Jau nuo rugpjūčio – daugiau privilegijų dirbantiems tėvams: darbdaviai pokyčius vertina atsargiai

Nuo rugpjūčio – daugiau laisvų dienų vaikus auginantiems ir dirbantiems tėvams. Papildomas laisvas dienas iki šiol gauti galėjo tėvai, auginantys du ir daugiau vaikų iki 12 metų. Nuo rugpjūčio tokią teisę įgyja ir vieną vaiką auginantys tėvai. Ministerija tikisi, kad tai padės derinti šeimos ar asmeninius poreikius su darbo įsipareigojimais. Darbdaviai pokyčius vertina atsargiai, esą našta perkeliama jiems.

Laisva diena vieną vaiką iki 12 metų auginantys tėvai pasinaudoti galės kartą per tris mėnesius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Laisva diena vieną vaiką iki 12 metų auginantys tėvai pasinaudoti galės kartą per tris mėnesius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Romanovskis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Romanovskis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
M.Navickienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
M.Navickienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gintarė Kavaliauskaitė

Jul 26, 2022, 4:07 PM

Laisva diena vieną vaiką iki 12 metų auginantys tėvai pasinaudoti galės kartą per tris mėnesius. Pokyčius mamos vertina teigiamai. Vienos jų, kalbėdamos su „Lietuvos ryto“ televizija, sakė išnaudosiančios susitvarkyti asmeniniams reikalams, kitos – praleisti laiką su vaikais.

Nuo rugpjūčio daugiau dienų gaus ir neįgalų vaiką auginantys tėvai. Kaip aiškino Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė, tėvai, auginantys du vaikus iki 12 metų, kai vienas jų arba abu iš jų turi negalią, galės turėti dvi laisvas dienas per mėnesį.

Verslo atstovai tikina, kad tokiomis permainomis našta perkeliama darbdaviams.

„Matome, kad bandoma spręsti socialines problemas, ypač susijusias su vaikų priežiūra, paprasčiausiai pridedant vieną kitą dieną per keletą mėnesių, bet tikriausiai sutiksime, kad konceptualiai tai vaikų priežiūros klausimo nesprendžia“, – „Lietuvos ryto“ televizijai kalbėjo Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis.

Jo teigimu, dažnai darbuotojai tėvadienius tiesiog prideda prie atostogų.

„Svarbiausia, kad valstybė užtikrintų, jog ugdymo metu vaikai būtų užsiėmę ir turėtų vadinamąsias užklasines veiklas, nes čia kyla klausimas, kiek realiai ta viena ar kita diena bus skirta vaiko priežiūrai ar atostogoms“, – teigė A.Romanoskis.

Tuo metu M.Navickienė tiki, kad tėvai laisvą dieną naudoja pagal paskirtį.

„Šalia to, kokių galėtų būti papildomų paslaugų ir kokių yra, irgi galima ilgai diskutuoti, nes ir dabar kai kurie darbdaviai sukuria labai palankias aplinkybes, turi vaikų kambarius“, – sakė ministrė.

Lankstesniu darbo grafiku arba nuotoliu galės dirbti vaiko besilaukianti ar žindanti mama, vaiką iki 8-erių metų auginantys tėvai, taip pat darbuotojas, kuris vienas rūpinasi vaiku iki 14 metų ar augina neįgalų vaiką.

Papildomą nemokamą laisvą dieną darbdavys privalės suteikti darbuotoju prašymu, jei tai susiję su skubiomis šeiminėmis priežastimis, pavyzdžiui, liga ar nelaimingu atsitikimu.

„ES kontekste mes dabar atrodome gana vidutiniškai, nes lanksčiai dirbti suteikiama galimybė vos 11 su trupučiu procentų Lietuvos dirbančių žmonių. ES vidurkis tuo tarpu yra 20 proc.“, – atkreipė dėmesį M.Navickienė.

Nemokamas atostogas galės gauti ir neįgalųjį prižiūrintys darbuotojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.