Nors šiemet grūdų derlius bus didesnis, maisto kainos nemažės

Analitikai šiemet prognozuoja 12 proc. didesnį grūdų derlių nei pernai – to tikėtis leidžia jau dabar matomas didesnis derlingumas. Nors manoma, kad grūdų supirkimo kainos jau pasiekė piką, visgi jos išliks pakankamai aukštos, o tai neleidžia tikėtis maisto produktų kainų mažėjimo.

Maisto kainų šuolio rudenį irgi nesitiki.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Maisto kainų šuolio rudenį irgi nesitiki.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Maisto kainų šuolio rudenį irgi nesitiki.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Maisto kainų šuolio rudenį irgi nesitiki.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
T.Povilauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
T.Povilauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
K.Navickas.<br>T.Bauro nuotr.
K.Navickas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-07-20 08:30

Tačiau kainų šuolis taip pat neprognozuojamas – jos išliks panašios kaip pernai, o mažėjimo laukiama metų pabaigoje arba kitąmet.

Didesnis derlingumas

Lietuvos agrarinės ekonomikos institutas prognozuoja, kad grūdų šiemet bus nukulta 6,304 mln. tonų – 12,1 proc. daugiau negu pernai.

„Pagal pasėlių plotus didelių pokyčių nėra, o yra tik pokyčiai derlingume, jei lyginsime su praėjusiais metais. Negaliu pasakyti, kad šitie metai bus patys derlingiausi, bet pakankamai turėtų būti derlingi“, – BNS aiškino instituto analitikas Albertas Gapšys.

Anot jo, kai kur žemdirbiai patyrė nuostolių dėl liūčių, kurios išguldė pasėlius, tačiau kitose vietovėse to nebuvo. Anot jo, kokybiniai rodikliai taip pat neturėtų labai skirtis nuo kelių pastarųjų metų.

„Matome Ispanijoje, Prancūzijoje kas vyksta, kas čia žino, gali ir pas mus didžiausi karščiai ateiti, aišku, kiek ta sausra galėtų mus paveikti, sunku pasakyti, nes greitai ir derliaus nuėmimas bus“, – sakė A.Gapšys.

Instituto birželio pabaigos duomenimis, kviečių derlius šiemet turėtų augti 8,6 proc. iki 4,6 mln. tonų, kvietrugių – 7,4 proc. iki 221,4 tūkst. tonų, o rugių – 67,4 proc. iki 106,3 tūkst. tonų. Miežių derlius turėtų augti 16,2 proc. iki 581,3 tūkst. tonų, rapsų – 19,7 proc. iki 1,1 mln. tonų.

Liepos pabaigoje institutas atnaujins prognozes, tačiau A.Gapšys sako, kad jos neturėtų būti prastesnės nei dabartinės.

Grūdų supirkimo kainos pasiekė piką

Ekonomistas Tadas Povilauskas pastebi, kad grūdų supirkimo kainos jau birželio pradžioje pasiekė piką, kai tona kainavo daugiau nei 400 eurų. Pastaruoju metu jų kaina svyruoja apie 340 eurų, tačiau vis tiek yra pakankamai aukšta ir tokia išsilaikys artimiausius mėnesius.

„Prieš trejus metus būdavo 200 eurų už toną kviečių, tai jau būdavo gera kaina, per kovidą buvo iki 260–280 eurų, o prasidėjus karui virš 400 eurų, tai jau sunkiai suprantamos kainos. Dabar yra pakitimas, tai žiūrint į priekį šiek tiek nuramina situaciją“, – BNS sakė SEB banko ekonomistas.

„Žiūrint istoriškai, kainos liks apie 300 eurų už toną artimiausiais mėnesiais, kas neramu, aišku, nes kviečiai ir kitos grūdinės kultūros yra politinis instrumentas, už kurio ranka uždėta Rusijos. Rusija paskelbs, kad įvedamos kvotos eksportui, įvedami muitai ir vėl kviečių kaina nesunkiai gali šoktelti į viršų. Viskas labai jautru žiūrint į ateitį“, – kalbėjo jis.

A.Gapšys sako, kad grūdų supirkimo kainos greičiausiai išliks nepakitusios, tad žemdirbiai turėtų iš būsimo derliaus laimėti.

„Viskas priklauso nuo to, kokia bus kaina Europoje, pasaulinės grūdų kainos. Tik pagal tai reikia spręsti, bet turint omenyje, kad matome permainingus orus Prancūzijoje, Ispanijoje, tai galima tikėtis, kad kainos neturėtų mažėti“, – sakė A.Gapšys.

Maistas kol kas neatpigs

T.Povilauskas sako, kad parduotuvių lentynose kol kas kainos nekris, tačiau ir didelio šuolio nesitikima. Anot jo, metinis jų kainų pokytis bus vis mažesnis: birželį maisto kainų infliacija siekė 28,5 proc. ir buvo didžiausia Europos Sąjungoje. Ekonomistas tikisi, kad 30 proc. ribos ji neperžengs.

Anot T.Povilausko, tikėtina, kad Lietuvoje visos sąnaudos ir didmeninės kainos staiga buvo perkeltos į galutinę kainą vartotojui, o Vakarų Europoje tai vyksta lėčiau dėl kitokios mažmeninės rinkos struktūros, derybinių galių.

„Kainos liks daugelio produktų panašios, tik gal metinis pokytis bus mažesnis. Vis tiek grūdinėse kultūrose yra inercija, turint omeny, kad grūdų kainos yra gerokai didesnės negu prieš metus. Pieno produktai taip pat tarptautinėje rinkoje nepinga, yra stabilizacija. Kalbėti, kad pieno produktų kainos rugpjūtį pradėtų pigti mažmeninėje rinkoje, tikrai dar negalima, geriausiu atveju ketvirtą ketvirtį“, – sakė T.Povilauskas.

„Mėsa irgi turbūt kalbant apie rugsėjį dar per anksti prognozuoti pigimą. Daržovės, vaisiai, metinis pokytis irgi bus mažesnis. Klausimas, kokie buvo poros savaičių padariniai galutiniam derliui“, – pridūrė jis.

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas maisto kainų šuolio rudenį irgi nesitiki.

„Kainų šuolio nesitikime, mūsų žemdirbiai su nuogąstavimu žiūri į kainų mažesnius pašokinėjimus ir pardavėjai nenorėtų, kad kainos nukristų, bet derlius neplanuojamas mažesnis, kol kas prognozės yra didesnės nei pernai, turint mintyje, kad kainos yra dar aukštesnės nei pernai, tai metai iš esmės neturėtų būti blogi“, – LRT radijui pirmadienį komentavo K.Navickas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.