Prezidentūrai kelia nerimą namų ūkių su vaikais skurdo rizikos lygis: pasirinktų pajamų didinimo priemonių gali nepakakti

Prezidento vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė tvirtina, kad biudžeto projekte Prezidentūrai nerimą kelia vienas skaičius – namų ūkių su vaikais skurdo rizikos lygis.

I.Segalovičienė tvirtina, kad biudžeto projekte Prezidentūrai nerimą kelia vienas skaičius – namų ūkių su vaikais skurdo rizikos lygis.<br>V.Skaraičio nuotr.
I.Segalovičienė tvirtina, kad biudžeto projekte Prezidentūrai nerimą kelia vienas skaičius – namų ūkių su vaikais skurdo rizikos lygis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 17, 2022, 2:35 PM

„Biudžeto projekto priede, kuris eina kartu su biudžetu, matome prognozuojamus vykdomos politikos rezultatus, kartu su biudžetu. Vienas skaičius, kuris kelia nerimą, tai namų ūkių su vaikais skurdo rizikos lygis ir biudžeto projekte skaičiuojama, kad jis padidės, kai tuo tarpu tokių tikslinių grupių, kaip senjorų arba žmonių su negalia situacija projektuodama, jog neženkliai, bet gerės“, – pirmadienį „Delfi“ televizijai teigė I. Segalovičienė.

Ji tikina, kad tokia situacija indikuoja, jog šeimoms, namų ūkiams su vaikais, pasirinktos pajamų didinimo priemonės gali būti nepakankamos.

„Iš tikrųjų, prezidentas, svarstant Seime (biudžeto projektą – ELTA), kviečia peržiūrėti, ar tikrai tos priemonės, kurios dabar numatytos šeimoms ir vaikams yra pakankamos“, – sakė prezidento patarėja.

„Prezidentas sako, kad nereikėtų užsimerkti į šią problemą ir pasižiūrėti, ar tikrai pajamų didinimo kryptis yra pakankama. Patys skaičiai biudžete rodo, kad šeimų situacija blogės, tai turėtume ją išlaikyti bent jau nepakitusią, čia programa minimum“, – aiškino ji.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę Finansų ministrė Gintarė Skaistė Seimo plenariniame posėdyje pateikė 2023 m. valstybės biudžeto projektą.

Kitų metų biudžeto projekte valstybės biudžeto pajamos sudaro 15,62 mlrd. eurų, iš kurių 3,14 mlrd. eurų yra Europos Sąjungos (ES) ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšos, o asignavimai sudaro 18,6 mlrd. eurų, iš jų 3,57 mlrd. eurų – ES ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšos.

Patvirtinus tokius valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinius rodiklius, valstybės biudžeto deficitas siektų – 4,9 procento bendrojo vidaus produkto (BVP), o valdžios sektoriaus skola – 43 proc. BVP.

Nuo 2023 m. pradžios numatyta, kad minimali mėnesinė alga (MMA) didės iki 840 eurų vietoje dabar esančių 730 eurų. MMA didinama 110 eurų „ant popieriaus“, arba apie 15 proc.

Taip pat, Seime po pateikimo pritarta gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymo projektui, kuriuo siekiama didinti neapmokestinamą pajamų dydį (NPD) 85 eurais, nuo 540 iki 625 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.