Į pensijų kaupimą įrašo net tuos, kurių nebeturėtų – tokią naujieną gyventojai sužino nebent atsitiktinai

Daugiau nei 200 tūkst. žmonių teks vėl apsispręsti, ar nori dalyvauti pensijų kaupimo programoje. Pranešimus apie automatinį įtraukimą į pensijų fondą gavo beveik 89 tūkst. gyventojų. Dar 175 tūkst. įtraukti antrą kartą po to, kai atsisakė tą daryti 2019 metais. Dauguma kalbintų gyventojų prisipažino pensijos nekaupiantys, esą jų netenkina kaupimo sąlygos: nėra galimybės išsiimti visos sukauptos sumos, o ir prievartinis įtraukimas nežavi.

Šiais metais Lietuvos gyventojai sulaukė „Sodros“ pranešimų, kad yra įtraukti į antrosios pakopos pensijų kaupimą.<br>V.Skaraičio nuotr.
Šiais metais Lietuvos gyventojai sulaukė „Sodros“ pranešimų, kad yra įtraukti į antrosios pakopos pensijų kaupimą.<br>V.Skaraičio nuotr.
Sodra, pinigai, eurai<br>G.Bitvinsko nuotr.
Sodra, pinigai, eurai<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nei 200 tūkst. žmonių teks vėl apsispręsti, ar nori dalyvauti pensijų kaupimo programoje.<br>Lrytas.lt koliažas
Daugiau nei 200 tūkst. žmonių teks vėl apsispręsti, ar nori dalyvauti pensijų kaupimo programoje.<br>Lrytas.lt koliažas
Daugiau nei 200 tūkst. žmonių teks vėl apsispręsti, ar nori dalyvauti pensijų kaupimo programoje.<br>Stop kadras
Daugiau nei 200 tūkst. žmonių teks vėl apsispręsti, ar nori dalyvauti pensijų kaupimo programoje.<br>Stop kadras
A.Morkevičius.<br>Stop kadras
A.Morkevičius.<br>Stop kadras
Daugiau nuotraukų (5)

Ernesta Kavaliauskaitė, Klaudija Gudaitytė

Feb 16, 2022, 10:10 AM

Atsisakyti pensijų kaupimo gyventojai turėtų suskubti iki liepos.

Šiais metais Lietuvos gyventojai sulaukė „Sodros“ pranešimų, kad yra įtraukti į antrosios pakopos pensijų kaupimą. Tačiau dauguma „Lietuvos ryto“ televizijso kalbintų vilniečių nusiteikę skeptiškai.

„Ne, man atrodo, nekaupiu. Net nežinau, kodėl, tiesiog rimtai dar į tai nežiūriu“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė viena kalbintų vilniečių.

„Nekaupiu pensijos, nes dar nėra mano toks didelis atlyginimas, kad galėčiau skirti tam tikrą procentą pensijų kaupimui“, – kalbėjo kita mergina.

„Ne, nekaupiu. Iš tikrųjų nematau tam reikalo“, – tikino kalbintas vyras.

„Taip. Žinant Lietuvos gimstamumą, išgyvenu dėl dabartinės pensijų sistemos“, – kitokios nuomonės buvo viena praeivių.

„Aš kitaip pasielgiau – nusprendžiau investuoti į nekilnojamąjį turtą ir tikiu, kad kai jau bus aktualu, man tai atsipirks“, – svarstė kita praeivė.

Šiais metais į antros pakopos pensijų kaupimą įtraukti daugiau nei 200 tūkst. gyventojų. Dalis jų pakvietimo sulaukė jau antrą kartą, po to, kai atsisakė programoje dalyvauti 2019 metais.

„Įstatymas numato, kad tie žmonės, kurie vieną kartą atsisako, dar kas trejus metus kviečiami vėl prisijungti prie to kaupimo ir vėlgi gali atsisakyti. Toks pasiūlymas bus kartojamas, kol jiems sukaks 40 metų“, – kalbėjo „Sodros“ Komunikacijos skyriaus patarėja Malgožata Kozič.

Tačiau asmeninis finansų patarėjas Albertas Morkevičius sulaukia nemažai klientų, kurie į antrosios pakopos pensijų kaupimą įtraukiami jau po 40 metų. Kai kurie tokią naujieną sužino tik apsilankę asmeninėje „Sodros“ paskyroje, prieš tai negavę jokio atskiro pranešimo.

„2020 m. balandžio 30 dieną buvo padarytas Lietuvos pensijų kaupimo įstatymų pakeitimas, kuris nurodo, kad visus tuos, kurie 2019 stabdė savo įmokas į antrosios pakopos kaupimą, nepriklausomai nuo amžiaus įtraukinės kas trejus metus automatiškai su galimybe atsisakyti“, – teigė jis.

Šią informaciją „Sodra“ patvirtino asmeniniu laišku, kai dėl pakartotinio įtraukimo į pensijų kaupimą kreipėsi nepatenkinti klientai. Jie taip pat pageidavo visam laikui nutraukti automatinį įtraukimą.

„Teiravausi „Sodros“ ir gavau tokį atsakymą: buvo klausimas, ar galiu parašyti prašymą, kad manęs daugiau neįtraukinėtų. Tai buvo atsakyta taip, kad galiojantys teisės aktai nenumato tokio prašymo pateikimo ir nuolat kas trejus metus įtrauks“, – aiškino A.Morkevičius.

2019 metais pensijų kaupimo programa nesulaukė didelio gyventojų susidomėjimo. „Sodros“ duomenimis, apie 60 tūkst. gyventojų iš programos pasitraukė. Specialistai sako, kad gyventojai dar negali įvertinti sistemos naudos, nes nesulaukė pensijos.

„Trūksta komunikacijos, trūksta paaiškinimų žmonėms, kad tai yra naudinga. Galbūt iš tikro žmonėms reikėtų geriau paaiškinti ir reikėtų geresnio tyrimo ir tų atsisakančių paklausti, kodėl vis dėlto jie atsisako“, – svarstė ekonomistas Teodoras Medaiskis.

Į antrąją pakopą įtraukti asmenys sukauptus pinigus panaudoti gali tik sulaukę pensinio amžiaus. Pinigai mokami dalimis kaip papildoma išmoka prie gaunamos pensijos. Galimybė išgryninti visą sumą iš karto galioja sukaupus ne daugiau nei 5 tūkst. eurų.

„Kai sumos yra didesnės, žmogus turi rinktis. Jeigu jis yra sukaupęs nuo 5 iki 10 tūkst. eurų, tai yra periodinės išmokos, kurias moka pensijų kaupimo bendrovės. Bet jos jas moka ribotą laiką, tik 20 metų. Bet jeigu žmogus sukaupęs 10 tūkst. eurų ir daugiau, tada jau visam gyvenimui užtikrinamos papildomos išmokos šalia senatvės pensijos“, – aiškino „Sodros“ pensijų anuitetų skyriaus vedėja Daiva Gerulytė.

Daugelis atsisakančiųjų kaupti antroje pakopoje piktinasi, kad iki pensijos negalės pasinaudoti savo sukauptais pinigais.

„Įsivaizduokime, kad mes 58 metų nusprendėme išeiti anksčiau laiko į pensiją, norime apkeliauti pasaulį. Tačiau savo antrosios pakopos pinigų negalime liesti, kai su trečiąja pakopa tą galime padaryti“, – pastebėjo A.Morkevičius.

Gyventojai, sulaukę pakvietimo kaupti pensiją antrosios pakopos sistemoje ir norintys atsisakyti, laiko tai padaryti turi iki liepos, kadangi nespėję to padaryti kaupime liks iki pensijos pabaigos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.