M. Navickienei pabodo verslo gąsdinimai: dėl padidinto MMA dar niekada nefiksavome atleidimų ir bankrotų bangos

Diskutuojant dėl minimalios mėnesio algos (MMA) verslas dažnai pabrėžia galimus darbuotojų atleidimus ir bankrotų bangą, tačiau taip niekada neatsitinka, sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

M.Navickienė.<br>T.Bauro nuotr.
M.Navickienė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 30, 2022, 8:57 AM

„Labai dažnai tos diskusijos būna karštos, kai reikia apsispręsti dėl MMA, verslas dažnai sako, kad bus daug bankrotų, daug darbuotojų atleidimų, tačiau niekada pakėlus minimalią mėnesinę algą nesame to fiksavę, kad taip atsitiktų“, – antradienį LRT radijui sakė M.Navickienė.

Anot jos, minimali alga turėtų motyvuoti žmogų dirbti ir atsisakyti valstybės rėmimo, o šiandien situacija yra kitokia, nes kai kuriais atvejais toks atlygis neskatina dirbti.

„Aš manau, kad MMA visų pirma turėtų motyvuoti žmogų dirbti, eiti į darbo rinką, nepasilikti socialiniame rėmime, nes kartais matome, užimtumo reformą vykdydami, kad MMA uždirbantis žmogus, jeigu jam reikia nuvažiuoti iki darbo vietos, susimokėti už viešąjį transportą, tai jam daugiau nei pusę algos išleidžiama susisiekimui su darbo vieta, tai tada ta motyvacija dirbti ir nebūti valstybės išlaikomu yra mažesnė“, – teigė M.Navickienė.

Ministrės manymu, minimalaus atlyginimo formulė turėtų būti tokia, pagal kurią padidėjimas viršytų augančias energetines išlaidas.

„Prioritetas turėtų būti priemones susidėlioti taip, kad viso to atlyginimo padidėjimo nereikėtų išleisti šildymui ar elektrai. Turima labai balansuoti tarp to, kokia bus MMA, keik galėsime didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį, kaip tai paveiks žmonių pajamas ir kiek viešųjų finansų galėsime skirti kitoms amortizavimo priemonėms, diskusija turbūt bus iki rugsėjo vidurio“, – sakė M.Navickienė.

Vyriausybės, darbdavių ir darbuotojų interesams atstovaujanti Trišalė taryba antradienį aptars MMA nustatymo formulę.

Lietuvos pramonininkų konfederacija teigė, kad MMA didinimas padidintų bankrotų skaičių, todėl siūlė MMA kol kas nedidinti. Tuo metu profsąjungos teigė, jog MMA turi augti mažiausiai 19 proc., kaip siūlė Lietuvos bankas.

Lietuvos bankas birželį pareiškė, kad MMA kitąmet galėtų augti 18,9 proc., arba 138 eurais iki 868 eurų, tačiau dėl didelio ekonomikos neapibrėžtumo siūlo atsargesnius ir vėlesnius sprendimus ar dalinį MMA didinimą.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė praėjusią savaitę teigė, kad MMA iki mokesčių galėtų kilti 70 eurų iki 800 eurų, o NPD – 200 eurų iki 740 eurų. Tuo metu finansų ministrė Gintarė Skaistė teigė, jog toks pasiūlymas nėra finansiškai subalansuotas. Anot jos, tiek MMA, tiek NPD turėtų didėti panašiu tempu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.