Į MMA apskaičiavimo formulę svarsto įtraukti produktyvumo ir perkamosios galios kriterijus

Trišalės tarybos Darbo santykių komisijos pirmininkė teigia, jog pagal Europos Komisijos siūlomą direktyvą į minimalios mėnesio algos (MMA) apskaičiavimo formulę ateityje turės būti įtraukti ir produktyvumo bei perkamosios galios kriterijai. Rūta Juršaitė sako, kad Lietuvoje gali būti daug diskusijų, ar EK pasiūlymą įtraukti jau dabar, ar vėliau, jam įsigaliojus.

Svarstoma, kaip turėtų būti sudaroma MMA.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Svarstoma, kaip turėtų būti sudaroma MMA.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 30, 2022, 2:56 PM

„Darbo santykių komisijoje buvo svarstoma pagal direktyvą, kuri dar tik kaip pasiūlymas, dėl MMA Europos Sąjungoje ir kai įsigalios, tik tada bus prievolė ją perkelti pilnai“, – Trišalės tarybos posėdyje antradienį sakė R. Juršaitė.

„Laiko turime, galime ilgai diskutuoti, buvo sprendimas tęsti diskusijas dėl formulės keitimo pagal direktyvos pasiūlymą, kadangi dabartinė formulė, pagal kurią nustatome, numato tik du kriterijus, į kuriuos atsižvelgiame, o pagal direktyvą reikės jau keturis, prisideda dar ir produktyvumas ir perkamoji galia“, – kalbėjo ji.

Dabar Trišalė taryba yra sutarusi, kad MMA ir vidutinio darbo užmokesčio (VDU) santykis turi būti 45–50 proc. bei atitikti ketvirtadalio didžiausią santykį tarp VDU ir MMA turinčių ES valstybių vidurkį per paskutinius trejus metus.

„Diskusijų gali būti daug, nes keičiasi ir tie dydžiai, ir skaičiavimai, tačiau išsamiai klausimą pristatė Ekonomikos ir inovacijų ministerija, pateikė pasiūlymus, ir su dabartim labiau susijusius, kad dabartinė formulė taip pat galėtų būti peržiūrima ta prasme, kad įvertinti produktyvumą bei kartu pakeisti neapmokestinamųjų pajamų dydį“, – sakė R. Juršaitė.

Verslo atstovai ne kartą yra minėję, kad formulė turėtų būti tikslinama į MMA skaičiavimą įtraukiant ir darbo našumą, tuo metu profsąjungos formulės keisti nenori. Pasak jų, darbuotojų atlyginimai ir produktyvumas nėra susiję, jis didėtų verslui didinant investicijas.

Dėl MMA didinimo nuo kitų metų Trišalė taryba kol kas nediskutavo ir žada tą daryti rugsėjo 13 dieną.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė praėjusią savaitę teigė, kad MMA iki mokesčių galėtų kilti 70 eurų iki 800 eurų, o NPD – 200 eurų iki 740 eurų. Tuo metu finansų ministrė Gintarė Skaistė teigė, jog toks pasiūlymas nėra finansiškai subalansuotas. Anot jos, tiek MMA, tiek NPD turėtų didėti panašiu tempu.

Lietuvos pramonininkų konfederacija teigė, kad MMA didinimas padidintų bankrotų skaičių, todėl siūlė MMA kol kas nedidinti. Tuo metu profsąjungos teigė, jog MMA turi augti mažiausiai 19 proc., kaip siūlė Lietuvos bankas.

Lietuvos bankas birželį pareiškė, kad MMA kitąmet galėtų augti 18,9 proc., arba 138 eurais iki 868 eurų, tačiau dėl didelio ekonomikos neapibrėžtumo siūlo atsargesnius ir vėlesnius sprendimus ar dalinį MMA didinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.