Turi priekaištų visuotiniam NT mokesčiui – turintiems prabangų būstą jis gali netgi sumažėti

Seimo pirmininkės pavaduotojas konservatorius Paulius Saudargas tikina suprantąs Finansų ministerijos ir Vyriausybės intencijas siūlant visuotinį nekilnojamo turto (NT) mokestį ir tai, anot jo, yra pradinis projektas, po kurio laukiama visuomenės bei socialinių grupių reakcijų. Tačiau, konservatoriaus manymu, šiame projekte kol kas nėra iki galo viskas tinkama.

NT mokestis už pagrindinį gyvenamąjį būstą bus siejamas su deklaruota gyvenamąja vieta ir apmokestinamas progresyviniais tarifais, atsižvelgiant į būsto mokestinę vertę, nustatytą masinio vertinimo būdu.<br>Lrytas.lt fotomontažas
NT mokestis už pagrindinį gyvenamąjį būstą bus siejamas su deklaruota gyvenamąja vieta ir apmokestinamas progresyviniais tarifais, atsižvelgiant į būsto mokestinę vertę, nustatytą masinio vertinimo būdu.<br>Lrytas.lt fotomontažas
P.Saudargas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
P.Saudargas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 1, 2022, 9:41 AM

„Man atrodo keistai tai, kad tie, kurie turi brangų NT, jiems mokestis gali netgi sumažėti, lyginant su tuo, kaip yra dabar. Šitam aš nepritarčiau“, – trečiadienį „Žinių radijui“ teigė P.Saudargas.

Vis tik Seimo narys įžvelgė daugiau teigiamų negu neigiamų dalykų siūlomame visuotiniame NT mokestyje. Jį tenkina tai, kad siūlomas mokestis būtų visuotinis bei lėšų, gautų iš mokesčio perskirstymas savivaldybėms.

„Visuotinumo ir šių lėšų perskirstymo būtent savivaldybėms idėja turi logikos, nes savivaldybės tampa labiau finansiškai nepriklausomos ir disponuoja didesnėmis lėšomis. Savivaldybėms šis įstatymo projektas tikrai labai naudingas, nes dabar joms tenka tik iš komercinių objektų surenkamas mokestis, tačiau iš gyvenamųjų patalpų jos negauna, viskas eina į valstybės biudžetą“, – sakė parlamentaras.

P.Saudargas galiausiai tvirtina, kad pagal projektą, nors jis ir įvardintas visuotiniu, tačiau tokiu praktiškai netaps, nes bus dalis žmonių, kurių sumokama mokesčio dalis nesiektų dviejų eurų ir tokiu atveju jiems mokėti iš viso nereikės.

„Turiu atkreipti dėmesį, kad mokestis nėra didelis ir žmonės, kurie turi nebrangų nekilnojamą turtą, ypač jeigu kalbama ne apie didžiuosius miestus, Vilnių, Kauną, Klaipėdą ar Kuršių Neriją, tai mokestis bus nykstamai mažas“, – tikino konservatorius.

Naujienų agentūra ELTA primena, kad finansų ministrė Gintarė Skaistė ketvirtadienį pristatė siūlymus dėl visuotinio NT mokesčio įvedimo.

NT mokestis už pagrindinį gyvenamąjį būstą bus siejamas su deklaruota gyvenamąja vieta ir apmokestinamas progresyviniais tarifais, atsižvelgiant į būsto mokestinę vertę, nustatytą masinio vertinimo būdu. Už savivaldybės NT vertės medianos neviršijančią dalį būtų mokamas 0,03 proc. tarifas, nuo vienos iki dviejų medianų – 0,06 proc., o daugiau kaip dvi medianos – 0,1 proc. Vidutinis mokesčio dydis pagal šiuo metu nustatytą turto vertę siektų 13,5 euro per metus.

Ministrė pažymi, kad lėšos iš mokesčio surinkimo priklausys nuo savivaldybių pasirinktų tarifų. Tikimasi, kad savivaldybėms pritaikius minimalų tarifą už antrą ir paskesnį būstą, bendras mokesčio surinkimas siektų maždaug 25 mln. eurų, o taikant maksimalius tarifus – maždaug 100 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.