LEA vadovas: trečiajį elektros rinkos liberalizavimo etapą reiktų pratęsti – likusio laiko per mažai

Lietuvos energetikos agentūros (LEA) direktorius Virgilijus Poderys mano, kad trečiojo elektros rinkos liberalizavimo etapo pabaigą reiktų nukelti ir suteikti daugiau laiko jame dalyvaujantiems vartotojams. Šiuo metu jį baigti planuojama gruodžio viduryje.

Elektra.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Elektra.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 11, 2022, 12:58 PM, atnaujinta Dec 13, 2022, 4:45 PM

„Pusės metų per mažai, likę net mažiau“, – ketvirtadienį sakė V.Poderys, siūlęs trečiojo etapo pabaigą nukelti bent metams, kad jame likusiems vartotojams liktų bent metai ir keturi mėnesiai.

„Matyčiau bent metus ir keturis mėnesius arba dvejus metus ir keturis mėnesius“, – kalbėjo jis.

LEA direktorius pabrėžia, kad jame dalyvauja daugiausia senyvo amžiaus žmonės, suvartojantys mažiausiai elektros energijos, be to, dažnai neturintys ir nemokantys naudotis skaitmeninėmis priemonėmis, kurios buvo pagrindiniai ankstesnių etapų dalyvių įrankiai sutartims sudaryti.

„Galima pratęsti terminą. Sutinku, kad daug žmonių yra įsibaiminę, ir tas spaudimas tik didina baimę. Pratęsus tą terminą, supaprastinus sąlygas (kad būtų ir daugiau gyvo bendravimo, popierinio dokumentų „apiforminimo“), įtampą sumažėtų“, – sakė V.Poderys, kartu patikinęs, kad atidėjimas nesukeltų problemų ir verslui, kadangi tai mažiausiai elektros suvartojantys gyventojai.

Pasak V.Poderio, trečiojo etapo klientai dažniausiai yra senjorai arba namų ūkiai, kurie yra „silpnesni derybine prasme“ arba nepasižymintys aukštu kompiuteriniu raštingumu, skaitmeninių priemonių neturi, nedrįsta sudaryti sandorių telefonu.

„Elgiantis socialiai jautriai, galbūt rinkos dalyviai galėtų patys, o jei ne, tai būti įpareigoti teikti popierinius dokumentus tiems žmonėms suprantamu būdu“, – siūlė V. Poderys.

„Jiems turi būti ne skaitmeninio, realaus pasaulio atributika – gyvas bendravimas, popieriniai dokumentai“, – akcentavo LEA direktorius.

Trečiajame, paskutiniame, elektros rinkos liberalizavimo etape dalyvauja mažiausia vartotojų grupė, kurie suvartoja iki 1 tūkst. kWh elektros energijos kasmet. Gyventojai turi pasirinkti vieną iš šešių nepriklausomų elektros tiekėjų – „Ignitis“, „Elektrum Lietuva“, „Enefit“, „EGTO Energija“, „Birštono elektra“ ir „Perlas Energija“.

Praėjusį penktadienį „Perlas Energija“ pranešė, kad sparčiai augant elektros kainoms, nebegali vykdyti savo įsipareigojimų fiksuotą elektros tiekimo kainą pasirinkusiems klientams ir jiems pritaikys tiekimo planus kintama kaina, susieta su elektros kainomis biržoje.

Toks įmonės žingsnis sukėlė diskusijas, kad vertėtų atidėti trečiąjį elektros rinkos liberalizavimo etapą. Pasak prezidento patarėjo Vaido Augustinavičiaus, jį stabdyti būtina, kol nesugriežtinta tiekėjų veiklos priežiūros tvarka.

Energetikos ministerija pirmadienį pranešė, jog atitinkami teisės aktų pakeitimai ruošiami, bus pateikti Vyriausybei artimiausiu metu, o rudens sesijos pradžioje – ir parlamentui. Energetikos ministras Dainius Kreivys taip pat neatmetė, kad trečiasis etapas gali būti atidėtas.

Vis tik LEA ketvirtadienį dar pranešė, kad, naujausiais duomenimis, trečiojo etapo dalyviai tiekėją renkasi aktyviai – jau 50 proc. iš visų 820 tūkst. vartotojų jau yra sudarę sutartį su viena iš šešių elektrą tiekiančių bendrovių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.