Už nuomą – 3,5 karto didesnės sąskaitos: kai kurie gyventojai net papildomai įsidarbino, kad patemptų tokią naštą

Nuo liepos savivaldybės būstuose gyvenantys asmenys gavo kone 3,5 karto didesnes sąskaitas už nuomą negu buvo anksčiau. Dėl to kelios dešimtys nuomininkų kreipėsi į Kretingos rajono savivaldybę, kad mokestis būtų sumažintas. Šią situaciją apsvarstė rajono savivaldybės tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto nariai, kurie artimiausiame posėdyje siūlys tarybai pritarti, kad mokestis būtų sumažintas kone dvigubai – Vyriausybės nustatytą rinkos koeficientą sumažinti nuo 3,5 iki 2.

Nuo liepos savivaldybės būstuose gyvenantys asmenys gavo kone 3,5 karto didesnes sąskaitas už nuomą negu buvo anksčiau.<br>V.Skaraičio nuotr.
Nuo liepos savivaldybės būstuose gyvenantys asmenys gavo kone 3,5 karto didesnes sąskaitas už nuomą negu buvo anksčiau.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Irena Šeškevičienė, pajurionaujienos.com

Aug 24, 2022, 10:32 AM

Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkas Juozas Mažeika pripažino, kad Kretingos rajono savivaldybei sulaukus didelio savivaldybės nuomojamuose būstuose gyvenančių rajono žmonių pasipiktinimo dėl gerokai padidėjusio nuomos mokesčio, tenka muštis į krūtinę, kad taryba neįsigilinusi ir skubotai priėmė sprendimą padidinti nuomos mokestį pagal maksimalų Vyriausybės dar prieš pandemiją nustatytą 3,5 dydžio koeficientą tam, kad būsto nuoma būtų daugmaž orientuota pagal šiandienines rinkos kainas.

Vyriausybės sprendimas laikinai – kone 2 metus – buvo atidėtas ir įsigaliojo nuo šios liepos. Todėl žmonės dabar piktinasi, gavę kone 3,5 karto didesnes sąskaitas – pagal plotą už būstą jie sumokėjo nuo 130 ik 240 eurų.

„Bendravau su žmonėmis, kurie net papildomai įsidarbino, kad galėtų patempti šią naštą. Manau, kad savivaldybei nebūtų pernelyg didelis krūvis, jei sumažintume nuomos mokesčio koeficientą iki 1,5–2“, – įsitikinusi Augenija Juknevičienė.

Kad geopolitinės ir ekonominės situacijos fone papildomas kainų kilimas mažina žmonių gerovę ir didina įtampą, pritarė ir Antanas Puodys.

J.Mažeika teiravosi Kretingos rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus atstovės Lauros Rudienės, kokia būtų galimybė antrąkart rengti projektą, kad būtų sušvelninta dabartinė situacija.

Ji atsakė, kad sumažinti koeficientą iki 1,5 nėra galimybės, nes tai prieštarautų Vyriausybės sprendimams, tačiau yra reali galimybė sumažinti iki 2. O jei kažkam ir ši našta bus per sunki, tada žmonės galės individualiai kreiptis į jų skyrių dėl dar didesnės paramos.

J.Mažeika išsyk kreipėsi į rajono merą Antaną Kalnių ir savivaldybės administracijos direktorių Egidijų Viskontą, kad atsakytų į jiems adresuotus gyventojų laiškus.

„Nors dar šį birželį manėme kainų nekeisti, bet, išsamiau susipažinę su situacija, galime pateikti tarpinį atsakymą, kad sprendimą artimiausiu metu priims rajono taryba, kuriai siūlysime kainų koeficientą sumažinti iki 2 ir įgyvendinti naująją tvarką nuo spalio 1 d., nes ligi tol seniūnijos nespės techniškai pasirengti“, – užtvirtino J.Mažeika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.