Bankai nesugebėjo įrengti 100 bankomatų – darbus žada baigti dar po kelių savaičių

Bankų pažadas iki liepos, o vėliau – iki rugpjūčio vidurio visoje Lietuvoje įrengti 100 naujų bankomatų liko neįgyvendintas – šiuo metu įrengti 72 įrenginiai, o iš jų veikia 61.

Bankomatas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Bankomatas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
E.Čipkutė.<br> LBA nuotr.
E.Čipkutė.<br> LBA nuotr.
G.Šimkus.<br>T.Bauro nuotr.
G.Šimkus.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 17, 2022, 11:23 AM, atnaujinta Jan 27, 2023, 12:34 PM

Lietuvos bankų asociacijos (LBA) vadovė teigia, kad bankomatų įrengimas užtruko dėl vis dar stringančių tiekimo grandinių bei poreikio kai kuriose vietose stiprinti mobilųjį ryšį.

„Bankomatui reikia 4G ryšio, o kai kuriose vietovėse tebuvo 3G ar 2G. Dėl to reikėjo storesnius laidus dėti. Dėl to užtruko, reikėjo net papildomų statybos leidimų“, – trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komiteto posėdyje aiškino LBA prezidentė Eivilė Čipkutė.

„Likusieji bankomatai bus pastatyti per kelias ateinančias savaites“, – tikino E.Čipkutė.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus posėdyje sakė, kad iki antradienio bankomatai įrengti 72 vietovėse. Jo teigimu, ten, kur jie dar neįrengti, daugiau pinigų pristatoma į „Perlo“ terminalus.

G.Šimkus, be kita ko, pabrėžė, kad išanalizavus, kaip naudojamasi bankomatais, dalis jų gali būti perkelti iš vieno vietovės į kitą.

„Neatmetu, kad gali būti tam tikri pakeitimai vietovių požiūriu, kad tas bankomatas atliktų savo darbą“, – pridūrė LB vadovas.

Pasak centinio banko vadovo, trečdalis gyventojų renkasi atsikaitymus negrynaisiais. Daugiau negu 80 proc. vidutinių ir mažų prekybos ir maitinimo įmonių yra galimybė atsiskaityti kortelėmis.

Pernai birželį memorandumą pasirašę finansų rinkos dalyviai susitarė per vienerius metus užtikrinti, kad ne mažiau kaip 90 proc. Lietuvos gyventojų bankomatas ar kita pinigų išgryninimo vieta būtų pasiekiama iki 10 kilometrų atstumu arba 99 proc. gyventojų – iki 20 kilometrų.

Anksčiau planuota, kad 100-te Lietuvos vietovių, kur iki šiol nebuvo bankomatų, jie turėjo atsirasti iki liepos, tačiau Rusijai užpuolus Ukrainą šis terminas nukeltas iki rugpjūčio vidurio, o iki tol papildomas grynųjų kiekis bus užtikrinamas „Perlo“ terminaluose.

Grynųjų pinigų prieigos taškų plėtra sutelkta į vietoves, kuriose gyvena iki 4 tūkst. gyventojų. Įgyvendinus projektą, galimybė išsigryninti pinigų bus prieinama ne mažiau kaip 191 šalies mieste bei miestelyje.

Šiuo metu šalyje veikia per 1 tūkst. bankomatų, per 2,2 tūkst. „Perlo“ terminalų, grynųjų pinigų išdavimo paslauga teikiama ir prekybos tinkluose „Maxima“, „Iki“, „Rimi“ ir kitų parduotuvių kasose bei „Narvesen“, „Lietuvos spaudos“ kioskuose, iš viso – apie 4 tūkst. taškų.

Grasina įstatymu

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas atkreipė dėmesį, kad anksčiau buvo skelbiama, jog iki liepos 1d. bus įrengta būtent 100 naujų bankomatų. Vėliau, pasak parlamentaro, buvo teigiama, kad dėl tiekimo trikdžių terminas nukeliamas iki rugpjūčio 15 d. Ir nors LB vadovo pristatytas progresas, M.Majausko vertinimu, yra „geriau, negu nieko“, kartu jis pasiteiravo, kodėl šiuo metu bankomatai dar nėra įrengti 28 vietose.

Reaguodama į klausimą LBA vadovė E.Čipkutė akcentavo, kad praėjusiais metais pasirašytame memorandume buvo numatytas įsipareigojimas įrengti 50 naujų bankomatų, o 100 naujų vietų tikslą bankai sutarė įgyvendinti savanoriškai.

„Tiek bankai, tiek Lietuvos bankas memorandumą jau įgyvendino liepos mėnesį. Tačiau bankai nusprendė pagerinti memorandume numatytus tikslus ir įrengti 100 bankomatų. Tai ir darome, viskas lieka, kaip ir buvo“, – tvirtino ji.

Komiteto pirmininkas iš karto „užfiksavo“ įvardintą terminą ir pabrėžė, kad tuo atveju, jeigu 100 naujų bankomatų tikslas nebus pasiektas iki parlamento rudens sesijos starto, politikai priims komercinius bankus įpareigojantį įstatymą.

„Manau, kad visais atvejais labai svarbu, jog pažadas būtų įgyvendintas pilna apimtimi, kol prasidės Seimo sesija. Galiu patikinti, jog priiminėsime įstatymą, jeigu pažadas nebus įgyvendintas. O įstatymas, kaip žinote, jau yra praėjęs pateikimą. Jis numatytų, kad 95 proc. gyventojų bankomatą galėtų pasiekti ne ilgesniu, nei 5 km atstumu“, – akcentavo M.Majauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.