Verslas ir profsąjungos: Vyriausybei neverta Trišalei tarybai teikti siūlymo dėl MMA

Vyriausybei siūlant minimalią mėnesio algą (MMA) nuo kitų metų didinti 15 proc. iki 840 eurų, Vyriausybės partnerių Trišalėje taryboje – verslo ir profsąjungų – atstovai mano, kad su šiuo siūlymu grįžti į tarybą nėra prasmės.

Vyriausybei siūlant minimalią mėnesio algą (MMA) didinti 15 proc., verslo ir profsąjungų atstovai mano, kad su šiuo siūlymu grįžti į tarybą nėra prasmės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vyriausybei siūlant minimalią mėnesio algą (MMA) didinti 15 proc., verslo ir profsąjungų atstovai mano, kad su šiuo siūlymu grįžti į tarybą nėra prasmės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 21, 2022, 2:51 PM

„Jeigu Vyriausybė priėmė sprendimą, kokia prasmė dabar eiti į Trišalę tarybą. Darbdaviai sako – 800 eurų (iki tiek didinti MMA – BNS), mes sakome, kad reikia laikytis Trišalės tarybos formulės. Vyriausybė nusprendė dalį atsakomybių prisiimti sau ir taip pradėti verslui, tai ji ir turi padaryti sprendimą“, – BNS trečiadienį sakė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkė Inga Ruginienė.

„Jeigu Vyriausybė nusprendė, kad tokia suma turi būti, tai ir turi įtvirtinti nutarimu ir tas procesas turi užsibaigti“, – pridūrė LPSK pirmininkė.

Anot Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) prezidento Andriaus Romanovskio, išsiskyrus Trišalės tarybos partnerių pasiūlymams dėl MMA, atsakomybę už jo didinimą turėtų prisiimti Vyriausybė priimdama politinį sprendimą.

„Mes matome nuomonių išsiskyrimą ir tikriausiai Vyriausybė paprasčiausiai turėtų prisiimti atsakomybę ir padaryti politinį sprendimą, nes tai yra Vyriausybės sprendimas, koks turėtų būti minimalus mėnesinis atlygis“, – BNS sakė A. Romanovskis.

Pasak jo, MMA dydis verslui turėtų būti žinomas bent prieš pusmetį.

„Mus gal truputį neramina tai, kad Vyriausybė vis atideda sprendimą (dėl MMA – BNS) ir verslas vis dar nežino ir tikriausiai rugsėjo mėnesį nežinos, koks MMA mūsų laukia sausio 1 dieną“, – teigė A. Romanovskis.

„Sutikime, kad MMA yra tam tikro mokesčio forma, kada yra imperatyviai nustatoma, kokį atlyginimą turi mokėti verslas mažiausiai uždirbančiam“, – pridūrė jis.

Vyriausybė trečiadienį iš esmės pritarė, kad MMA nuo kitų metų būtų didinama 15 proc. (110 eurų) iki 840 eurų, o neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) – beveik 16 proc. (85 eurais) iki 625 eurų.

Pasak premjerės Ingridos Šimonytės, pasiūlymas dėl MMA kaip kompromisinis dabar bus teikiamas Trišalei tarybai, o joje neradus susitarimo MMA didinimas būtų įteisintas Vyriausybės nutarimu.

Anot socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės, tarybai pasiūlymas bus pristatytas rugsėjo 27 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.