FAO praneša, kad maisto kainos pasaulyje mažėja antrą mėnesį iš eilės

Maisto kainos pasaulyje mažėja antrą mėnesį iš eilės, po rekordinio šuolio kovą – per pirmąjį Rusijos invazijos į Ukrainą mėnesį, skelbia Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO).

Maisto kainos pasaulyje mažėja antrą mėnesį iš eilės, po rekordinio šuolio kovą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Maisto kainos pasaulyje mažėja antrą mėnesį iš eilės, po rekordinio šuolio kovą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 3, 2022, 4:30 PM

Jos skaičiuojamas penkių pagrindinių maisto produktų grupių kainų indeksas gegužę nukrito 0,6 proc. (balandį – 0,8 proc.), tačiau buvo 22,8 proc. aukščiau nei pernai gegužę.

Jo nuosmukį praėjusį mėnesį nulėmė aliejaus, pieno produktų, taip pat cukraus kainų sumažėjimas. Tuo tarpu grūdai ir mėsa brango.

Grūdų kainų indeksas gegužę pakilo 2,2 proc., o palyginti su tuo pačiu praėjusių metų mėnesiu – 29,7 procento. Kviečių kainos didėjo ketvirtą mėnesį iš eilės: gegužę – 5,6 proc., per metus – 56,2 procento.

„Kviečių kainas gerokai kilstelėjo Indijos paskelbtas eksporto draudimas, taip pat jas aukštyn stūmė susirūpinimai dėl pasėlių būklės keliose pagrindinėse eksportuojančiose šalyse ir dėl karo sumenkusios derliaus Ukrainoje perspektyvos“, – teigiama ataskaitoje.

Aliejus tarptautinėje rinkoje per mėnesį atpigo 3,5 proc., bet išliko gerokai brangesnis nei prieš metus.

„Gegužę sumažėjo saulėgrąžų, sojų, rapsų ir palmių aliejaus kainos. Prie jų kritimo prisidėjo Indonezijos sprendimas atšaukti trumpalaikį palmių aliejaus eksporto draudimą. Pasaulinės saulėgrąžų aliejaus kainos nukrito nuo neseniai pasiektų rekordinių aukštumų, Ukrainoje dėl logistikos problemų toliau kaupiantis jo atsargos. Sojų ir rapsų aliejaus kainos mažėjo dėl sumenkusios importo paklausos“, – skelbia FAO.

Pieno produktų kainų indeksas per mėnesį smuko 3,5 proc. – pirmąkart po augimo aštuonis mėnesius iš eilės. Tačiau, palyginti su praėjusių metų geguže, jo vertė – 16,9 proc. didesnė. Per mėnesį atpigo beveik visi šios grupės produktai, o labiausiai – pieno milteliai.

Mėsos kainų indeksą 0,5 proc. aukštyn iki naujo rekordinio lygio pakėlė smarkiai pabrangusi paukštiena, o šio šuolio neatsvėrus kiaulienos ir avienos kainų kritimui. Jautienos kainos išliko stabilios.

Cukrus atpigo 1,1 proc., po spartaus brangimo ankstesnius du mėnesius. Tai lėmė ribota importo paklausa ir geros pasiūlos perspektyvos dėl solidaus derliaus Indijoje.

FAO pasaulio maisto kainų indeksas rodo penkių maisto produktų grupių – grūdų, mėsos, pieno produktų, augalinių aliejų ir cukraus – kainų pokyčius tarptautinėse rinkose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.