Neatmeta „Perlas Energija“ bankroto tikimybės: vartotojai galėtų būti automatiškai perkelti į visuomeninį tiekėją

Ketvirtadienį su šalies prezidentu susitikęs Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkas Renatas Pocius sako neatmetantis tikimybės, kad nepriklausomas elektros tiekėjas „Perlas Energija“ gali bankrutuoti, todėl vartotojams turi būti pasiūlytas apsaugos mechanizmas.

Elektra.<br>M.Patašiaus nuotr.
Elektra.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 11, 2022, 1:09 PM

„Niekas negali pasakyti, kas gali įvykti. Kol kas „Perlas Energija“ vykdo savo veiklą. Bet akivaizdu, yra rizikų, kad toliau kaupiasi „Perlas Energija“ finansiniai nuostoliai. Pats blogiausias atvejis, kuris gali įvykti, tai bendrovės pasitraukimas iš rinkos arba bankrotas“, – ketvirtadienį po susitikimo sakė R.Pocius.

Anot VERT vadovo, su šalies vadovu buvo aptarti saugikliai, kuriuos įvedus, žlugus kuriam nors iš nepriklausomų tiekėjų, sutartį su tokia įmone turėję vartotojai galėtų paprastai ir aiškiai gauti visuomeninio tiekėjo paslaugą.

„Vienas iš mechanizmų galėtų būti, kad visi bent kurio bankrutavusio tiekėjo vartotojai galėtų automatiškai būti perkelti į visuomeninį tiekėją, reguliuojama kaina. Tokiu atveju vartotojui tikrai nereikėtų jaudintis dėl to, kad reiktų keisti tiekėją“, – aiškino jis.

Vis tik, Energetikos reguliavimo tarybos pirmininkas akcentavo, kad tam, jog šiuo konkrečiu atveju „Perlas Energija“ klientai galėtų jaustis visiškai užtikrinti, pirmiausiai yra būtina priimti atitinkamus įstatymų pakeitimus.

„Visų pirma turėtų būti pakeisti teisės aktai, kuriuos, tikimasi, kad bus galima pakeisti ateinančioje Seimo sesijoje“, – pabrėžė R.Pocius.

ELTA primena, kad nepriklausomas elektros tiekėjas „Perlas Energija“ penktadienį paskelbė, kad nuo rugsėjo 5 d. visų elektros tiekimą fiksuota kaina pasirinkusių įmonės klientų sutartys bus pakeistos ir tiekimo kaina nustatoma pagal elektros kainą biržoje.

Šį tiekėją pasirinkę apie 180 tūkst. buitinių vartotojų, o liepos pradžioje, pasibaigus antrajam elektros rinkos liberalizavimo etapui, „Perlas Energija“ buvo antras daugiausiai sutarčių su klientais sudaręs tiekėjas – jį pasirinko apie 15 proc. 1–5 tūkst. kWh elektros energijos kasmet suvartojančių gyventojų (67 proc. rinkosi „Ignitis“, apie 8 proc. – „Elektrum Lietuva“ ir „Enefit“).

Pirmadienį Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) pateikė savo nuomonę, esą nepriklausomo elektros tiekėjo „Perlas Energija“ sprendimas visų klientų planus fiksuota kaina pakeisti į kintančius pagal kainas biržoje yra neteisėtas.

„Perlas Energija“ atvejį nagrinėja Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba. Anot VERT pirmininko Renato Pociaus, įmonei gali grėsti iki 10 proc. metinių pajamų siekianti bauda arba leidimo vykdyti veiklą nutraukimas.

Toks įmonės žingsnis sukėlė diskusijas, kad vertėtų atidėti trečiąjį elektros rinkos liberalizavimo etapą. Pasak prezidento patarėjo Vaido Augustinavičiaus, jį stabdyti būtina, kol nesugriežtinta tiekėjų veiklos priežiūros tvarka.

Energetikos ministras Dainius Kreivys pirmadienį pranešė, jog atitinkami teisės aktų pakeitimai ruošiami, bus pateikti Vyriausybei artimiausiu metu, o rudens sesijos pradžioje – ir parlamentui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.