Dėl paskolos sutarties keitimo į bankus kreiptis galima, tačiau prašymas nebūtinai bus tenkinamas: ką būtina žinoti

Augant įvairioms išlaidoms ir palūkanoms ekspertai paskolų turėtojams pataria peržiūrėti pasirašytas sutartis ir kreiptis į bankus. Pakeitus vieną ar kitą punktą augančių paskolų įmokų našta galėtų tapti lengvesne. Bankai gali būti nusiteikę keisti ne visas sutarties sąlygas, tačiau, pasirodo, ir gyventojai nėra aršūs – kreipimąsi į teismus, kaip kraštutinį atvejį, aplenkia.

Ekspertai paskolų turėtojams pataria peržiūrėti pasirašytas sutartis ir kreiptis į bankus.<br>Lrytas.lt fotomontažas.
Ekspertai paskolų turėtojams pataria peržiūrėti pasirašytas sutartis ir kreiptis į bankus.<br>Lrytas.lt fotomontažas.
Ekspertai paskolų turėtojams pataria peržiūrėti pasirašytas sutartis ir kreiptis į bankus.<br>T.Bauro nuotr.
Ekspertai paskolų turėtojams pataria peržiūrėti pasirašytas sutartis ir kreiptis į bankus.<br>T.Bauro nuotr.
Ekspertai paskolų turėtojams pataria peržiūrėti pasirašytas sutartis ir kreiptis į bankus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ekspertai paskolų turėtojams pataria peržiūrėti pasirašytas sutartis ir kreiptis į bankus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
M.Jansonas.<br>T.Bauro nuotr.
M.Jansonas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 12, 2022, 6:50 PM, atnaujinta Nov 13, 2022, 3:45 PM

Augančios palūkanos privers dairytis į pigesnius pirkinius

Vilniaus universiteto (VU) Ekonomikos ir verslo administravimo fakulteto docentas dr. Algirdas Bartkus aiškina, kad aukšta infliacija verčia Europos centrinį banką (ECB) didinti palūkanų normas, siekiant šiek tiek atvėsinti ekonomiką ir sumažinti perteklinį vartojimą.

„Bandoma ekonomiką stabilizuoti, vėsinti, jos nepanardinant į nuosmukį. Siekiama, kad gyventojai prieš imdami kreditą geriau pasvertų savo finansines galimybes ir ar kredito iš tiesų reikia.

Planuojantys įsigyti didesnius pirkinius galbūt juos atidės vėlesniam laikui ar rinksis pigesnį variantą. Pavyzdžiui, jei automobilį pirks lizingu, galbūt nesidairys į „Volkswagen Tiguan“, o nusipirks pačios paprasčiausios komplektacijos „Volkswagen T-Cross“, nes jie galės sau leisti tik tokį automobilį“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ sakė A.Bartkus.

Nors augančios palūkanų normos gali dalį gyventojų atbaidyti nuo pirkinių ir paskolų ėmimo, kiti jau paskolas turi pasiėmę anksčiau, o šiems įmokos augs. Finansų ir kreditų valdymo asociacijos (FIKVA) prezidentas Marius Jansonas skaičiavo, kad turintieji 150 tūkst. eurų būsto paskolą per mėnesį galbūt moka apie 593 eurus, bet palūkanoms išaugus iki 5 proc. teks pakloti jau 805 eurus, o esant 7 proc. – 998 eurus.

Tad skaičiams didėjant ir EURIBOR pakeisti negalint M.Jansonas paragino peržvelgti banko sutarčių sąlygas ir bandyti šį bei tą pakeisti.

Jei matoma, kad naujos sutartys sudaromos su mažesnėmis banko maržomis, M.Jansonas pasiūlė kreiptis į banką ir prašyti sutartyje fiksuotą maržą sumažinti. Jei bankas to nesutinka daryti, pereiti į kitą banką, kuris pasiūlys tinkamas sąlygas.

Kylant sunkumams sumokėti išaugusias įmokas pasiūlė bandyti prailginti paskolos mokėjimo laikotarpį 5–10 metų ar pakeisti paskolos mokėjimo būdą iš linijinio į anuitetu, taip sumažėtų ir įmokos.

Į banką kreiptis galima, bet ne visi prašymai bus tenkinami

Žydra Rakauskaitė, „Luminor“ banko būsto kredito produkto vadovė, portalui lrytas.lt nurodė, kad būsto paskolos sutartyje įrašomi tiek banko, tiek kliento įsipareigojimai ir dažniausia iš karto numatoma galimybė atidėti paskolos mokėjimus ar grąžinti paskolą anksčiau laiko, susidūrus su finansiniais sunkumais.

Jeigu klientas nori keisti sąlygas, kurios nėra aptartos sutartyje, gali pateikti bankui prašymą. Jis bus išnagrinėtas ir, jeigu prašymas tenkinamas, bus pasirašomas susitarimas dėl sutarties sąlygų keitimo.

Tačiau, anot Ž.Rakauskaitės, bankas maržą nustato visam paskolos laikotarpiui.

„Gyventojams, kurie susiduria su finansiniais sunkumais ir dėl to negali dengti savo finansinių įsipareigojimų (būsto, vartojimo paskolos, lizingo, kredito kortelės) rekomenduojame kuo anksčiau kreiptis į banką ir nelaukti, kol susikaups skolos. Kiekvienu tokiu atveju ieškome individualių geriausiai kliento poreikius atitinkančių sprendimų.

Pavyzdžiui, jei būsto paskolą turintys klientai susiduria su nenumatytomis aplinkybėmis (netenka darbo, sumažėja pajamos, šeima netenka išlaikytojo, suserga, dėl nelaimingo atsitikimo negali dirbti ilgiau kaip 2 mėn. ir kitais atvejais), gali kreiptis į banką su prašymu atidėti kredito įmokų mokėjimą nekeičiant galutinio kredito grąžinimo termino. Atidėjus kredito įmokų mokėjimą, mokamos tik palūkanos.

Priklausomai nuo aplinkybių, kredito įmokų mokėjimą galima atidėti nuo 3 iki 6 mėn., reikalui esant, ir ilgiau.

Taip pat, jei klientai susiduria su ilgalaikiais sunkumais, galima svarstyti restruktūrizuoti kreditą, ieškoti ilgalaikio sprendimo“, – portalui lrytas.lt komentavo Modestas Kieras, SEB banko Privačių klientų finansavimo departamento direktorius.

Jo teigimu, pastaruoju metu bankas sulaukia pavienių klientų prašymų atidėti kredito įmokų mokėjimą dėl pasikeitusių jų šeimos finansinių aplinkybių, tačiau tokių paraiškų srautas nėra išaugęs drastiškai.

Būsto paskolų turėtojai, jei susiduria su finansiniais sunkumais, dažniausiai kreipiasi dėl kredito įmokų mokėjimo atidėjimo.

„Svarbu pažymėti, kad tuo pačiu klientai turėtų įvertinti savo šeimos biudžetą, atsisakyti nebūtinųjų išlaidų, tam tikrų pramogų ar kitų išlaidų, kurias galima apriboti, kol finansinė padėtis pagerės“, – sakė M.Kieras.

Retesniais atvejais, jei būsto paskolų turėtojai susiduria su didesniais ilgalaikiais sunkumais, gali būti svarstomi kiti paskolos restruktūrizavimo būdai: ilginamas paskolos laikotarpis, keičiamas kredito grąžinimo ir palūkanų mokėjimo metodas – iš linijinio į anuitetą, siekiant sumažinti mėnesio paskolos įmokas.

„Swedbank“ taip pat nurodė, kad klientai gali kreiptis į banką ir užpildyti prašymą dėl pageidaujamų sąlygų keitimo, o dalį kredito sutarties sąlygų, tokių kaip paskolos mokėjimo dienos, mokėjimo sąskaitos keitimas, kredito išankstinis pilnas ar iš dalies grąžinimas, klientai gali atlikti ir savarankiškai prisijungę prie interneto banko.

Paklausus, ar įmanoma pakeisti sutartyje esančią banko maržą, pareikšta, kad kiekvieno kliento situacija ir prašymai vertinami individualiai, bandoma ieškoti abiem pusėms priimtiniausio sprendimo.

„Šiaulių bankas“ šiuo metu taip pat nemato, kad tokių prašymų skaičius būtų išaugęs, tačiau klientai tokią galimybę turi. Prašymai yra ekspertų įvertinami ir priimami ar atmetami.

„Jei klientas nori sutrumpinti sutarties terminą, tai reikštų, kad didės jo mėnesio įmokos. Jei kliento pajamos nepakankamos mokėti padidėjusias įmokas, t. y. neatitinka Atsakingojo skolinimo vertinime numatytų reikalavimų, tokie pakeitimai net negali būti atliekami“, – portalui lrytas.lt pateikė pavyzdį Dovilė Kalvaitienė, „Šiaulių banko“ finansavimo paslaugų vystymo produktų vadovė.

Ir į kitus dėl skirtingų banko maržų dairytis ji nepatarė. D. Kalvaitienė pabrėžė, kad banko marža nustatoma atsižvelgiant į kiekvieno asmens finansinę padėtį, įkeičiamą turtą ar kredito istoriją, todėl kiekvienas kliento prašymas dėl kainodaros pakeitimo nagrinėjamas individualiai ir tarpusavyje jie neturėtų būti lyginami.

Teisininkas: ką nors pakeisti – galimybių nedaug

Advokatų profesinės bendrijos „Constat“ advokatas dr. Zigmas Garalevičius pripažino dažnai sulaukiantis gyventojų užklausų dėl paskolų sutarčių keitimo, tačiau viskas baigiasi tik pasiteiravimais.

„Žmonės nedrįsta eiti į teismus, juk tai brangu. Nebent reikėtų surinkti didelę žmonių grupę, turinčią panašias problemas, ir teikti grupinį ieškinį, tada kiekvienam asmeniui tai kainuotų mažiau, bet visas procesas – sudėtingas“, – portalui lrytas.lt kalbėjo advokatas.

Pasak jo, dažnai kreipiamasi jau tada, kai paskolos sutartis būna nutraukta. Tokiu atveju lieka tik įvertinti, ar paskolos sutartis nutraukta teisėtai, ar kredito gavėjas nepiktnaudžiavo priimdamas sprendimą dėl vienašališko paskolos sutarties nutraukimo prieš terminą.

Visgi jei gyventojai nutaria kreiptis į bankus ar kredito unijas, advokatas pataria tai daryti raštu, nepamiršti nurodyti ir priežasčių.

„Žinoma, dėl gana ribotos konkurencijos kreditavimo rinkoje kol kas rinkos žaidėjai galbūt nejaučia didelio poreikio išlaikyti klientus ir prašymą gali atmesti“, – paminėjo jis.

Z.Garalevičius taip pat mano, kad tais atvejais, kai palūkanų normos nėra fiksuojamos visam sutarties laikotarpiui, visa finansinė rizika, susijusi su palūkanų didėjimu, yra perkeliama vartotojui. Ir tai jis vadina „lupikavimu“, kuris, kaip jis sakė, Lietuvoje nėra uždraustas.

„Pavyzdžiui, Prancūzijoje tai uždrausta – palūkanų norma, įskaitant visus administravimo ir kitus mokesčius, negali būti didesnė nei 2,75 proc.

Tai pakeisti be įstatymo leidėjo įsikišimo negalima. Dėl to, aišku, žmonės galėtų kalbėti su savo apygardų Seimo nariais, kad jie imtųsi šio klausimo, bet teismuose, esant dabartiniam reguliavimui, ką nors pasiekti, manau, kol kas nėra daug galimybių“, – teigė pašnekovas.

Netaupant kyla rizika įsiskolinti

Skolų valdymo bendrovės „Easy Debt Service“ direktorė Rasa Butkuvienė mano, kad kylant palūkanoms ir išaugus energijos išteklių kainoms skolininkų skaičius gali išaugti.

„Bendras kainų šuolis pirmojoje metų pusėje pastebimai augino gyventojų skolas. Štai, pavyzdžiui, antrąjį šių metų ketvirtį, Lietuvos banko duomenimis, daugiau kaip 90 dienų pradelstų vartojimo kredito gavėjų įsiskolinimų suma buvo beveik 20 proc. didesnė nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Išaugusios energijos išteklių kainos ir padidėjęs EURIBOR paskolų turintiems gyventojams žada įtemptą žiemą ir, tikėtina, augantį skolininkų skaičių bei didėjančias skolas“, – pranešime cituota R.Butkuvienė.

Tiesa, pasak jos, labiau tikėtinas naujų vėluojančių atsiskaityti, tačiau ne nemokių gyventojų skaičiaus augimas. Tuo metu jau turintys įsiskolinimų, dėl kurių su jais yra susisiekusios skolų valdymo bendrovės, tikėtina, dar šiek augins savo skolos dydį.

Tačiau vienintelis „vaistas“ šiai situacijai, anot R.Butkuvienės, yra finansų planavimas. Padidėjus paskolų įmokoms ir išaugus kitoms išlaidoms teks prie to prisitaikyti, dar kartą peržiūrėti savo išlaidas, susidaryti biudžetą ir pataupyti nebūtinųjų išlaidų sąskaita, kitaip kyla rizika įsiskolinti.

„Brangioms prenumeratoms ar papildomų išlaidų reikalaujantiems laisvalaikio leidimo būdams, hobiams bent sudėtingiausiu laikotarpiu galime paieškoti pigesnių ar nemokamų alternatyvų. Sąskaitas už šildymą ir pakitusias paskolų įmokas geriau pasitikti turint daugiau santaupų bei su didesne ramybe nei su nerimu, nors ir po smagaus vakarėlio“, – komentuoja R.Butkuvienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.