D. Kreivys tikina, kad dvigubai didesnių elektros kainų gyventojai nemokės – kompensacijos bus reikšmingos

Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai (VERT) pateikus prognozę, kad nuo kitų metų reguliuojama elektros kaina veikiausiai augtų dvigubai, o dujų kaina buitiniams vartotojams sieks apie 4 eurus už kubinį metrą, energetikos ministras Dainius Kreivys tikina, jog tokių kainų gyventojams mokėti nereikės.

Įvertinus rinkos dalyvių prognozes ir ateities sandorius, nuo sausio 1 d. elektros kaina, anot jo, veikiausiai bus dvigubai didesnė ir sieks apie 425,75 eur/MWh.<br>V.Balkūno nuotr.
Įvertinus rinkos dalyvių prognozes ir ateities sandorius, nuo sausio 1 d. elektros kaina, anot jo, veikiausiai bus dvigubai didesnė ir sieks apie 425,75 eur/MWh.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 28, 2022, 2:01 PM

„Reguliatorius jau anksčiau buvo įvardinęs šitas kainas ir aš galiu tik pasikartoti, kad Vyriausybė tikrai nepaliks žmonių su tokiomis kainomis. Kompensacijos bus reikšmingos“, – sakė D.Kreivys.

Ministras dar kartą pabrėžė, kad konkrečios galimos kompensacijų apimtys paaiškės kartu su kitų metų biudžeto projektu.

„Netrukus sužinosime, nes biudžetas jau visai čia pat. Biudžeto rėmuose, kiek tik leis jo galimybės, žmonėms bus padedama“, – akcentavo D.Kreivys.

Naujienų agentūra ELTA primena, kad trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) posėdyje VERT pirmininkas Renatas Pocius pristatė energetikos kainų prognozes.

Įvertinus rinkos dalyvių prognozes ir ateities sandorius, nuo sausio 1 d. elektros kaina, anot jo, veikiausiai bus dvigubai didesnė ir sieks apie 425,75 eur/MWh.

Šiuo metu reguliuojamas elektros tarifas be kompensacijos siekia 0,33 eur/kWh (0,24 eur/kWh su Vyriausybės patvirtina 9 ct kompensacija), o nuo naujų metų dvigubėtų ir siektų apie 63,5 ct/kWh.

VERT pateiktais duomenimis, dujas viryklėms naudojantys gyventojai pagal šių metų antram pusmečiui užfiksuotą kainą sumoka 1,02 euro už kubinį metrą, o reali kaina, už kurią iš tiekėjo yra perkamos dujos, siekia 3,46 euro už kubinį metrą, tuo metu už būsto šildymui skirtas dujas gyventojai moka 0,77 euro už kubinį metrą, kai jos perkamos už 3,21 euro už kubinį metrą.

Anot R.Pociaus, Vyriausybei nesiėmus jokių papildomų veiksmų, kitų metų pirmą pusmetį VERT galėtų užfiksuoti kainą 4,15 euro už kubinį metrą lygyje dujas naudojantiems maisto gaminimui, o naudojantiems dujas šildymui, kaina pagal VERT pateiktas prognozes siektų 3,75 euro už kubinį metrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.