V. Čijunskytė: mintis rengti finansinio raštingumo konferenciją kilo iš noro padėti

Siekis edukuoti žmones – pagrindinė, investuotoją, sutelktinio finansavimo „Profitus“ bendraįkūrėją ir vadovę Viktoriją Čijunskytę bei verslininką, investuotoją Jurijų Clavą įkvėpusi mintis imtis didžiausios gyvos finansinio raštingumo konferencijos Lietuvoje „Financial Freedom Forum“ organizavimo.

Investuotoja Viktorija Čijunskyte.<br>Pranešimo spaudai nuotrauka.
Investuotoja Viktorija Čijunskyte.<br>Pranešimo spaudai nuotrauka.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 20, 2022, 4:34 PM, atnaujinta Oct 25, 2022, 11:08 AM

Pastebėję, kad misija įgyti žinių finansinio raštingumo tematika mokantis nuo nulio gali būti kone neįmanoma dėl menkos pasiūlos, investuotojai nusprendė veikti. Puiki naujiena yra ta, kad minėta konferencija yra skirta ne tik suaugusiems, bet ir jaunimui – visą renginio dieną „Jaunimo salėje“ vyks jaunimui subalansuotos paskaitos.

Tad ką daryti, kad būtų labiau lavinamas vaikų finansinis raštingumas? Kaip pradėti investuoti turint minimaliai lėšų? Kaip gali padėti investuoti sutelktinio finansavimo platformos? Apie tai kalbėjomės su investuotoja Viktorija Čijunskyte.

– Esate investuotoja, verslininkė, sutelktinio finansavimo „Profitus“ bendraįkūrėja ir vadovė. Kaip atsidūrėte finansų ir NT srityje?

– NT srityje atsidūriau prieš 12 metų. Tiesiog užsimaniau turėti NT agentūrą ir supratau, kad norint įgyvendinti šį tikslą, aš turiu išmokti būti NT brokere.

Kaip supratau, kad man NT sritis patinka? Atvažiavusi studijuoti į Vilnių pakeičiau labai daug nuomojamų būstų. Kartais pagaudavau save, kad NT portalai mane tiesiog traukte įtraukdavo – atsikvošėdavau viduryje nakties, 4–5 valandą ryto. Tai padėjo suprasti, kad NT man labai, labai patinka ir to pasekoje aš atsidūriau NT srityje.

– Aktyviai skatinate visuomenę daugiau domėtis finansiniu raštingumu. Ar mums, lietuviams, vis dar trūksta žinių šioje srityje? Kodėl?

– Sutelktinio finansavimo platformoje „Profitus“ kuriame nemažai edukacinio turinio finansinio raštingumo tema, organizuojame bendruomenės renginius, kalbame apie tai, kaip investuoti, nuo ko pradėti ir t. t. Matėme didelį žmonių susidomėjimą. Susitikus su „Starfish Academy“ bendraįkūrėju, investuotoju Jurijumi Clavu padarėme išvadą, kad žmonės neturi tinkamos terpės, kuri leistų jiems pradėti domėtis investavimu, gauti žinių apie finansinį raštingumą. Supratome, kad toks stygius juntamas ne tik suaugusių žmonių, bet ir jaunimo tarpe. Taip kilo mintis, kad turėtume surengti konferenciją, kuri padėtų edukuoti dar nuo mažų dienų, nes mokyklose tikrai trūksta ugdymo finansinio raštingumo tematika.

Galima pasidžiaugti, kad Lietuvos Bankas įsteigė finansinio švietimo centrą. Lietuvoje tokios institucijos, kuri skatintų žmones domėtis, vykdytų finansinio raštingumo ir edukacijos programas, iki šiol nebuvo. O juk finansus valdyti gebanti visuomenė visada yra turtingesnė.

– Užsiminėte, kad mokyklose trūksta ugdymo finansinio raštingumo tematika. Ką daryti, kad būtų labiau lavinamas vaikų finansinis raštingumas?

– Išties, iki šiol tokia stoka buvo juntama. Visgi, organizuojant šią, „Financial Freedom Forum“ konferenciją, pastebėjome, kad mokyklose pradedamos vykdyti neformalaus ugdymo pamokos ir užsiėmimai finansinio švietimo tematika mokyklose. Dažnai jie yra finansuojami valstybės. Tai – tikrai puiki žinia, nes jokia pamoka – nei matematika, nei ekonomika – nemoko vaikų valdyti savo finansų, ši ugdymo dalis paliekama tėvams. Todėl smagu girdėti, kad ši problematika pradedama kelti valstybės lygmeniu.

– Šių metų spalio 27 d. vyks Jūsų organizuojamas didžiausios finansinio raštingumo konferencijos Lietuvoje „Financial Freedom Forum“ renginys, kurio globėjas – Lietuvos bankas. Kaip kilo mintis rengti tokį renginį?

– Pas mane užėjo Jurijus, kurį jau minėjau anksčiau, jis sako: „Turu idėją“. Išklausius man beliko ištarti – „Darom!“. Konferencija kilo vedina kilnaus tikslo edukuoti žmones. Anksčiau organizuoti mokymai, seminarai atimdavo laiko, keldavo ir nuovargį, ir jaudulį...

Bet kai gauni grįžtamojo ryšio iš renginio dalyvių, kad įkvėpėme domėtis investicijomis, NT, investuoti – supranti, kad tai yra svarbu. Todėl mes su Jurijumi apjungėme savo jėgas tam, kad paprastai pasidalintume apie tai, kas gali įkvėpti, pamokyti ir, galbūt, parodyti kryptį. Pastarasis dalykas yra itin aktualus jaunimui – kartais vienas, patikimo žmogaus ištartas, sakinys gali jaunuolį įkvėpti ir kardinaliai pakeisti jo gyvenimą.

– Dažnai girdime sakant, kad investuoti yra tiesiog būtina, tačiau kaip pradėti investuoti neturint ar turint tik minimaliai lėšų investicijoms?

– Kaip pradėti investuoti? Pirmas žingsnis, tai – pradėti tuo domėtis: skaityti knygas, lankyti būrelius, kuriuose kalbama apie finansus, eiti į konferencijas, seminarus, pasiklausyti live transliacijų. Paprastai šia tematika pradėjęs domėtis žmogus savo pirmą investiciją padaro maždaug 6–12 mėnesių bėgyje.

Kaip investuoti neturint daug pinigų? Technologijos mums suteikia galimybę tai daryti žaidimo pagrindu – yra nemažai platformų, siūlančių žaidimus, kuriuose gali pradėti investuoti naudojant virtualius pinigus. Taip pat yra sutelktinio finansavimo platformos – tiek P2P (peer-to-peer), tiek crowdfundingo, kur galima pradėti investuoti nuo 5 eurų. Taip pat svarbu turėti strategiją ir investuoti periodiškai. Investuojant po 100 Eur per mėnesį, po 30 metų galima tikėtis viso apvalaus milijono.

– Finansinio raštingumo konferencijoje moderuosite diskusiją apie sutelktinio finansavimo platformas. Papasakokite, kokios jos? Kaip jos gali padėti žmonėms investuoti?

– Aptarsime beveik visas, Lietuvoje veikiančias, platformas. Jos yra skirstomos į 2 kategorijas: 1) P2P – tarpusavio skolinimo platformas, kai žmonės skolina žmonėms; 2) Sutelktinio finansavimo platformas – kai skolinama įmonėms už atitinkamas palūkanas.

Investavimas sutelktinio finansavimo platformose turbūt išsiskiria iš kitų investavimo būdų savo paprastumu. Tiesiog reikia prisiregistruoti, atlikti identifikaciją, keletas mygtukų paspaudimų ir – investuoji. Joks kitas investavimo būdas nėra toks paprastas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.