Nuomojate butą? Nepadarius vieno žingsnio galite sulaukti rimtų žinių iš banko

Augančios nuomos kainos didina būsto kaip investicijos patrauklumą, tad gali padaugėti atvejų, kai būstas įsigyjamas nuomai tiek su paskola, tiek be paskolos. Būsto rinkai ir toliau kaistant, neatmetama, kad būsto paskolų reguliavimas bus peržiūrėtas ir esant poreikiui griežtinamas, įskaitant ir dar griežtesnius ribojimus antrajai ar paskesnėms paskoloms, portalui lrytas.lt nurodė Lietuvos banko Kredito ir draudimo paslaugų priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Aistė Tavorė.

Pašilaičiai,metaliniai garažai,ekologija,nekilnojamas turtas,butai,statybos<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pašilaičiai,metaliniai garažai,ekologija,nekilnojamas turtas,butai,statybos<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pandemijos laikotarpiu Lietuvos bankas pastebėjo, kad padaugėjo situacijų, kai namų ūkiai, jau turintys negrąžintų būsto paskolų, ima antras ar paskesnes paskolas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pandemijos laikotarpiu Lietuvos bankas pastebėjo, kad padaugėjo situacijų, kai namų ūkiai, jau turintys negrąžintų būsto paskolų, ima antras ar paskesnes paskolas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pandemijos laikotarpiu Lietuvos bankas pastebėjo, kad padaugėjo situacijų, kai namų ūkiai, jau turintys negrąžintų būsto paskolų, ima antras ar paskesnes paskolas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pandemijos laikotarpiu Lietuvos bankas pastebėjo, kad padaugėjo situacijų, kai namų ūkiai, jau turintys negrąžintų būsto paskolų, ima antras ar paskesnes paskolas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pandemijos laikotarpiu Lietuvos bankas pastebėjo, kad padaugėjo situacijų, kai namų ūkiai, jau turintys negrąžintų būsto paskolų, ima antras ar paskesnes paskolas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pandemijos laikotarpiu Lietuvos bankas pastebėjo, kad padaugėjo situacijų, kai namų ūkiai, jau turintys negrąžintų būsto paskolų, ima antras ar paskesnes paskolas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 5, 2022, 7:21 PM, atnaujinta Jun 6, 2022, 8:12 AM

Pandemijos laikotarpiu Lietuvos bankas pastebėjo, kad padaugėjo situacijų, kai namų ūkiai, jau turintys negrąžintų būsto paskolų, ima antras ar paskesnes paskolas. Tokie atvejai visoje Lietuvoje prieš pandemiją 2019 m. sudarė 11 proc. visų naujų būsto paskolų, o 2021 m. – jau 13 proc. Tačiau pašnekovė atkreipė dėmesį: galimai didėsiančios palūkanų normos ir kartu paskolų įmokos gali sumažinti būsto įsigijimo su paskola nuomai atsiperkamumą ir investuotojų paklausą.

Vis dėlto retas kuris žino, kad imdamas paskolą būstui, kurį ketina nuomoti, turi apie tai pasakyti bankui. „Tikėtina, kad gyventojai prieš imdami būsto kreditą ne visada nurodo savo ketinimus jį nuomoti, nes Lietuvos banko turimais duomenimis tik labai nedidelė dalis su kreditu įsigyjamų būstų skirti nuomai“, – portalui lrytas.lt sakė A.Tavorė iš Lietuvos banko.

Pasak pašnekovės, remiantis Lietuvos banko Paskolų rizikos duomenų bazėje pateikiama informacija, itin maža dalis paskolų suteikiama gyvenamajam būstui įsigyti su tikslu jį išnuomoti.

Tikėtina, kad taip yra todėl, jog gyventojai imdami būsto kreditą ne visada kredito davėjams nurodo savo ketinimus jį nuomoti, arba būstas įsigyjamas neturint konkretaus tikslo jį nuomoti, nors neatmestina galimybė jį nuomoti vėliau. Taigi, kaip sakė A.Tavorė, tikėtina turimi duomenys neatspindi tikrosios suteiktų paskolų būstui įsigyti su tikslu jį nuomoti situacijos.

Kaip nurodė „Swedbank“ atstovas spaudai Saulius Abraškevičius, pagal įprastą tvarką, bankas teiraujasi, kokia yra paskolos paskirtis ir kokiems tikslams planuojama įsigyti būstą.

Atsižvelgiant į tai, gali būti pritaikomi įvairūs finansavimo sprendimai. Pavyzdžiui, jei klientas su paskola perka antrąjį būstą, šiuo metu galiojančiuose atsakingo skolinimosi nuostatuose įtvirtini reikalavimai griežtesniam pradiniam įnašui – prašoma nuosavų lėšų dalis bus didesnė, nei perkant pirmą būstą.

Siekiant suvienodinti pirmų ir paskesnių būsto paskolų rizikingumą bei papildomai riboti investicinius sandorius, finansuojamus paskolomis, Lietuvos bankas jau nuo šių metų vasario 1 d. sugriežtino pradinio įnašo reikalavimą antroms ir paskesnėms būsto paskoloms iki 30 proc.

S.Abraškevičius nurodė kitą dažną atvejį: būstas keičiamas ketinant turimą būstą parduoti. Tokiais atvejais, įvertinus visas aplinkybes, bankas gali pasiūlyti ir iki 100 proc. turto vertės ar kainos finansavimą su sąlyga, kad pradinis įnašas bus grąžintas iš parduotų lėšų per 12 mėnesių laikotarpį.

„Visi prašymai suteikti būsto paskolą visų pirma yra vertinami individualiai ir perkamo būsto panaudos tikslas nuomai tikrai nėra viską lemiantis. Palūkanos gali skirtis atsižvelgiant į anksčiau prisiimtų kliento įsipareigojimų vykdymo istoriją, pajamų tvarumą ilguoju laikotarpiu ir panašius veiksnius.

Finansavimo sąlygoms reikšmingos įtakos turi finansuojamo bei bankui įkeičiamo nekilnojamo turto savybės, būklė, energetinis naudingumas ir likvidumas. Bankas taip pat atsižvelgia į tai, kokiai paskirčiai bus naudojamas būstas bei įvertina, ar tai gali turėti įtakos turto likvidumui ilguoju laikotarpiu. Priimant sprendimą dėl finansavimo sąlygų vertinama visų šių faktorių visuma“, – komentavo „Swedbank“ atstovas.

Pavojus pažeisti kredito sutartį

Kad bankas nepaprašytų sumokėti baudos, būtina atidžiai perskaityti kredito sutartį ir išsiaiškinti, ar yra sutarties nuostatų, susijusių su įkeičiamo būsto nuoma kredito sutarties galiojimo laikotarpiu. Pavyzdžiui, galbūt kredito sutartyje nustatyta teisė išnuomoti bankui įkeistą turtą tik gavus raštišką banko leidimą.

„Jeigu kredito sutartyje numatyta sąlyga, kad norint išnuomoti įkeistą būstą reikia gauti banko leidimą, tai išnuomojus būstą, bet negavus tokio leidimo, būtų pažeista atitinkama kredito sutarties nuostata, – aiškino A.Tavorė.

Tais atvejais, kai būstas perkamas neturint minčių jį nuomoti, o tokių ketinimų atsiranda jau gavus paskolą, vėlgi būtina atsižvelgti į tai, kas įrašyta kredito sutartyje. Kaip konkrečiu atveju turėtų elgtis asmuo arba kokių veiksmų gali imtis bankas, anot Lietuvos banko atstovės, priklauso nuo sudarytos kredito sutarties sąlygų. Teisės aktai nedraudžia kredito sutartyje numatyti konkrečių sąlygų, susijusių su bankui įkeisto būsto nuomos, pardavimo ar kitomis aplinkybėmis.

Lietuvos bankas neturi informacijos apie taikytas baudas, taip pat nėra gavęs skundų ar ginčų dėl bankų pritaikytų baudų ir pan., kai jos skiriamos pažeidus sutarties punktą, draudžiantį be banko sutikimo nuomoti būstą.

„Taip pat neturime informacijos, ar kredito davėjai stengiasi aktyviai išsiaiškinti, ar jiems įkeistas būstas nėra išnuomotas. Kadangi būsto kreditų teikimo veiklą reglamentuojantys teisės aktai neriboja kredito sutarties šalių teisės nustatyti sąlygas, susijusias su įkeisto būsto nuoma, tai atitinkamai ir dėl baudos dydžio gali būti susitarta konkrečioje kredito sutartyje“, – komentavo A.Tavorė.

Nuomojantis verta paklausti, ar būstas – jau be paskolos

Lietuvos banko atstovė tuos, kurie ketina nuomotis dar neišpirktą būstą, įspėjo: paskolos galiojimo laikotarpiu būstas, kaip užtikrinimo priemonė, yra įkeistas bankui, o tai reiškia, kad sutarties nevykdymo atveju bankas gali nutraukti kredito sutartį, realizuoti tokį įkeistą turtą ir tokiu būdu pasikeistų šio būsto savininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.