T. Medaiskis: reikia labiau didinti individualią pensijos dalį, o žmones darbo rinkoje išlaikyti ilgiau

Valstybės kontrolei skelbiant, kad Lietuvos pensijų sistema yra labiau orientuota į skurdo mažinimą, bet ne į didesnes pajamas senatvėje, ekonomistas Teodoras Medaiskis rekomenduoja valdžiai labiau didinti individualią pensijos dalį, priklausančią nuo žmogaus sumokėtų įmokų „Sodrai“.

Ekonomistas rekomenduoja valdžiai labiau didinti individualią pensijos dalį, priklausančią nuo žmogaus sumokėtų įmokų „Sodrai“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ekonomistas rekomenduoja valdžiai labiau didinti individualią pensijos dalį, priklausančią nuo žmogaus sumokėtų įmokų „Sodrai“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ekonomistas rekomenduoja valdžiai labiau didinti individualią pensijos dalį, priklausančią nuo žmogaus sumokėtų įmokų „Sodrai“.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ekonomistas rekomenduoja valdžiai labiau didinti individualią pensijos dalį, priklausančią nuo žmogaus sumokėtų įmokų „Sodrai“.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 12, 2022, 2:23 PM

„Labiau eiti ta kryptimi, kad būtų didinama individualioji pensijos dalis“, – Seimo Audito komitete trečiadienį teigė T. Medaiskis.

Jis siūlo sureikšminti ne darbo stažo, o apskaitos vieneto dydžio vertę skaičiuojant pensiją. Pasak ekonomisto, toks prioritetas svarbus norint paskatinti socialinio draudimo sistemą, kad ji senatvėje garantuotų proporcingas pajamas gautam atlyginimui, o ne virstų vien paramos sistema.

„Kad būtų sudaryta pakankamai gera paskata žmonėms dalyvauti socialiniame draudime“, – komiteto posėdyje tvirtino T. Medaiskis.

Jis pabrėžė, kad dėl to didelės pensijos didėtų daugiau negu mažosios: „Tai siunčia žinią, kad mokėkite didesnes įmokas ir ta individualioji dalis bus didesnė“.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Pensijų grupės atstovės Svajūnės Gaidamavičienės teigimu, stiprinti įmokų ir išmokų ryšį būtina, bet ji pabrėžė, kad daug žmonių Lietuvoje gauna nedideles algas, todėl tokia sistema skatintų žmonių nelygybę.

„Lietuvoje santykinai daug dirbančiųjų už mažą darbo užmokestį ir įgyjančių mažas pensines teises, todėl itin didelis pensijos susiejimas su buvusiomis pajamomis reikštų ir didesnę pagyvenusių asmenų pajamų nelygybę“, – aiškino ministerijos atstovė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė yra sakiusi, kad dabar pensijai apie 60 proc. įtakos turi bazinė dalis, o 40 proc. – individuali, priklausanti nuo buvusio atlyginimo. Anot jos, norima pasiekti, kad šis santykis būtų bent 50 ir 50 proc.

Vyriausybė siūlo 2023-aisiais bazinę dalį indeksuoti 9 proc., o individualią – beveik 15 procentų.

Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacijos vadovas Tadas Gudaitis pranešė, kad dabar Lietuvoje tik 1,2 proc. darbdavių savo lėšomis prisideda prie darbuotojų pensijų kaupimo.

Lietuvos banko Investicinių paslaugų ir bendrovių priežiūros skyriaus vadovas Audrius Šilgalis pabrėžė, kad finansinis švietimas Lietuvoje yra silpnas.

„Kai tik yra galimybė nekaupti lėšų senatvei, jauni žmonės tą ir daro. Nesirūpina savo pensija, jiems ji pradeda rūpėti artėjant prie pensinio amžiaus“, – komitete sakė jis.

T. Medaiskis, be to, siūlo neskatinti išėjimo į išankstinę pensiją: „Žmones reikėtų kuo ilgiau išlaikyti darbo rinkoje“.

Valstybės kontrolė, liepą baigusi pensijų sistemos vertinimą, konstatavo, kad sistema nemotyvuoja mokėti daugiau įmokų „Sodrai“ tikintis gauti didesnę pensiją, o papildomas kaupimas antros ir trečios pakopos fonduose yra nepakankamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.