Dalį elektros kainos ir toliau reguliuos valstybė: tai gali turėti įtakos galutinei kainai

Ne retas gyventojas galvoja, kad pasirinkus nepriklausomą tiekėją, sutartyje sutarta galutinė elektros kaina negali keistis, tačiau net ir nepriklausomo tiekėjo klientams elektros energijos kaina susideda iš dviejų dalių: nereguliuojamos dalies, dėl kurios sutariama su savo tiekėju, ir iš valstybės reguliuojamos dalies, kuri, kaip ir anksčiau bus nustatoma nepriklausomai nuo kurį tiekėją vartotojas pasirinko.

Elektra.<br>M.Patašiaus nuotr.
Elektra.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 29, 2022, 3:42 PM

Svarbu atkreipti dėmesį, kad valstybės reguliuojamai kainos daliai pasikeitus atitinkamai keičiasi ir galutinė kaina visiems vartotojams.

Bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) atstovas Paulius Kalmantas pabrėžia, kad galutinė elektros kaina, kurią sąskaitose mato visi vartotojai, nėra vien tik elektros tiekėjo priskaičiuota kaina už elektros tiekimo paslaugą.

Dalį elektros kainos sudaro svarbių valstybei elektros tinklų išlaikymas ir kitų paslaugų kaštai, kurių kainas reguliuoja ir toliau reguliuos valstybė. Juos nustato Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT).

Svarbu, jog nuo 2022 m. liepos 1 d. keičiasi valstybės reguliuojamų elektros energijos persiuntimo paslaugos kainų dydžiai. Šie tarifai taikomi visiems vartotojams, įskaitant ir nepriklausomo tiekimo klientus. Tai reiškia, kad pakeitus reguliuojamą kainos dalį, pasikeis ir visų klientų su teikėjais sutarti tarifai. Pabrėžtina, kad reguliuojama elektros kainos dalis taikoma visiems nepriklausomiems tiekėjams.

„VERT birželio 7 d. patvirtintus naujas valstybės reguliuojamas persiuntimo paslaugų kainas, atitinkamai pasikeitė ir nepriklausomų elektros tiekėjų galutinių elektros energijos tiekimo kainų, taikomų nuo liepos 1 d., dydis.

Tarifų pakilimą nulėmė pakeista papildomų paslaugų įsigijimo dedamoji prie perdavimo paslaugos kainos, anksčiau žinoma kaip sisteminių paslaugų kaina, ir dėl to buvo keičiami elektros persiuntimo paslaugos tarifai, kurie bus maždaug 1,5 cento už kilovatvalandę aukštesni nei galiojantys dabar. Dėl to pakilo ir galutinė kaina“, – teigia P.Kalmantas.

Atstovas primena, kad valstybės reguliuojamą kainos dalį, kuri yra beveik 30 proc., sudaro persiuntimo (arba transportavimo tinklais) paslaugos ir viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) kainos.

Į persiuntimo paslaugos kainą įskaičiuotos perdavimo ir papildomų paslaugų įsigijimo dedamoji prie perdavimo paslaugos kainos, kurias teikia bendrovė „Litgrid“, bei skirstymo paslaugos, kurią teikia ESO, kainos dedamosios. Šias kainas ir toliau reguliuos valstybė.

Nereguliuojama kainos dalis apima elektros gamybos arba tiksliau jos įsigijimo ir jos tiekimo paslaugos kainą ir šiuo metu sudaro apie 70 proc. galutinės elektros kainos. Pasak P. Kalmanto, jos kainą susitarimo su nepriklausomu tiekėju sudarymo metu lemia esama elektros energijos biržos kaina ir tos kainos lūkesčiai bei tiekėjų tarpusavio konkurencija rinkoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.