Naują tiekėją pasirinko 95 tūkst. „Perlas Energijos“ klientų

Pasibaigus veiklą stabdančios bendrovės „Perlas Energija“ nustatytam laikui jos klientams pasirinkti kitą nepriklausomą elektros tiekėją, tai padarė 95 tūkst. vartotojų iš beveik 130 tūkst., teigia bendrovės vadovas.

„Perlas Energija“.<br>T.Bauro nuotr.
„Perlas Energija“.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 29, 2022, 11:47 AM, atnaujinta Aug 29, 2022, 11:55 AM

Terminas pasirinkti kitą tiekėją baigėsi sekmadienį, jis nepratęstas, pirmadienį BNS sakė Vilius Juraitis.

„Išėjusių klientų dabar yra 95 tūkstančiai, likusių yra 85 tūkstančiai. Mūsų žiniomis, terminas pasirinkti kitą tiekėją nepratęstas“, – sakė „Perlas Energijos“ direktorius.

Anot jo, daugiau nei pusė naujo tiekėjo nepasirinkusių bendrovės klientų priskiriami trečiajam elektros rinkos liberalizavimo etapui.

„Iš likusių matome, kad 46 tūkst. yra trečiojo etapo – jie automatu pateks į visuomeninį tiekimą, apie 38 tūkst. yra iš pirmojo ir antrojo etapų, jie pateks į garantinį tiekimą, dėl kurio, kaip suprantu, Vyriausybė sprendimus priims šią savaitę“, – kalbėjo V.Juraitis.

Bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) pirmadienį pranešė, kad naują tiekėją pasirinko 62 proc., arba 63,6 tūkst. „Perlas Energijos“ klientų, priskiriamų pirmajam ir antrajam liberalizavimo etapams, apie 38 proc. (apie 38 tūkst.) to dar nepadarė, jie tą turės padaryti iki Naujųjų metų.

„Pastariesiems nuo rugsėjo bus užtikrinamas garantinis tiekimas. Nors valstybė užtikrins subsidijuotą tiekimą, nepriklausomo tiekėjo pasirinkimas šiuo metu gali būti ekonomiškai naudingesnis nei metų gale. Pasirinkę dabar paslaugas gyventojai gautų nuo spalio“, – komentare BNS teigė ESO atstovas Paulius Kalmantas.

Anot jo, tarp trečiojo etapo „Perlas Energijos“ vartotojų naują tiekėją pasirinko 38 proc. (apie 28,5 tūkst.), likę 62 proc. (apie 47 tūkst.) nuo rugsėjo gaus visuomeninio tiekimo paslaugą.

Rugpjūčio 19-ąją apie veiklos stabdymą pranešusi bendrovė elektrą klientams tieks iki rugpjūčio 31 dienos. Kitą tiekėją pasirinkusiems jos klientams įmonė žada kompensuoti fiksuotos kainos skirtumą tarp įmonės ir naujo tiekėjo kainų, bet ne daugiau kaip 6,3 cento už kilovatvalandę. V.Juraičio teigimu, kompensacijos bus pradėtos mokėti nuo spalio 10 dienos.

„Sekantys veiksmai – vartotojai bus perkelti, o nuo spalio 10 dienos pradėsime kompensuoti jiems skirtumą – už rugsėjį sąskaitos vartotojus pasies būtent tokiu metu“, – kalbėjo „Perlas Energijos“ vadovas.

Vyriausybė irgi ketina skirti dalines kompensacijas „Perlas Energijos“ klientams – kito tiekėjo nepasirinkusiems vartotojams iki spalio 1 dienos bus tiekiama garantinio tiekimo elektra, bet jos kaina turėtų siekti tik 24 centus, o skirtumas tarp garantinio ir visuomeninio tiekimo kainos turėtų būti padengtas iš valstybės biudžeto.

Iki Naujųjų metų elektros kilovatvalandė šiems vartotojams turėtų kainuoti irgi 24 centus – Energetikos ministerija jau parengė tai numatančias įstatymo pataisas, kurias dar turės patvirtinti Vyriausybė ir galutinai priimti Seimas.

ESO duomenimis, šiuo metu 1,2 mln., arba 72,1 proc. vartotojų elektrą gauna iš nepriklausomų tiekėjų. Pirmajame etape juos pasirinko 99,2 proc., antrajame – 92 proc. vartotojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.