet su sąlyga, jei terminalo kasoje yra grynųjų.<br> R.Ančerevičiaus/jp.lt nuotr.
Tiltagalių parduotuvėje, priklausančioje UAB „Šilažolė“, išsigryninti pinigus galima „Perlo“ terminale, bet su sąlyga, jei terminalo kasoje yra grynųjų.<br> R.Ančerevičiaus/jp.lt nuotr.
Bankai žada – apie šimtą naujų bankomatų turėtų atsirasti iki liepos, tačiau neatmeta, kad diegimo darbus gali sutrikdyti tiekimo problemos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Bankai žada – apie šimtą naujų bankomatų turėtų atsirasti iki liepos, tačiau neatmeta, kad diegimo darbus gali sutrikdyti tiekimo problemos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 V.Kaušakys.<br> R.Ančerevičiaus/jp.lt nuotr.
 V.Kaušakys.<br> R.Ančerevičiaus/jp.lt nuotr.
 A.Kisielienė.<br> R.Ančerevičiaus/jp.lt nuotr.
 A.Kisielienė.<br> R.Ančerevičiaus/jp.lt nuotr.
 A.Pocius.<br>  R.Ančerevičiaus/jp.lt nuotr.
 A.Pocius.<br>  R.Ančerevičiaus/jp.lt nuotr.
 K.Antanynas.<br> R.Ančerevičiaus/jp.lt nuotr.
 K.Antanynas.<br> R.Ančerevičiaus/jp.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Raimona Mikučionytė, www.jp.lt

Jan 29, 2022, 1:02 PM

Bankai žada – apie šimtą naujų bankomatų turėtų atsirasti iki liepos, tačiau neatmeta, kad diegimo darbus gali sutrikdyti tiekimo problemos.

Panevėžio rajone „Swedbank“ bankomatas yra tik vienas – Krekenavoje, dar penkiuose rajono miesteliuose veikia Kredito unijos kasos, kuriose galima išsigryninti pinigus.

Gelbėja „Perlo“ terminalai

Tiltagalių parduotuvėje, priklausančioje UAB „Šilažolė“, išsigryninti pinigus galima „Perlo“ terminale, bet su sąlyga, jei terminalo kasoje yra grynųjų.

„Jeigu terminalo kasoje nėra grynųjų, tai išsigryninti pinigus įmanoma tik nuvažiavus į Panevėžį – arčiau nėra jokios galimybės. Negaliu tiksliai pasakyti, kiek žmonių per dieną ateina išsigryninti pinigų. Pensijos tiltagaliečiams mokamos grynaisiais, kiti už prekes moka kortelėmis. Žinoma, yra, kurie gauna pašalpas arba algas ir nori piniginėje turėti grynųjų. Tada ateina į parduotuvę ir prašo grynųjų“, – aiškino pardavėja Loreta ir teigė, kad mėnesio pradžioje neprašo, bet vėliau prašytojų padaugėja.

Tiltagalietis Pranas laikraščiui „Tėvynė“ teigė, kad labai gerai, jog parduotuvėje yra „Perlo“ terminalas.

„Bankomato nereikia, pakanka „Perlo“. Gaunu pašalpą ir ateinu išsigryninti pinigų. Per kartą tą padarau ir gyvenu su eurais. Visi patogumai vienoje vietoje – nereikia ieškoti kitur“, – aiškino vyras.

Karsakiškyje yra dvi parduotuvės. Viena priklauso UAB „Šilažolė“, kurioje yra „Perlo“ terminalas“, o kita – privačiam asmeniui.

„Senyvo amžiaus žmonės neturi banko kortelių ir dažniausiai pensija jiems atnešama, o ne pervedama į sąskaitą. Karsakiškyje darbingo amžiaus žmonės dažniausiai dirba Panevėžyje ir ten naudojasi bankomatais. Jeigu reikia išgryninti pinigų, pakanka „Perlo“ terminalo, kuris yra UAB „Šilažolė“ parduotuvėje. Tiesa, kartais apie bankomatą paklausia pro Karsakiškį pravažiuojantys žmonės“, – aiškino pardavėja Sandra.

Išgirdo žmonių prašymą

Panevėžio kredito unijos vadovas Kazimieras Antanynas naujienų portalui JP aiškino, kad Unija Panevėžio rajone turi aštuonias kasas.

„Iš jų net penkiose įrengti mokėjimo kortelių skaitytuvai, kuriais galima naudotis ir išsigryninti pinigų. Beje, Kredito unijos nariai gryninti pinigus gali visose kasose, o kiti, kur yra mokėjimo kortelių skaitytuvai. Tai galima padaryti Krekenavoje, Žibartoniuose, Ramygaloje, Vadokliuose ir bus Raguvoje. Toks buvo poreikis ir tose vietovėse įrengėme skaitytuvus“, – sakė K.Antanynas ir teigė, kad mokėjimo kortelių skaitytuvai tas pats, kas bankomatas.

Įrengs ir kitose vietose

Pasak Kredito unijos vadovo, jeigu bus poreikis, mokėjimo kortelių skaitytuvus įrengs likusiose trijose Unijos kasose.

„Kredito unija, juos įrengdama, nieko neuždirba, bet suteikiame reikalingą paslaugą žmonėms. Beje, penkiose kasose, kuriose yra skaitytuvai, jais naudotis gali bet kurio banko klientas, bet už paslaugą jis turi atsiskaityti pagal nustatytus įkainius. Per šiuos skaitytuvus Panevėžio kredito unija atlieka daugiausia operacijų, o tai reiškia – žmonėms tai reikalinga“, – džiaugėsi K.Antanynas, kad gali teikti paslaugą Panevėžio rajono gyventojams ir dar pridūrė, kad kitos šalies unijos apie tokią paslaugą tik kalba, bet dar neteikia paslaugos.

Žmonėms – problema

Radviliškių kaimo kepyklos vadovė ir savininkė Audronė Kisielienė sako, kad žmonės nėra patenkinti įsigaliojusiu įstatymu – mokėti algas į sąskaitas.

„Įmonėje dirba 49 darbuotojai iš įvairių vietų. Kai pervedame pinigus į sąskaitą, išsigryninti jie gali tik Krekenavoje – Linkaučiuose to padaryti negalima. Krekenavoje yra „Swedbank“ banko bankomatas. Žmonėms – problema, jeigu reikia išsigryninti pinigus. Žinoma, parduotuvėje galima atsiskaityti kortele, o ką daryti, jei žmogui greitai reikia grynųjų, o jų nėra. Tuomet reikia važiuoti arba į Krekenavą, arba į Panevėžį“, – pasakojo A.Kisielienė.

O iki Krekenavos – 10 kilometrų.

„Atrodo, netoli. Bet jei žmogus neturi automobilio, ką jam daryti. Tai jau negerai. Žmonės skųstis nelinkę. Yra šalies Vyriausybės nutarimas ir jį būtina vykdyti. Tačiau žmonėms – nepatogu. Žiemą nei su dviračiu, nei su paspirtuku iki Krekenavos nenuvažiuosi. Pamenu, nedidelei daliai savo darbuotojų, kurie negalėjo pasiekti miesto, mokėjome grynais, bet nuo šių metų to daryti negalėsime ir turėsime mokėti į banko sąskaitas“, – aiškino A.Kisielienė.

Priversti važiuoti į Panevėžį

Jotainių žemės ūkio bendrovės (ŽŪB) direktorius Eimantas Čeponis pasakojo, kad bendrovėje dirba apie 77 darbuotojus.

„Pagal sezoną jų būna tai daugiau, tai mažiau. Mokame algas į sąskaitas ir išsigryninti pinigų jie gali parduotuvėje, jei ten yra „Perlo“ terminalas. Buvo pažadai, kad Ramygaloje bus įrengtas bankomatas, bet ten jo nėra. Jeigu neklystu, Vadokliuose yra Kredito unijos kasa, kurioje galima išgryninti pinigus, bet labai mažai žmonių turi sąskaitas, kad galėtų be nuostolio gryninti pinigus“, – pasakojo E.Čeponis ir sakė, kad žmonės priversti važiuoti į Panevėžį, bet ne visi gali.

Pasak Jotainių ŽŪB vadovo, problema yra, ir ji nemaža.

„Artimiausias bankomatas – Krekenavoje. Iki jo, kaip iki Panevėžio, apie 25 kilometrus. Žmonės skundžiasi. Be to, mokame ne tik algas, bet ir mokame žmonėms už žemės plotų nuomą, už grūdų pardavimą. Yra senyvų žmonių, kurie neturi sąskaitos banke. Jiems mokėjome grynaisiais. Jei žmogui 90 metų, tai kaip jam pasiekti banką? Už 2021 metus su tokiais žmonėmis, iš kurių nuomojame žemes, atsiskaitėme grynaisiais, o kaip bus šiais metais – negaliu atsakyti. Prašėme žmonių, kad susitvarkytų banke sąskaitas, bet negaliu garantuoti, kad taip bus. Kita vertus, negalime pervesti pinigų tų žmonių artimiesiems, nes sutartis turime su tais, iš kurių nuomojame žemę“, – aiškino bendrovės vadovas E.Čeponis ir teigė, kad problemų turės, ir kol kas nežino, kaip jas spręs.

Panevėžio rajone bankomatas tik vienas

2021 metų gruodis buvo paskutinis mėnuo, kai darbdaviai darbo užmokestį ar dienpinigius galėjo sumokėti grynaisiais. Nuo šių metų sausio 1-osios visas su darbo santykiais susijusias išmokas įmonės privalo mokėti tik banko pervedimu į darbuotojo nurodytą savo sąskaitą. Pervedimai į šeimos narių ar draugų sąskaitas taip pat neleidžiami.

Į šiuos pokyčius įvairiai reaguoja Panevėžio rajono valdžia ir seniūnijų vadovai. Panevėžio rajone priskaičiuojama apie 43 tūkst. gyventojų, kai kurie gyvena nuošaliose vietose ir išsigryninti pinigų neturi galimybės.

Krekenavos seniūnijos seniūnas Vaidas Kaušakys pasidžiaugė, kad miestelyje yra bankomatas.

„Mes vieninteliai Panevėžio rajone turime „Swedbank“ bankomatą. Be to, yra ir Panevėžio kredito unijos kasa, kurioje yra mokėjimo kortelių skaitytuvas ir galima išgryninti pinigus. Dar yra parduotuvės, kuriose yra „Perlo“ terminalai ir žmonės gali atlikti operacijas.

Problemų išsigryninti pinigus nėra. Kita vertus, seniūnijos teritorija – patogi ir netgi iš atokiausių vietų pasiekti Krekenavą nėra toli. Krekenavos seniūnija – specifinė, nes visos gyvenvietės nuo seniūnijos centro nutolusios beveik vienodu atstumu per 10 kilometrų. Žmonėms pasiekti seniūnijos centrą patogu.“

Panevėžio rajono savivaldybės mero pavaduotojas Antanas Pocius mano, kad būtų galima daryti išimtis ir ne visiems pinigus pervedinėti į banko sąskaitas.

„Seimas svarstė, kiek bankomatų turėtų atsirasti, bet nemanau, kad tiek ir bus. Mažuose miesteliuose jų tikrai neatsiras. Bankomatas kažkada buvo Ramygaloje, bet buvo išplėštas. 2021 metų pabaigoje turėjome problemą su Panevėžio rajono gyventoju, kuris neturi banke sąskaitos. Teko ieškoti variantų, kaip jam išmokėti grynuosius.

Manau, kad tokių situacijų ir šiais metais pasitaikys. Todėl tokia griežta tvarka neturėtų būti ir turi būti išimtys. Juolab kad ne visi, ypač senyvi žmonės, turi banke sąskaitas ir ne visiems bus galima pervesti pinigus per banką. Tokių žmonių yra nemažai, tik šalies valdžia jų nemato. Dar išlikusi tradicija turėti kišenėje grynų pinigų, todėl turėtų būti palikta išimtis – galimybė mokėti žmonėms grynuosius.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.