Stebuklai daugiabutyje: gyventojai patyrė šoką, pamatę net keliais kartais išaugusias elektros sąnaudas

Visuotinio brangimo laikais 9 kartus didesnė nei anksčiau sąskaita už daugiabučio bendrųjų reikmių elektros suvartojimą priverstų griebtis širdies lašų dažną kaunietį, ne tik vargingai gyvenantį. Kodėl bendrovė „Ignitis“ vėl gąsdina kauniečius?

Petrašiūnuose esančio M.Gimbutienės gatvės 10-ojo namo gyventoja V.Jakienė (kairėje) ir koridoriaus komendantė D.Bieliavičienė stebėjosi gautomis sąskaitomis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Petrašiūnuose esančio M.Gimbutienės gatvės 10-ojo namo gyventoja V.Jakienė (kairėje) ir koridoriaus komendantė D.Bieliavičienė stebėjosi gautomis sąskaitomis.<br>M.Patašiaus nuotr.
M.Gimbutienės gatvės 10-ojo namo gyventojai nustėro pamatę, kiek turės sumokėti už bendrųjų reikmių elektros suvartojimą – tokios sąskaitos nėra matę.<br>M.Patašiaus nuotr.
M.Gimbutienės gatvės 10-ojo namo gyventojai nustėro pamatę, kiek turės sumokėti už bendrųjų reikmių elektros suvartojimą – tokios sąskaitos nėra matę.<br>M.Patašiaus nuotr.
M.Gimbutienės gatvės 10-ojo namo gyventojai nustėro pamatę, kiek turės sumokėti už bendrųjų reikmių elektros suvartojimą – tokios sąskaitos nėra matę.<br>M.Patašiaus nuotr.
M.Gimbutienės gatvės 10-ojo namo gyventojai nustėro pamatę, kiek turės sumokėti už bendrųjų reikmių elektros suvartojimą – tokios sąskaitos nėra matę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 11, 2022, 3:06 PM, atnaujinta Mar 11, 2022, 5:58 PM

„Pamačiusi sąskaitą patyriau šoką. Bandžiau sužinoti, kodėl taip nutiko, bet bendrovė „Ignitis“, kuri pateikė šią sąskaitą, nieko nepaaiškino“, – piktinosi butą M.Gimbutienės gatvės 10-ajame name turinti kaunietė Vaida Jakienė.

Kiti šio namo gyventojai gavo dar didesnes sąskaitas už šią paslaugą ir nesupranta, kodėl taip nutiko. Kauniečiai nežino, ar pinigus mokėti.

Keistoje situacijoje atsidūrusiems gyventojams stengiasi padėti namo administratorius. Jis su bendrove „Ignitis“ aiškinasi, kodėl sąskaitos tokios didelės.

Negalėjo patikėti savo akimis

Keturių aukštų daugiabutis Petrašiūnuose, M.Gimbutienės gatvėje, – tai buvęs bendrabutis, kuriame yra 428 kambariai. Daugumą butų jo gyventojai privatizavo, kas įsigijo po vieną, o kas ir po du kambarius.

Šiame daugiabutyje vieną kambarį turėjo ir V.Jakienės teta. Moteriai mirus kaunietė paveldėjo 16 kvadratinių metrų ploto būstą.

V.Jakienė pasakojo, kad būstą remontuoja, jame niekas negyvena. Gavusi sąskaitas už paslaugas jas apmoka kas antrą mėnesį.

„Gruodžio mėnesį už bendrųjų reikmių elektros suvartojimą gavau 8,6 euro sąskaitą. Sausio mėnesį – negalėjau patikėti savo akimis – jau 69,69 euro. Tiek pinigų sumokėjau už Eiguliuose esančio savo trijų kambarių buto šildymą. O čia tiek reikalaujama mokėti už tai, kad koridoriuose degė šviesa“, – stebėjosi moteris.

Atsakymo ilgai nesulaukė

V.Jakienė pasakojo, kad kreipėsi į bendrovę „Ignitis“, kuri siunčia sąskaitas už elektrą, bet jokio konkretaus atsakymo negavo.

„Sausio 25 dieną susisiekiau su „Ignitis“ atstovais. Buvo pažadėta, kad kai situacija paaiškės, mane apie tai informuos SMS žinute. Tačiau jokio atsakymo taip ir negavau“, – pasakojo kaunietė.

V.Jakienė kreipėsi ir į namą administruojančios įmonės atstovus.

„Jie atsakė, kad kol kas pinigų galiu nemokėti ir delspinigiai nebus skaičiuojami.

Arba galiu sumokėti tą didelę sumą. Kai paaiškės, kodėl sąskaitos tokios didelės, vėliau kurį laiką už elektrą galėsiu nemokėti“, – sakė V.Jakienė.

Klausimais apipylė komendantę

Gavusi tokį atsakymą kaunietė pati nuskubėjo į daugiabutį ir apie susidariusią situaciją klausinėjo šio namo ketvirto aukšto komendantės Dianos Bieliavičienės.

Aukšto, kuriame butą turi V.Jakienė, komendantė pasakojo, kad gyventojai, gavę didžiules sąskaitas už elektrą, pradėjo belstis į jos duris ir klausti, kodėl taip atsitiko.

„Tie, kurie turi vieno kambario butą, už bendrųjų reikmių elektros suvartojimą gavo apie 68 eurų sąskaitas, o tie, kurie turi du kambarius, – net 135 eurų“, – pasakojo D.Bieliavičienė.

Moteris tvirtino, kad visų butų gyventojai turi elektros skaitiklius savo būstuose ir už individualiai suvartotą elektrą moka patys. Taip pat ji kruopščiai pati į sąsiuvinį rašo visus namo skaitiklių rodmenis ir už tai gautų sąskaitų sumas.

„Bendrojo vartojimo elektros skaitiklis yra namo rūsyje. Jo rodmenis nurašo namą administruojančios bendrovės atstovai. Nežinau, kas ir kiek elektros galėjo suvartoti, kad sąskaitos staiga pasidarė tokios didelės“, – stebėjosi D.Bieliavičienė.

Gyventojams patarė, ką daryti

Ji taip pat aiškinosi, kodėl taip nutiko.

„Susisiekiau su namą administruojančios bendrovės vadybininku. Jis paaiškino, kad už elektrą kol kas turime nemokėti, nes administratoriaus atstovai taip pat aiškinasi su „Ignitis“, – pasakojo D.Bieliavičienė.

Taip pat moteris tvirtino, kad namą administruojančios įmonės vadybininkas jai pranešė, kad susirgo, bet žadėjo, kad netrukus apsilankys name ir iškabins skelbimus, visus gyventojus informuos, kad didelių sąskaitų nemokėtų, kol situacija paaiškės.

Tai sužinojusi V.Jakienė atsikvėpė lengviau, bet sakė vis dar bijanti, kad gyventojai liks nuskriausti.

Laukia oficialaus atsakymo

M.Gimbutienės 10-ojo namo administratoriaus Komunikacijos grupės vadovas Paulius Ugianskis pranešė, jog situacija aiškinamasi.

„Esame atsakingi už būsto priežiūros klausimus ir mūsų klientų gerovę bei jų interesų gynimą, todėl darome viską, kad gyventojams būtų teisingai perskaičiuoti mokesčiai“, – sakė įmonės atstovas.

Šiuo metu bendrovė laukia oficialaus paaiškinimo iš „Ignitis“.

„Kai tik turėsime daugiau informacijos dėl susidariusios padėties, nedelsdami apie tai informuosime savo klientus ir imsimės atitinkamų veiksmų“, – pranešė P.Ugianskis.

Paprašė patikrinti skaitiklį

Bendrovės „Ignitis“ ryšių su visuomene vadovas Artūras Ketlerius sakė, kad šiuo metu tiesiogiai bendraujama su namo administratoriumi. Siekiama greičiau išsiaiškinti situaciją ir, jei tam bus pagrindas, perskaičiuoti sąskaitas.

„Už namo bendras reikmes buvo mokama pagal vidutinį suvartojimą.

Administratorius gruodžio pabaigoje, kaip reikalauja taisyklės, pateikė faktinius skaitiklio rodmenis, kuriuos užfiksavus buvo apskaičiuotos didesnės mokėtinos sumos, nei fiksuota pagal vidutinį suvartojimą“, – aiškino A.Ketlerius.

Vasarį namo administratorius pateikė prašymą patikrinti, ar skaitiklis nėra sugedęs.

„Tai bus padaryta artimiausiu metu. Jeigu būtų nustatytas skaitiklio gedimas, sąskaitos namo gyventojams bus perskaičiuotos“, – sakė „Ignitis“ atstovas.

Gyventojai gavo iki šiol neregėtas sąskaitas

Iš koto verčiančias sąskaitas už bendrųjų reikmių elektros suvartojimą gavo ir Laisvės alėjos 2-ojo daugiabučio gyventojai. Štai Natalija Miniotienė už elektrą, kuri daugiausia naudojama laiptinei apšviesti, žiemą mokėdavo apie 5 eurus. Tačiau už 2021 metų lapkričio mėnesį apskaičiuota suma buvo 22 kartus didesnė, nei iki šiol moteris buvo įpratusi mokėti.

„Ignitis“ skaičiavimais, jai reikėjo pakloti net 79,19 euro.

Pradžioje moteris pamanė, kad įsivėlė klaida, ir puolė skambinti į „Ignitis“. Pavyko ne iš karto, bet galiausiai gavo atsakymą, kad skolų jiems neturi, ir, jei kilo klausimų, dėl įsivėlusios klaidos patarė palaukti kito mėnesio sąskaitos.

Tačiau sausį atkeliavusi sąskaita vėl nieko gero nežadėjo – už bendrąsias elektros reikmes nuo lapkričio bendrovei N.Miniotienė jau buvo skolinga daugiau kaip 90 eurų.

Kitas šio namo gyventojas Rolandas Maskoliūnas patikino, kad jam nutiko lygiai tas pat, – gavo 114 eurų sąskaitą, nes jo butas didesnis nei kaimynės. Jis taip pat bandė aiškintis situaciją susirašinėdamas su namo administratoriumi Kauno butų ūkiu ir bendrove „Ignitis“, bet atsakyti, kodėl taip nutiko, pasak kauniečio, niekas nesiteikė.

Namo administratorius gyventojus kreipė į „Ignitis“, nes, pasak gyventojų, teigė, kad būtent jie atsakingi už rodmenų pateikimą administratoriui, o Kauno butų ūkis esą tik išdalija apskaičiuotą mokestį mokėtojams – proporcingai visų namo butų savininkams.

Galų gale buvo nuspręsta, kad įmokos bus peržiūrėtos ir perskaičiuotos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.