Iš Seimo – gera žinia sunkius ligonius slaugantiems asmenims

Seimas priėmė Sveikatos draudimo įstatymo pataisas, kuriomis išplėtė valstybės lėšomis draudžiamų asmenų sąrašą. Pasak projekto iniciatoriaus Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio, šiuo metu asmuo, slaugantis savo artimą asmenį, pagal Valstybinio socialinio draudimo įstatymo nuostatas yra draudžiamas „Sodros“ draudimu, bet neturi sveikatos draudimo.

Šiuo metu asmuo, slaugantis savo artimą asmenį, pagal Valstybinio socialinio draudimo įstatymo nuostatas yra draudžiamas „Sodros“ draudimu, bet neturi sveikatos draudimo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šiuo metu asmuo, slaugantis savo artimą asmenį, pagal Valstybinio socialinio draudimo įstatymo nuostatas yra draudžiamas „Sodros“ draudimu, bet neturi sveikatos draudimo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 29, 2022, 12:43 PM, atnaujinta Sep 29, 2022, 12:46 PM

„Jeigu slaugote savo mamą, „Sodros“ stažas kaupiasi, bet už sveikatos draudimą turite pats susimokėti. Šiomis pataisomis mes suvienodiname Valstybinio socialinio draudimo ir Sveikatos draudimo įstatymų nuostatas. Pvz., sūnus, dukra, išėjęs iš darbo, slaugantis sunkų ligonį – tėvą, mamą, vaiką ar kitą artimą asmenį, priverstas kiaurą parą jį prižiūrėti, prie jo budėti, slaugyti, bus draudžiamas ir sveikatos, ir „Sodros“ draudimu“, – Seimo kanceliarijos Spaudos biurui komentavo R.Žemaitaitis.

Pagal priimtas įstatymo pataisas, į valstybės lėšomis draudžiamų asmenų sąrašą įtrauktas „vienas iš tėvų (įtėvių), globėjas ar rūpintojas, slaugantys ar nuolat prižiūrintys namuose asmenį (teikiantys jam pagalbą namuose), kuriam nustatytas neįgalumo lygis (vaiką invalidą), arba asmenį, kuriam nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis ar specialusis nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikis.

Ši nuostata taip pat taikoma vienam iš tėvų (įtėvių), globėjui ar rūpintojui, slaugantiems namuose visiškos negalios invalidą, pripažintą tokiu iki 2005 m. liepos 1 d.“.

Šios naujos įstatymo nuostatos įsigalios 2023 m. sausio 1 d. Už jas ketvirtadienį vieningai balsavo 120 Seimo narių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.