Bankų asociacijos vadovė: bankomatų apyvarta kol kas nerodo pasikeitusių žmonių įpročių

Mažesnių miestelių ir kaimų žmonėms skundžiantis negalint išsigryninti pinigų, nes aplink nėra bankomatų, Lietuvos bankų asociacijos (LBA) vadovė sako kol kas nepastebinti, kad Darbo kodekso pataisa, įpareigojanti nuo sausio atlyginimus mokėti tik į darbuotojo sąskaitą, turėtų įtakos bankomatų apyvartai.

Bankomatų apyvarta kol kas nerodo pasikeitusių žmonių įpročių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Bankomatų apyvarta kol kas nerodo pasikeitusių žmonių įpročių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Bankomatų apyvarta kol kas nerodo pasikeitusių žmonių įpročių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Bankomatų apyvarta kol kas nerodo pasikeitusių žmonių įpročių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
E.Čipkutė.<br>LBA nuotr.
E.Čipkutė.<br>LBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 2, 2022, 3:16 PM, atnaujinta Feb 2, 2022, 4:33 PM

„Darbo kodekso išskirti negalime žiūrėdami į sausį“, – trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitete pareiškė Eivilė Čipkutė.

Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas teigė, kad iš bankomatų apyvartos pokyčių bus galima spręsti, ar keičiasi žmonių įpročiai.

„Jeigu anksčiau daug žmonių gavo atlyginimus grynaisiais ir bus dabar stebima, kad nebus jokio pokyčio išsigryninime, tai galime teigti, kad labai stipriai pasikeitė įpročiai, o jeigu išsigryninimai padidėjo, tai galime sakyti, kad žmonės ir toliau naudojasi grynaisiais ir daro tai, ką nori daryti“, – komitete teigė jis.

Seimo Lietuvos regionų frakcijai priklausantis Andrius Palionis siūlė palyginti gruodžio ir sausio bankomatų apyvartų duomenis siekiant išsiaiškinti, kokią įtaką turėjo įpareigojimas darbdaviams nuo sausio atlyginimų nebemokėti grynaisiais.

LBA vadovė sako, kad pinigų išgryninimas iš bankomatų sausio mėnesį grįžo į iki pandemijos – prieš dvejus metus – buvusį lygį. Vis dėlto bankomatų apyvarta sausį, palyginti su pernai sausiu, smuko 17 procentų.

„Dabar situaciją matome tokią, kad iš esmės apyvartos grįžo į priešpandeminį lygį“, – tvirtino E.Čipkutė.

Pasak LBA vadovės, gruodį pinigų išgryninama visada daugiau dėl švenčių. Be to, tai galėjo paskatinti ir 100 eurų išmokos besiskiepijantiems senjorams.

„Palyginome bankomatų apyvartas šio sausio, prieš metus ir 2020-ųjų. Ir ką matome? Kad tos apyvartos per bankomatus yra maždaug tame pačiame lygyje, kaip buvo 2020 metais ir yra maždaug 17 proc. didesnės nei pernai, kada sausį gyvenome griežto karantino sąlygomis, parduotuvės buvo uždarytos, – kalbėjo E.Čipkutė.

„Perlas Finance“ direktorius Kęstutis Gataveckas BNS nurodė, kad pinigų išgryninimo „Perlo“ terminaluose suma auga kasmet, o sausį išgryninta 5 proc. daugiau negu prieš metus.

Komerciniai bankai yra įsipareigoję iki šių metų liepos įrengti maždaug 100 naujų bankomatų visoje šalyje, kad jų prieinamumas būtų didesnis.

Šiuo metu šalyje veikia 1044 bankomatai, per 2400 „Perlo“ terminalų, grynųjų pinigų išdavimo paslauga teikiama ir bankų partnerių „Maxima“, „Iki“, „Rimi“ ir kitų parduotuvių kasose bei „Narvesen“, „Lietuvos spaudos“ kioskuose, iš viso – apie 4 tūkst. taškų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.