Svarbu „Inter RAO Lietuvos“ klientams: ragina pasirinkti kitus elektros tiekėjus

Sustabdžius Rusijos energetikos milžinės „Inter RAO“ kontroliuojamos grupės „Inter RAO Lietuva“ prekybą elektra „Nord Pool“ biržoje, bendrovė teigia, kad jos klientus nuo sekmadienio kaip garantinis tiekėjas turėjo perimti „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO). Tačiau pastaroji teigia, kad didžioji dalis „Inter RAO Lietuvos“ klientų pasirinko ar dar renkasi kitą nepriklausomą tiekėją, o jiems to nepadarius ESO užtikrins garantinį tiekimą.

Didžioji dalis „Inter RAO Lietuvos“ klientų pasirinko ar dar renkasi kitą nepriklausomą tiekėją.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Didžioji dalis „Inter RAO Lietuvos“ klientų pasirinko ar dar renkasi kitą nepriklausomą tiekėją.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Didžioji dalis „Inter RAO Lietuvos“ klientų pasirinko ar dar renkasi kitą nepriklausomą tiekėją.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Didžioji dalis „Inter RAO Lietuvos“ klientų pasirinko ar dar renkasi kitą nepriklausomą tiekėją.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 23, 2022, 3:35 PM

ESO atstovo Pauliaus Kalmanto teigimu, penktadienio vakarą pranešus apie „Nord Pool“ sprendimą stabdyti prekybą rusiška elektra, ESO derino veiksmus su „Litgrid“ ir „Inter RAO Lietuva“, o šios klientai pradėjo rinktis nepriklausomus tiekėjus.

ESO atstovo teigimu, gegužės pradžioje „Inter RAO Lietuva“ turėjo apie 150 klientų – didžioji jų dalis jų bus pasirinkę kitą nepriklausomą tiekėją ir į garantinį tiekimą nepateks.

„Tais, kam tokia paslauga bus reikalinga, pasirūpins ESO“, – BNS teigė P.Kalmantas.

Anot jo, šiuo metu nėra nė vienos aplinkybės, numatytos Elektros energetikos įstatyme neatidėliotinam garantiniam tiekimui.

„Garantinis tiekimas „Inter RAO Lietuvos“ klientams šiuo metu nėra užtikrinamas, tačiau gali būti užtikrinamas per tris darbo dienas nuo bent vienos iš Elektros energetikos įstatyme (...) nurodytų aplinkybių atsiradimo (...). Nė viena iš nurodytų aplinkybių dar nėra įvykusi, todėl dar nepradėjome (teikti garantinio tiekimo paslaugos – BNS)“, – BNS teigė P.Kalmantas.

„Nord Pool“ nustojus prekiauti rusiška elektra iš vienintelio jos importuotojo Baltijos šalyse „Inter RAO“, Lietuvoje sekmadienį sustabdytas šios elektros importas, o Lietuvos poreikis užtikrinamas vietine gamyba bei importu per jungtis su Švedija, Lenkija ir Latvija.

„Nord Pool“ birža prekybą įmonės elektra teigė sustabdžiusi iškilus atsiskaitymo rizikai tarp biržos ir Rusijos valstybinės elektros energetikos kompanijos „Inter RAO“ grupės įmonių.

„Inter RAO Lietuva“ pirmadienį BNS patvirtino „Nord Pool“ biržoje negalinti vykdyti jokios prekybos, o jos klientus pagal galiojančius teisės aktus nuo sekmadienio kaip garantinis tiekėjas turėjo perimti ESO.

51 proc.„Inter RAO Lietuvos“ akcijų priklauso Suomijoje registruotai „RAO Nordic“, o šią valdo „Inter RAO“ – jos direktorių tarybai pirmininkauja Vakarų sankcionuojamas Rusijos oligarchas Igoris Sečinas, dėl savo ryšių su Kremliumi patekęs į sąrašą asmenų, kuriems dėl karo Ukrainoje taikomos ES sankcijos.

Varšuvos vertybinių popierių birža kovą dėl galimų sąsajų su Rusijos oligarchais sustabdė prekybą įmonės akcijomis. Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai (FNTT) kovo viduryje pranešė, jog „Inter RAO Lietuva“ yra apribota galimybė atlikti bankų operacijas, tačiau pati įmonė teigė, kad jos veikla nėra sutrikdyta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.