Lietuvoje keliais kartais pabrango atostogos: verslininkai dūsauja, kad gyventojai išleidžia gerokai mažiau nei užsieniečiai

Lietuvoje atostogos gerokai pabrango, kadaise keturi asmenys po šalį galėjo pakeliauti už 180 eurų, o dabar tam prireiks daugiau nei tūkstančio. Tačiau tokie pinigai turizmo sektoriaus neišgelbės, nes užsieniečiai vis dar atšaukinėja keliones, tad ekspertai sako: „Šis sezonas vienareikšmiškai yra prarastas.“

Lietuvoje atostogos gerokai pabrango.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvoje atostogos gerokai pabrango.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvoje atostogos gerokai pabrango.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvoje atostogos gerokai pabrango.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvoje atostogos gerokai pabrango.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvoje atostogos gerokai pabrango.<br>T.Bauro nuotr.
E.Šiškauskienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
E.Šiškauskienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ž.Gavelienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ž.Gavelienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 5, 2022, 8:27 AM

Pandemijos pasekmes vis dar jaučia

Prieš pandemiją turizmas sudarė apie 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), o 2020 m. krito iki 1,6 proc.

Statistikos departamento duomenimis, pernai į šalį atvyko 2,5 mln. turistų mažiau nei prieš pandemiją. Tik penktadalį atostogaujančių sudarė užsieniečiai, susitraukė ir vokiečių, rusų, baltarusių srautai.

„Esame ta Europos dalis, kuri nukentėjo labiausiai. Nepamirškime, kad visos šalys, išskyrus Lietuvą, turizmui sudarė labai palankias sąlygas. Lietuvos turizmo verslas vis dėlto pagalbos sulaukė mažiausiai.

O vietiniai turistai išleidžia 4 kartus mažiau pinigų nei užsieniečiai. Nėra nė vieno viešbučio, kelionių organizatoriaus ar patirčių kūrėjo, kuris galėtų išsilaikyti priimdamas tik vietinius turistus“, – pareiškė Žydrė Gavelienė, Nacionalinės turizmo verslo asociacijos vadovė.

Evalda Šiškauskienė, Viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė, priminė ir apie vis dar esamus atidėtus mokesčius, kurie, kaip ji sakė, „smaugia verslą“. Vienos įmonės mokesčius išdėliojo metų laikotarpiui, kitos – penkerių.

„Tuos mokesčius reikia grąžinti, o yra susikaupusios tiek PVM, tiek „Sodros“ skolos. Situacija – labai sudėtinga“, – aiškino ji.

Sezonas prarastas?

Metų pradžioje tiek turizmo sektorius, tiek viešbučiai planavo, kad keliautojų daugės, bet prasidėjus karui Ukrainoje dalis kitų šalių agentūrų keliones atšaukė.

„Jautriausiai sureagavo Vokietijos, Prancūzijos ir Italijos kelionių organizatoriai. Tačiau kitos šalys, kaip Izraelis, Ispanija, Suomija, Latvija, Lenkija, išlaikė ramybę ir susidomėjimą Lietuva“, – kalbėjo agentūros „Keliauk Lietuvoje“ laikinoji direktorė Olga Gončarova.

„Reikėtų daugiau pozityvumo, skelbti, kad viskas pas mus yra gerai, čia yra ramu, bet, manau, kad šis sezonas vienareikšmiškai yra prarastas. Iš statistinių duomenų matome, kad užsienio turistų sumažėjo 74 proc.“ – nuogąstavo E.Šiškauskienė.

Visgi ne visi užsieniečiai baiminasi vykti į Lietuvą. Vilniaus oro uoste sutikta moteris teigė, jog jei kažkas ir nutiktų, Lietuvai pagelbėtų NATO šalys.

„Tai nėra Ukraina. Manau, Lietuva yra saugi“, – „Lietuvos ryto“ televizijai teigė ji.

„Nesudvejojau, nes projektas, dėl kurio atvykau, man yra svarbus. Žinoma, karas man sukelia tam tikrų jausmų, bet čia būti nebijau“, – antrino ir kita mergina.

Statistikos departamentas skaičiuoja, kad kasmet atostogos Lietuvoje brangsta. Vidutiniškai 2021 m. 4 asmenų šeima išleisdavo 180 eurų savaitės kelionei Lietuvoje. Tačiau šiemet tam gali prireikti net apie 1,3 tūkst. eurų.

Pernai vienas užsienio turistas Lietuvoje vidutiniškai išleido apie 370 eurų, o vietinis turistas tam skyrė apie 94 eurus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.