Kai gyvatukus norisi nusipjauti: kelis kartus pašokusios sąskaitos tiesiog svilina

Šildymo sezonas Vilniuje dar neprasidėjo, tačiau vietiniai jau sulaukia nerimą keliančių sąskaitų: ko laukti, jei dabar už gyvatuką ir karštą vandenį tenka pakloti du ar net tris kartus daugiau nei lygiai prieš metus? „Vilniaus šilumos tinklai“ ramina: spalį gyventojus pasieksiančios sąskaitos neturėtų būti didesnės nei rugsėjį.

Didesnes rugsėjo sąskaitas vilniečiams lėmė gerokai pakilusi šilumos kaina.<br>M.Astrausko nuotr.
Didesnes rugsėjo sąskaitas vilniečiams lėmė gerokai pakilusi šilumos kaina.<br>M.Astrausko nuotr.
Didesnes rugsėjo sąskaitas vilniečiams lėmė gerokai pakilusi šilumos kaina.<br>V.Balkūno nuotr.
Didesnes rugsėjo sąskaitas vilniečiams lėmė gerokai pakilusi šilumos kaina.<br>V.Balkūno nuotr.
Didesnes rugsėjo sąskaitas vilniečiams lėmė gerokai pakilusi šilumos kaina.<br>M.Patašiaus nuotr.
Didesnes rugsėjo sąskaitas vilniečiams lėmė gerokai pakilusi šilumos kaina.<br>M.Patašiaus nuotr.
Didesnes rugsėjo sąskaitas vilniečiams lėmė gerokai pakilusi šilumos kaina.<br>V.Skaraičio nuotr.
Didesnes rugsėjo sąskaitas vilniečiams lėmė gerokai pakilusi šilumos kaina.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 12, 2022, 2:11 PM, atnaujinta Oct 12, 2022, 2:56 PM

Šnipiškėse trijų kambarių bute gyvenanti Danutė „Vilniaus šilumos tinklų“ savitarnos svetainėje palygino šių ir praėjusių metų rugsėjo karšto vandens sąskaitas. 2021 m. rudens pirmąjį mėnesį sąskaita siekė apie 18 eurų, o šiemet buto savininkė turėjo pakloti net 49 eurus.

Nors gyvatukas reguliuojamas pagal norimą karščio lygį, dažniausiai jis šildo mažiausiu pajėgumu, o kai nenaudojamas – apskritai išjungiamas. Tad kartais rankšluoščiai ar kiti rūbai džiovinami nė neįjungus kaitresnio režimo, tačiau net ir tai neguodžia, o dar ir šildymo sezonas artėja.

Tuo metu Vilniaus Karoliniškių mikrorajono gyventojai, tik gavę sąskaitas už gyvatuką namuose, taip pat pradėjo dalintis tik gautomis sąskaitomis. Štai vieni dalijosi savo patirtimi ir komentavo, kad už rugsėjį veikusį gyvatuką sumokėję 14 eurų, kitų sąskaitos siekė 37 eurus, 42 eurus, 53 eurus.

Tačiau buvo ir gyventojų, teigiančių, kad sąskaita vien už gyvatuką – beveik 66 eurai. Gavę sąskaitas gyventojai net pradėjo svarstyti, kad dabartinėmis kainomis reikėtų pradėti namuose taupyti vandenį ir taip bent kažkiek sumažinti šeimos išlaidas.

„Vilniaus šilumos tinklų“ internetiniame puslapyje vartotojai gali stebėti kas mėnesį skelbiamą informaciją apie karšto vandens bei šilumos kainas gyventojams, o jei aktualu – ir verslui.

Štai rugpjūtį karšto vandens kaina daugiabučių namų gyventojų dar negąsdino, tačiau rugsėjį įvyko ženklus karšto vandens kainos šuolis.

„Vilniaus šilumos tinklai“ portalui lrytas.lt paaiškino, kodėl vilniečiai rugsėjį sulaukė tokio dydžio sąskaitų vien už karštą vandenį ir ar tikrai spalį vilniečiai galės kiek labiau atsikvėpti.

AB „Vilniaus šilumos tinklai“ Klientų komandos vadovas Laurynas Jakubauskas atkreipė dėmesį, kad didesnes rugsėjo sąskaitas lėmė gerokai pakilusi šilumos kaina. Rugpjūčio mėnesį šilumos kaina buvo 11,89 ct/kWh (su PVM), o dėl padidėjusių gamtinių dujų ir biokuro sąnaudų rugsėjo mėnesį šilumos kaina jau siekė 17,56 ct/kWh (su PVM).

„Išaugusi šilumos kaina turėjo įtakos ir karšto vandens kainai. Rugpjūtį kubinis metras karšto vandens Vilniuje kainavo 8,14 Eur (su PVM), o rugsėjį jau 11,12 Eur/m3 (su PVM). Pažymėtina, kad didžiausią dalį rugsėjo mėnesio šilumos kainos, t. y. net 87 proc. sudaro kuro naudojamo šilumai pagaminti dalis“, – atsakyme naujienų portalui rašė atstovas.

„Norime nuraminti klientus: spalio mėnesį Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) patvirtinta šilumos kaina yra 9,70 ct/kWh (su 9 proc. PVM) arba 8,90 ct/kWh (be PVM), kuri yra beveik dvigubai mažesnė negu rugsėjo mėnesį.

Mažesnė šilumos kaina lėmė ir sumažėjusią karšto vandens kainą – 6,99 Eur/m3 (su PVM) ir 6,41 Eur/m3 (be PVM).

Skaičiuojant spalio mėnesio šilumos kainą, bendrovė jau įtraukė mažasierio mazuto, kaip vienos iš kuro rūšių, sąnaudas, kas leido ženkliai sumažinti šilumos kainą“, – dėstė L.Jakubauskas.

Akcentuojama ir tai, kad spalį įsigalios Vyriausybės siūlymu Seimo priimta PVM lengvata, dėl kurios sąskaitas už šilumą gyventojai turėtų sumažinti beveik dešimtadaliu.

Anot L.Jakubausko, konkreti sąskaitos suma priklauso nuo individualių vartojimo įpročių, pastato būklės. Juo labiau, kad net 80 proc. Vilniaus daugiabučių yra energetiškai neefektyvūs.

Portalas lrytas.lt primena, kad pirmieji šildymo sezoną pradėjo Trakai. Spalį prisijungė Kaunas, Šiauliai ir dalis kitų miestų ir rajonų. Kai kurios savivaldybės šildymą nusprendė anksčiau įjungti tik ugdymo, gydymo, slaugos ir globos įstaigoms.

Vilniaus rajono savivaldybė gyventojus jau taip pat informavo, kad nuo spalio 12 d. Vilniaus rajone pradedamas šildymo sezonas.

Didieji Lietuvos miestai – Vilnius, Klaipėda – laukia sinoptikų prognozių ir sezono startuoti neskuba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.