Nuo liepos 1 d. padidėjo elektros ir dujų kainos: jei situacija negerės, valstybė bus priversta skolintis

Nuo liepos 1 d. gyventojams didėja elektros ir gamtinių dujų kainos. Skaičiuojama, kad elektra brangsta du kartus. Vis dėlto iki sausio 1 d. visiems gyventojams bus mokamos kompensacijos. Specialistai sako, kad jei situacija šalyje negerės ir kainos toliau augs, valstybė bus priversta skolintis, kad pratęstų kompensacijų mokėjimą.

Elektra.<br>M.Patašiaus nuotr.
Elektra.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Ketlerius.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
A.Ketlerius.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
A.Bartkus.<br>Stop kadras
A.Bartkus.<br>Stop kadras
Klaipėdietė Vaidilutė.<br>Stop kadras
Klaipėdietė Vaidilutė.<br>Stop kadras
Dujos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dujos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Elvyra Sakalauskaitė-Laukevičienė

Jul 4, 2022, 12:10 PM, atnaujinta Jul 4, 2022, 1:29 PM

Uostamiestyje gyvenanti ponia Vaidilutė sako nemananti, kad pajus didelį dujų ir elektros kainų šoktelėjimą. Moteris gyvena viena. Ji mano, kad pokyčiai labiau palies didesnes šeimas.

„Aš netaupiau. Ir televizorių įjungdavau, ir šviesą, kadangi žinau, kad nesveika patamsyje žiūrėti televizorių. Tai aš visą laiką taip gyvenau ir manau, kad, net pakilus kainoms, gyvensiu taip, kaip gyvenau. Žinau, kokia situacija, ir kaip yra. Aš galėčiau ir daugiau mokėti, kad tik būtų taika pasaulyje ir Lietuvoje“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė klaipėdietė.

Nuo liepos gyventojai už elektrą ir gamtines dujas mokės daugiau. Vis dėlto valstybė iki sausio skirs kompensacijas visiems – net ir tiems, kurie nepasirinko nepriklausomo elektros tiekėjo.

„Populiariausias standartinis elektros tarifas, be valstybės kompensacijos, sieks 33 centus vietoj 16,7 centų. Su valstybės kompensacija šis tarifas sieks 24 centus visuomeninio tiekimo klientams.

Tiems klientams, kurie pasirinko nepriklausomo tiekėjo sutartį, kainos priklausys nuo to, kada jie sudarė sutartis ir kokios tos sutartys yra. Jiems taip pat galioja valstybės kompensacija, ji siekia iki 9 centų“, – aiškino „Ignitis grupės“ ryšių su visuomene vadovas Artūras Ketlerius.

Pasak specialistų, elektra nebus kompensuojama tik tiems, kurių minimalus tarifas nesieks 24 centų. „Ignitis“ atstovas sako, kad antrame etape pasirinkusių elektros tiekėją gyventojų skaičius – džiugina.

„Pasirinkę virš 600 tūkst. klientų. Yra likę apie 100 tūkst. nepasirinkusių, bet tie skaičiai kiekvieną dieną keičiasi, nes žmonės visgi atvyksta pas nepriklausomus tiekėjus. Nors ir ne taip intensyviai, kaip paskutinėmis birželio savaitėmis, kai tas terminas artėjo prie pabaigos“, – pastebėjo jis.

Gyventojai kompensacijas gaus ne tik už elektrą, bet ir už gamtines dujas, kurių kaina nuo liepos auga daugiau nei 40 proc.

„Dujų kompensavimas bus vėlgi minimalus – tiems žmonėms, kurie daugiausia ruošia maistą dujomis, suvartoja iki 300 kubinių metrų per metus. Jiems bus taikoma šiek tiek daugiau nei 50 centų už kubinį metrą kompensacija“, – kalbėjo A.Ketlerius.

Specialistai sako, jeigu elektros ir dujų kainos toliau augs, valstybė turės pratęsti kompensacijų mokėjimą ir po Naujųjų metų.

„Vyriausybė būtų priversta ieškoti finansavimo šaltinių tam, kad gyventojams šitą naštą kažkaip kompensuotų. Ir greičiausiai vienintelis būdas būtų skolintis – turbūt niekas nieko kito protingo nesugalvotų. O ar paliktų likimo valiai dar labiau išaugusias kainas? Jei ta kaina taptų ne 50 centų, o 90 centų? Nemanau, kad paliktų namų ūkius likimo valiai“, – mano ekonomistas Algirdas Bartkus.

Jis sako, kad elektros ir dujų kainų augimas priklausys nuo to, kaip bus keičiami dabartiniai ištekliai, ar Rusija nustos tiekti dujas.

„Tą 9 centų kompensaciją tikriausiai ir prasminga turėti laikinai, pusmečiui, o toliau pažiūrėsime. Jei įsivyraus racionalus mąstymas ir jei Rusija nesiims destruktyvių veiksmų pirmiausia prieš save pačią – nebetęs dujų blokados ar paliks ją tokiame lygyje, kokia yra dabar, tai galime sakyti, kad tai yra laikina problema“, – sakė jis.

Gyventojų elektros ir dujų kainoms kompensuoti šiais metais Seimas skyrė 570 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.