Mano, kad valstybės kompensacijos už 150 kWh problemos nespręstų – dalis liktų be pagalbos

Idėja nuo kitų metų namų ūkiams mokėti kompensacijas, jei jie suvartoja ne daugiau kaip 150 kilovatvalandžių (kWh) elektros per mėnesį, problemos nespręstų, nes tokiu atveju be pagalbos gali likti dalis gyventojų, sako opozicinių „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis.

Nuo kitų metų namų ūkiams mokėti kompensacijas, problemos nespręstų, sako R.Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Nuo kitų metų namų ūkiams mokėti kompensacijas, problemos nespręstų, sako R.Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
R.Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
R.Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 12, 2022, 9:24 AM, atnaujinta Aug 12, 2022, 9:27 AM

„O jeigu šeima didelė, jeigu toje šeimoje gyvena ukrainiečiai priimti, ten suvartojimas didesnis, tai ką – mes jiems nekompensuosime? Šioje vietoje reikia konkrečiai analizuoti situaciją“, – penktadienį „Žinių radijui“ sakė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis.

Prezidento patarėjas aplinkos ir infrastruktūros klausimais Jaroslavas Neverovičius ketvirtadienį sakė, kad šalies vadovas palaiko siūlymą keisti kompensavimo tvarką ir subsidijas mokėti tiems, kas suvartoja, pavyzdžiui, 150 kWh elektros per mėnesį. Tai, anot jo, būtų skatinama taupyti energiją.

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos pirmininkas Renatas Pocius ketvirtadienį sakė, kad 150 kWh – preliminarus dydis, dėl kurio dar reikėtų diskutuoti.

Nuo liepos iki gruodžio pabaigos už elektrą, nepriklausomai nuo jos suvartojimo, valstybė visiems buitiniams vartotojams padengia iki 9 centų už kWh, o minimalus tarifas, žemiau kurio nekompensuojama, siekia 24 centus.

Trečiasis elektros rinkos liberalizavimo etapas turėtų būti stabdomas

R.Karbauskis sako, kad trečiasis elektros rinkos liberalizavimo etapas turėtų būti stabdomas.

Pasak politiko, procesą, kuris pagal dabartinę tvarką truks iki gruodžio vidurio, reikia nukelti, kadangi rinkoje nėra galimybių atsirasti naujiems pigią elektrą tieksiantiems tiekėjams. Didžiąją dalį jos šiuo metu sudaro trijų Baltijos šalių kapitalo įmonės – Lietuvos „Ignitis“ (apie 70 proc. visos rinkos), Latvijos „Elektrum Lietuva“ ir estų „Enefit“ (abi po maždaug po 8 proc.).

„Stabdyti ir analizuoti padėtį. Šiandien rinkoje veikia trys valstybinės įmonės (...) nematau jokių perspektyvų, kas gali būti kitaip, jei nebus imtasi rimtų priemonių padėti atsirasti naujiems pigios, žalios elektros gamintojams“, – penktadienį „Žinių radijui“ sakė R.Karbauskis.

R.Karbauskio teigimu, elektros tiekėjų rinka nekonkurencinga, kadangi Lietuvoje trūksta vietinės elektros gamybos.

„Nėra generacijos, nėra gamintojų. Kuo jų bus daugiau, tuo bus pigesnė elektros energija“, – sakė „valstiečių“ lyderis.

Anot LVŽS pirmininko, atsakingos institucijos turėtų peržiūrėti elektros perdavimo ir kaupimo tinklų plėtros politiką. R.Karbauskis akcentavo, kad Energetikos ministerijai žadant po kelerių metų turėti itin daug atsinaujinančios energetikos pajėgumų, tikėtina, jog Lietuvoje trūks elektros perdavimo tinklų pajėgumų.

„Reiktų padaryti analizę ir tam tikrą dabartinės situacijos auditą – ir tinklų, ir galimybių. Turime labai didžiules galimybes Lietuvoje – Lietuva gali pagaliau išeiti iš užburto rato, kai buvo priklausoma nuo Rusijos, Baltarusijos, kitų šalių energijos ir patys tapti eksportuotojais. Bet turime visiškai pakeisti požiūrį į savo elektros energijos generaciją“, – svarstė jis.

„Valdžia turėtų galvoti apie tai, kaip be jokių subsidijų, papildomų išmokų pigią elektros energiją perduoti vartotojui“, – pridūrė politikas.

Praėjusį penktadienį antras daugiausia vartotojų turintis nepriklausomas elektros tiekėjas „Perlas Energija“ pranešė, kad sparčiai augant elektros kainoms, nebegali vykdyti savo įsipareigojimų fiksuotą elektros tiekimo kainą pasirinkusiems klientams ir jiems pritaikys tiekimo planus kintama kaina, susieta su elektros kainomis biržoje.

Toks įmonės žingsnis sukėlė diskusijas, kad vertėtų atidėti trečiąjį elektros rinkos liberalizavimo etapą. Pasak prezidento patarėjo Vaido Augustinavičiaus, jį stabdyti būtina, kol nesugriežtinta tiekėjų veiklos priežiūros tvarka. Energetikos ministerija pirmadienį pranešė, jog atitinkami teisės aktų pakeitimai ruošiami, bus pateikti Vyriausybei artimiausiu metu, o rudens sesijos pradžioje – ir parlamentui. Energetikos ministras Dainius Kreivys taip pat neatmetė, kad trečiasis etapas gali būti atidėtas.

Savo ruožtu Lietuvos energetikos agentūra ketvirtadienį pranešė, kad, naujausiais duomenimis, trečiojo etapo dalyviai tiekėją renkasi aktyviai – jau 50 proc. iš visų 820 tūkst. vartotojų jau yra sudarę sutartį su viena iš šešių elektrą tiekiančių bendrovių.

Trečiajame elektros rinkos liberalizavimo etape dalyvauja iki 1 tūkst. kWh kasmet suvartojantys vartotojai. Tai mažiausiai elektros suvartojančių gyventojų grupė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.