Įsižiebus I. Vėgėlės ir A. Tapino konfliktui savo žodį tarė VMI: kas iš tiesų vyksta su parama Ukrainai

Viešojoje erdvėje kaista atmosfera dėl paramos Ukrainai. Advokatui prof. dr. Ignui Vėgėlei teigiant, esą parama per pandemiją ir parama Ukrainai galimai galėjo būti iššvaistyta, savo žodį naujienų portalui lrytas.lt galiausiai tarė Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) specialistai, kurie paneigė advokato teiginius.

A.Tapinas ir I.Vėgėlė.<br>Lrytas.lt koliažas
A.Tapinas ir I.Vėgėlė.<br>Lrytas.lt koliažas
I.Vėgėlė.<br>T.Bauro nuotr.
I.Vėgėlė.<br>T.Bauro nuotr.
A.Tapinas.<br>T.Bauro nuotr.
A.Tapinas.<br>T.Bauro nuotr.
VMI.<br>V. Skaraičio nuotr.
VMI.<br>V. Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 14, 2022, 5:10 PM

Savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje I.Vėgėlė pateikė nuasmenintą VMI atsakymą apie juridinių asmenų iš kiekvieno paramos teikėjo gautų piniginių lėšų išmokėjimą fiziniams asmenims už 2021-uosius metus.

„Atsakydami į prašymą suteikti informaciją apie juridinių asmenų iš kiekvieno paramos teikėjo gautų piniginių lėšų išmokėjimą fiziniams asmenims, kuriuos juridiniai asmenys mokesčių administratoriui privalėjo pateikti Juridinių asmenų duomenų apie iš kiekvieno paramos teikėjo gautų piniginių lėšų išmokėjimą fiziniams asmenims PRC913 formoje (toliau – PRC913 forma) iki 2022 metų gegužės 15 d. informuojame, Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos turimais duomenimis nėra nė vienos patektos PRC913 formos“, – rašoma teisininko pasidalintoje nuotraukoje.

Visgi I.Vėgėlė buvo neteisus. Jo aprašomos formos reikia tik išimtiniais atvejais, todėl jų VMI ir nėra pateikta.

Portalas lrytas.lt VMI paklausė, kokią formą turėtų užpildyti ir pateikti paramos gavėjai.

„Paramos gavėjo statusą turintys asmenys, gavę arba suteikę paramą, labdarą privalo iki gegužės 15 d. VMI pateikti FR0478 formą. Už 2021 m. VMI yra gavusi 9902 galiojančias FR0478 formas“, – sakė VMI Komunikacijos vadovė Rūta Asadauskaitė.

Socialiniuose tinkluose tarp I.Vėgėlės ir visuomenininko Andriaus Tapino – žiežirbos

„Delfi“ paskelbtame Igno Vėgėlės komentare A.Tapinas atpažino save ir kaltina I.Vėgėlę šmeižtu. „Atskleidžiu paslaptį, – rašė advokatas savo komentare, – nei vienas subjektas, teikęs paramą ar labdarą per pandemiją, šios pareigos laiku (iki gegužės 1 dienos) neatliko.

Gal nebuvo jokios paramos? Tas pats ir su pagalba Ukrainai? Atviras ir viešas klausimas: ar VMI nubaudė kokią įstaigą ar įmonę, gal girdėjome apie patikrinimus? Ne, baikit, kam? Gavai labdaros ir – į užsienį pokerio žaisti. Žiūrėk ir išloši labdaringus pinigus...“

Šią dalį savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje pacitavo ir A.Tapinas. Greta jis pateikė nuorodą į pilną ataskaitą ir audito rezultatus, kaip jo įkurta televizija „Laisvės TV“ išleido surinktą paramą per pandemiją.

„Ignai Vėgėle, jūs šmeižiate, meluojate ir savo insinuacijomis „o gal nebuvo paramos“ mėginate pakirsti žmonių pasitikėjimą Ukrainą remiančiomis organizacijomis. Esate gėda „teisininko“ vardui. Bet kaip teisininkas žinote pasekmes už melą ir šmeižtą. Ar esate pasiruošęs atsakyti už savo žodžius?“ – rašė visuomenininkas.

Vėliau teisininkas jam atsakė: „Vakar vienas FB vartotojas, lyg netyčia iškirpęs mano straipsnio vienos pastraipos dalį, taip, kad ta iškarpa atitiktų jo interpretaciją, pasipiktino tariamu melu.

Dar įdomiau, gerokai susireikšminęs, jis visą tą tekstą priskyrė savo asmeniui bei su juo siejamam juridiniam asmeniui. Negaliu atsistebėti – kaip čia taip: asmens vardo ir pavardės nėra, o kažkas ima galvoti, kad čia apie jį. Kaži kodėl?

Vakarykščiame tekste jau rašiau, kad kelti klausimus apie nevykusį valstybės valdymą – „...Rusijos naratyvas ir propaganda. Tuoj gausi iš „patriotų“ klavišais per kepurę.“ Pasitvirtino. To asmens paskyroje pasipylė save aukštuomenei priskiriančių kelių šimtų asmenų atviros patyčios, žeminimas ir užgauliojimai.

Dalis sekėjų siūlė tikrą Laisvę – blokuoti „Delfi“, kuris išdrįso skelbti kritiškus straipsnius. Neapsieita ir be keiksmų: dabar tai – pažangiosios publikos atributas, net mada. Palieku jiems jų pačių žemos kultūros burbulą: svarstau ir abejoju, ar prasminga švaistyti laiką keliasdešimčiai teismo procesų.

Tuo tarpu savo FB sienoje pateikiu įrodymą, kurio kažkam pritrūko: nuasmenintą VMI atsakymą apie juridinių asmenų iš kiekvieno paramos teikėjo gautų piniginių lėšų išmokėjimą fiziniams asmenims už 2021-uosius metus“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė I.Vėgėlė.

Į tokį atsaką A.Tapinas sureagavo greitai. Jis rašė, kad žurnalistas Šarūnas Černiauskas su VMI išsiaiškino, kad paramos ir labdaros organizacijos VMI turi pateikti ne teisininko nurodytą, o visai kitą formą.

„Komentarus po savo įrašu I.Vėgėlė apribojo. Va taip paimami nesusiję faktai, sukuriama naujiena, juodinanti visus paramos rinkėjus ir pasiekiamas kažkoks tikslas. Koks?

Kitame įraše I.Vėgėlė dalijasi apklausos apie kandidatus į prezidentus rezultatais, kur jis renka beveik 6 procentus ir dėkoja už pasitikėjimą. Lietuvos advokatūra, jums galvos dėl tokių jūsų garbės teismo nario metodų neskauda?“ – klausė visuomenininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.