Arūnas Dumalakas. Nemokšiškos Energetikos ministerijos taisyklės eilinį elektros vartotoją gali ir išgąsdinti

Taisyklių kūrimas – itin kruopštus ir atsakingas darbas, bet valstybė visiškai tuo nesirūpina.

Arūnas Dumalakas.<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Dumalakas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 9, 2022, 6:44 AM

Niekas neugdo specialistų, galinčių teisingai sudėlioti visus „ne“, „draudžiama“, „pareigos“ ar kitus žodžius, be kurių neapsieina nė vienas taisyklių rinkinys.

Todėl išeina taip, kaip atsitiko su nemokšiškai sukurptomis Energetikos ministerijos taisyklėmis.

Bet pradėkime nuo pradžių. Vienas elektros energijos vartotojas (beje, krapštukas, galintis daug pasiekti taisyklių kūrybos srityje), atidžiai perskaitęs sutartį su tiekėju, aptiko keistą punktą – draudimą naudoti elektrą darbui iš namų. Juodu ant balto buvo parašyta: „Klientas įsipareigoja elektros energijos nenaudoti ūkinei ir profesinei veiklai.“

Kadangi vyras buvo apsigyvenęs kaime, dirbo nuotoliniu būdu, nutarė netylėti ir viską išsiaiškinti. Nejaugi tam, kad nepažeistum sutarties, nuotoliniam darbui reikia atskiro elektros įvado ir skaitiklio?

Pasirodo, tiekėjas į sutartis su klientais buvo įtraukęs Energetikos ministerijos iškeptą reikalavimą.

Bet, matyt, supratusi, koks šis reikalavimas kvailas, energetikos viceministrė I.Žilienė pakvietė vadovautis protingumo kriterijumi: esą šis taisyklių punktas skirtas tiems, kurie išdegina daug elektros energijos, pavyzdžiui, gyvenamuosiuose namuose įsikūrusioms kirpykloms ar odontologijos kabinetams.

Bet ir eiliniam gyventojui aišku, kad prieš daugiabučiuose įsikuriant kirpykloms ar odontologijos kabinetams būtina pakeisti patalpų paskirtį, keičiasi ir kliento statusas sutartyse su elektros energijos tiekėju.

Tad kam gąsdinti, kad jei elektros tiekėjas nutvers jį naudojantį kompiuterį darbo reikalams, bus riesta?

Štai toks pavyzdys, kai taisykles kuria ne profesionalai. Viso to nebūtų, jei darbo imtųsi tikri taisyklių meistrai, kiekvienoje ministerijoje būtų įkurtas Taisyklių departamentas. Jame plušantys specialistai kurtų tobulas taisykles ir piliečių gyvenimas taptų aiškus kaip daugybos lentelė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.