Infliacija ir karas Ukrainoje pakeitė kai kuriuos lietuvių įpročius: kam dabar taupo, o kuo naudojasi dažniau

Pabrangę degalai koreguoja taksi ir pavežėjimo paslaugų kainas. Tačiau net ir infliacijai svilinant kišenes, gyventojai kol kas nėra linkę atsisakyti šių transporto paslaugų, priešingai – naudojimasis jomis tik išaugo.

Didesnių ilgalaikių pokyčių pastarojo meto atsiskaitymų kortelėmis statistikoje neužfiksuota.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Didesnių ilgalaikių pokyčių pastarojo meto atsiskaitymų kortelėmis statistikoje neužfiksuota.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pabrangę degalai koreguoja taksi ir pavežėjimo paslaugų kainas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pabrangę degalai koreguoja taksi ir pavežėjimo paslaugų kainas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pabrangę degalai koreguoja taksi ir pavežėjimo paslaugų kainas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pabrangę degalai koreguoja taksi ir pavežėjimo paslaugų kainas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pabrangę degalai koreguoja taksi ir pavežėjimo paslaugų kainas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pabrangę degalai koreguoja taksi ir pavežėjimo paslaugų kainas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pabrangę degalai koreguoja taksi ir pavežėjimo paslaugų kainas.<br>www.pixabay.com nuotr.
Pabrangę degalai koreguoja taksi ir pavežėjimo paslaugų kainas.<br>www.pixabay.com nuotr.
Pabrangę degalai koreguoja taksi ir pavežėjimo paslaugų kainas.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Pabrangę degalai koreguoja taksi ir pavežėjimo paslaugų kainas.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
J.Cvilikienė.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
J.Cvilikienė.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Apr 2, 2022, 3:36 PM, atnaujinta Apr 2, 2022, 7:26 PM

Paslaugų kainas teko didinti

Taksi paslaugas teikiančios įmonės „Amber Vilnius“ vadovas Tomas Peleckas portalui lrytas.lt pasakojo, kad šį mėnesį smarkiai pabrangus degalams įmonės kaštai taip pat gerokai išaugo, tad teko 30 proc. padidinti paslaugų kainas.

„Nors šiomis dienomis degalai kiek atpigo, pažiūrėjus į tai, kiek jie buvo pabrangę, kritimas nėra toks žymus. Reikėtų didesnių korekcijų, kad vėl peržiūrėtume kainas“, – komentavo T.Peleckas.

„Bolt“ vadovas Lietuvoje Andrius Pacevičius aiškino, kad suma už kelionę priklauso nuo bazinių įkainių – įsėdimo mokesčio, kainos už kilometrą ir minutę bei piko metu, kada kelionių paklausa yra išaugusi, programėlėje įsijungiančio daugiklio.

„Nuolat analizuojame veiksnius, kurie daro įtaką galutinėms vairuotojų pajamoms, tarp jų ir amortizaciją, išlaidas degalams ir automobilio priežiūrai. Visų šių išlaidų didėjimas įskaičiuotas į kainą galutiniam vartotojui.

Todėl baziniai įkainiai keleiviams kovo pradžioje didėjo 5 proc. Šiuo metu analizuojame ir karo sukeltų aplinkybių įtaką degalų kainoms Lietuvoje“, – portalui lrytas.lt sakė A.Pacevičius.

„CityBee“ komunikacijos vadovė Ugnė Bartašiūtė teigė, jog išaugusios degalų kainos nešvengiamai padidino bendrovės išlaidas. Tačiau ji pastebėjo, kad pabrangus degalams, nuosavo automobilio išlaikymui ir augant infliacijai žmonės ėmė dažniau naudotis dalijimosi automobiliais paslaugomis.

Klientų skaičius net išaugo

Pasak „Swedbank“ finansų instituto vadovės Jūratės Cvilikienės, neseniai atliktų tyrimų rezultatai rodo, kad apie pusė gyventojų yra nusprendę nepirkti kelionių, atsisakyti suplanuotų didelių pirkinių, teatro ar kitų pramogų, malonumų. Tad tikėtina, kad brangstant taksi ir kitoms transporto paslaugoms, šylant orui, daugiau gyventojų rinksis eiti pėsčiomis, važiuoti dviračiu ar paspirtuku.

Kol kas „Amber Vilnius“ sumažėjusio taksi paslaugas užsakančių žmonių srauto nepastebėjo. „Gal taip yra todėl, kad mes daug dirbame su viešbučių klientais, užsienio turistais, tad ir infliacija, taupymas neturi didelės įtakos mūsų darbui“, – svarstė T.Peleckas.

„Bolt“ įmonė taip pat sumažėjusio keleivių skaičiaus pastarąjį mėnesį nemato. Kovo 7–13 d. kelionių skaičius net buvo 6 proc. didesnis nei savaitę prieš.

Šį mėnesį naudojimasis „CityBee“ paslaugomis išaugo 14 proc. „Kol kas sudėtinga įvertinti, kokie veiksniai tai lemia. Vienas iš jų gali būti tiesiog sezoniškumas. Mūsų turimais duomenimis, kasmet pavasarį atšilus orams naudojimasis paslaugomis padidėja“, – portalui lrytas.lt komentavo U.Bartašiūtė.

J.Cvilikienė atkreipė dėmesį, kad taip būti gali, nes labiau taupys 500–700 eurų „į rankas“ gaunantys gyventojai. Tie, kurių pajamos viršija 1 tūkst. eurų per mėnesį, sako, kad gyvens, kaip gyvenę iki šiol. O dažniausiai taksi ar pavežėjimo paslaugomis naudojasi kiek daugiau uždirbantieji, kurie įpročių keisti kol kas nesiruošia.

Ryškesni pokyčiai pirmomis karo dienomis

Lietuvos bankų asociacijos (LBA) duomenimis, didesnių ilgalaikių pokyčių pastarojo meto atsiskaitymų kortelėmis statistikoje neužfiksuota. Ryškiausi svyravimai stebėti pirmąjį savaitgalį po Rusijos pradėto karo Ukrainoje pradžios, vasario 25–vasario 27 d. Žmonės kai kurių prekių pirko daugiau nei įprastai, o, pavyzdžiui, atsiskaitymų elektroninėse parduotuvėse buvo sumažėję penktadaliu ir jose išleista apie 5 kartus mažiau.

Maisto prekių parduotuvėse išleistos sumos buvo maždaug perpus didesnės nei įprastai, kortelėmis atsiskaityta dešimtadaliu dažniau. Daugiau nei įprastai pirkta gyvūnų prekių.

Gyventojai taip pat buvo linkę įsipilti daugiau degalų. Atsiskaitymų skaičius degalinėse buvo padvigubėjęs, išleista 3 kartus daugiau nei įprastai.

J.Cvilikienė portalui lrytas.lt pabrėžė, kad tai įvyko dėl žmonių patirto emocinio šoko prasidėjus karui.

„Juk net visiškai nebuvo aišku, ar nereikės evakuotis iš savo namų. Baziniai poreikiai – saugumas, maisto produktų, degalų atsargos – tapo svarbiausi“, – sakė ji.

Tačiau panaši situacija buvo stebima ir pirmaisiais pandemijos mėnesiais, bet vėliau situacija nurimo, vartojimas atsigavo, o vasarą stebėtas vartojimo bumas. Tad ir dabar sprendimai stipriai taupyti ir atsisakyti viso to, kas nebūtina, neturėtų ilgai užsitęsti.

„Aišku, infliacija niekur nedings, tad tie, kurių pajamos nedidelės, kurį laiką ir toliau tikrai mažins nebūtinas išlaidas“, – komentavo J.Cvilikienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.