Atskleidė, kur lietuviai masiškai švęs žiemos šventes: tam išleis tūkstančius eurų ir atsigriebs už pandemiją

Artėjančiam švenčių bumui – Kūčioms, Kalėdoms ir Naujiesiems – gyventojai ruošiasi nuo pat liepos, net rudenį populiariausių skrydžių krypčių bilietai išparduoti, o dalis šalies viešbučių užimti. Vieni rinksis pigesnį poilsį kaimo turizmo sodybose ar viešbučiuose, tačiau kiti gali skirti ne šimtus, bet tūkstančius: Maldyvų, Jungtinių Arabų Emyratų prabanga neatbaido.

Lietuviai aktyviai renkasi vietas atšvęsti žiemos šventes.<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Lietuviai aktyviai renkasi vietas atšvęsti žiemos šventes.<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Vieni rinksis pigesnį poilsį kaimo turizmo sodybose ar viešbučiuose, tačiau kiti gali skirti ne šimtus, bet tūkstančius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vieni rinksis pigesnį poilsį kaimo turizmo sodybose ar viešbučiuose, tačiau kiti gali skirti ne šimtus, bet tūkstančius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
A.Vaitkuvienė.<br>Kaimo turizmo asociacijos nuotr.
A.Vaitkuvienė.<br>Kaimo turizmo asociacijos nuotr.
R.Širvinskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
R.Širvinskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vieni rinksis pigesnį poilsį kaimo turizmo sodybose ar viešbučiuose, tačiau kiti gali skirti ne šimtus, bet tūkstančius.<br>V.Balkūno nuotr.
Vieni rinksis pigesnį poilsį kaimo turizmo sodybose ar viešbučiuose, tačiau kiti gali skirti ne šimtus, bet tūkstančius.<br>V.Balkūno nuotr.
Vieni rinksis pigesnį poilsį kaimo turizmo sodybose ar viešbučiuose, tačiau kiti gali skirti ne šimtus, bet tūkstančius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vieni rinksis pigesnį poilsį kaimo turizmo sodybose ar viešbučiuose, tačiau kiti gali skirti ne šimtus, bet tūkstančius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Nov 13, 2022, 4:59 PM, atnaujinta Nov 22, 2022, 4:01 PM

Negaila ir 2–3 tūkst. eurų vienam žmogui

Taisyklės, kurios galiojo per pandemiją, dabar jau nebegalioja – žmonės autobusu, automobiliu, lėktuvu ar net kruizu jau rezervuoja pažintines ir poilsines keliones į artimiausias, egzotiškas pasaulio šalis.

Išvykomis į užsienį gyventojai kiekvienais metais rūpinasi ir rezervuoja vis dažniau, pastebi kelionių organizatoriaus „Makalius“ vadovas Rimvydas Širvinskas. Pašnekovo pastebėjimu, taip gali būti dėl to, kad vienais metais dėl žiemos kelionių keliautojai nudegė – kainos Kalėdoms ar Naujiesiems buvo itin aukštos arba vietų tiesiog nebeliko.

Lietuvos turizmo asociacijos (LTA) vykdomoji direktorė Milda Plepytė-Rainienė portalui lrytas.lt taip pat patvirtino – šiemet gyventojai šventes nori sutikti ne tik namuose, bet ir viešbučiuose, kaimo turizmo sodybose Lietuvoje ar kelionėse į užsienį.

Pastebimas rezervacijų suaktyvėjimas šalies viešbučiuose, kaimo turizmo sodybose – keičiasi lietuvaičių įpročiai. Tarpšventiniu laikotarpiu ir per Naujuosius vis daugiau pageidauja išvykti.

„Jeigu palygintume su praėjusiais metais, matome, jog situacija, planuojant keliones šventiniu laikotarpiu, yra grįžusi į buvusią praktiką ir keliautojai pradeda kur kas anksčiau domėtis kelionėmis ir jas įsigyti“, – apie keliones po Lietuvą ir į užsienį kalbėjo LTA vykdomoji direktorė.

Anot jos, jau būtų sudėtinga rasti kelionių pasiūlymų į šiltus kraštus, tačiau į artimąjį užsienį kelionių pasiūlymų dar yra.

„Posakis, kad slides reikia ruošti vasarą, pasitvirtino: keliautojai šiemet galėjo rinktis iš daugiau krypčių“, – portalui lrytas.lt komentavo R.Širvinskas. Tad labai maža tikimybė, kad paskutinę minutę bus galima įsigyti pigesnių lėktuvo bilietų ar pasiūlymų viešbučiuose.

Dažniausia kryptis – Turkija, tačiau domina ir tos, kur galima nuskristi tiesioginiu reisu ir daug nesivarginti. Taip pat per šias šventes gyventojai aktyviai ir šiemet renkasi Europos didmiesčius, kuriuos gali pasiekti pigių skrydžių bendrovės bilietais ir savarankiškai keliauti: Barselona, Milanas ar Roma – itin mėgstamos kryptys.

„Keliautojai, kurie išvykti ilgesniam laikui negali ar turi tik kelias dienas su mažesniu biudžetu, tai labai populiarios kelionės autobusu arba pažintinės kelionės į artimą užsienį. Kruizas Baltijos jūra taip pat sulaukia labai didelio susidomėjimo, pavyzdžiui, iš Talino į Stokholmą“, – vardijo pašnekovas.

4–5 dienoms mėgsta vykti į tą pačią Lenkiją, Čekiją, Austriją, Vokietiją, Slovakiją, Italiją. Vidutiniškai tokioms kelionėms išleidžiama 200–500 asmeniui, tačiau už panašią sumą ar net pigiau galima pailsėti ir Lietuvoje.

Vis tik atsiranda ir tokių, kuriuos domina egzotiškesnės, prabangesnės, tačiau atitinkamai ir piniginę gerokai paploninančios kelionės. Į Tailandą, Šri Lanką ar Maldyvus keliaujantys išleidžia 2–3 tūkst. ar net daugiau. Tačiau tai nereiškia, kad nėra pigesnių alternatyvų užsienyje ir juo labiau Lietuvoje.

Pasiilgo vakarėlių sodybose

Lietuvos kaimo turizmas ir viešbučiai šių metų šventiniu laikotarpiu rezervacijų jau turi apsčiai arba jau pateikę pasiūlymus laukia, kol juos pamatys klientai ir susizgribs, kad jau laikas pasirūpinti kalėdiniu vakarėliu ar Naujųjų švente, patikino R.Širvinskas.

Jo matymu, bendradarbiaujant su Lietuvos viešbučiais, sveikatingumo centrais, jau pastebima, kad kai kur net nebėra laisvų vietų didžiosioms metų šventėms. Tai yra vienas pigesnių būdų, kaip galima sutikti šventes.

Dalis viešbučių jau dabar skelbia, kokia bus šventinė programa ir kokios kainos, todėl jau nuo spalio žmonės pradėjo domėtis, kur ir kaip galima apsistoti. Tad galima surasti ir viešbučių, kurie jau būtų pilni šventinėmis datomis.

Štai būsto nuomos „Airbnb“ sistema šventiniam Kūčių ir Kalėdų savaitgaliui lapkričio pradžioje vis dar siūlo per 1000 poilsio vietų, kurių viešbučių, poilsio namelių ar butų kaina nakčiai svyruoja nuo kone 50 eurų iki daugiau nei 700 eurų nakčiai.

„Booking“ platformoje Vilniuje ir aplink gruodžio 25–26 dienomis 72 proc. lapkričio pradžioje viešnagės jaus užsakyti negalima. Pigiausi variantai gali būti nuo 30 eurų, o brangiausi – apie 300 eurų.

Pavyzdžiui, Neringoje ir Klaipėdoje taip pat dar bent keli šimtai vietų, tačiau čia pigiausias variantas už naktį siekia vos 19 eurų, o brangiausias – keli šimtai eurų.

Anot pašnekovo, sveikatingumo centrai Birštone, Druskininkuose ar pajūrio viešbučiai neretai skelbia, kokia bus žaidimai, staigmenos, šventinis meniu ir atlikėjai, kad tik žmonės susidomėtų ir pasirinktų juos.

Šiomis dienomis poilsiaujant Lietuvoje arba arčiau esančiose šalyse vienam žmogui įprastai išleidžiama 200–500 eurų. Tačiau galima apsieiti ir su dar mažesniu biudžetu.

„Lietuvoje asmuo gali sumokėti su pusryčiais, vakariene, gyva saksofono muzika ir apsilankymais saunoje apie 60 eurų – tai yra labai geras pasiūlymas“, – dėstė jis. Nors per Kalėdas žmonės lieka konservatyvesni ir lieka sėdėti prie šventinio stalo, Naujiesiems metams turi daugiau pageidavimų.

Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentė Agnė Vaitkuvienė taip pat pastebi, kad nors dar kiek ankstoka, giminės, draugų kompanijos ir įmonės jau ieško vietos kalėdiniams vakarėliams. „Jau lapkritį sulaukiama daug skambučių iš įmonių, kurios nori rezervuoti vakarėlių datas gruodžiui , sausio pradžiai“, – kalbėjo pašnekovė.

Jei Kalėdas įmones jau švenčia kone nuo lapkričio ir ieško laisvų vietų šiai šventei, giminės ir draugai kaimo turizmą verčiau renkasi Naujiesiems.

Anot jos, daug sodybų jau užsakyta nuo pat rudens – ypač greitai nelieka pačių populiariausių. Kadangi žmonės mėgsta patogumą ir taupo degalus, juos labiausiai domina vietos, nutolusios iki 100 kilometrų nuo didmiesčių.

Tačiau šiuo segmentu mėgsta domėtis tie, kurie metai iš metų taip įpratę švęsti šias šventes ir dalyvauti renginiuose. Visgi tokie klientai neretai informaciją perduoda savo pažįstamiems, todėl tokio tipo vakarėliuose įprastai susirenka 20–30 žmonių.

Vietiniai verslininkai nusiteikę pozityviai

„Su sodybomis gerai tai, kad jos labai skirtingos: turime labai pigių – yra už kelis šimtus, kur ją gali išsinuomoti didelė kompanija, bet turime ir prabangesnių, kurių kaina ir keli tūkstančiai. Mūsų sektorius nestandartizuotas: gali būti paprasta trobelė, gali būti ir aukšto lygio sodyba“, – portalui lrytas.lt komentavo ji.

Pašnekovė taip pat rekomenduoja tuo pasirūpinti kuo anksčiau – sodybų šeimininkai beveik tikri, kad per Naujuosius klientų turės, todėl kainos neturėtų mažėti ar būti tam tikrų nuolaidų. Čia gyvenimas jau sugrįžęs į priešpandeminius laikus, patikino A.Vaitkuvienė.

Labiausiai renkasi kurortines teritorijas ir ypač pradėjo domėtis sveikatingumo centrais – tai pagrindinės kryptis, kur kartais gana sunku rasti laisvą vietą Naujųjų nakčiai. Tad ne visada gali pavykti apsistoti ten, kur norima – rekomenduojama tuo pasirūpinti iš anksto, dėstė M.Plepytė-Rainienė.

„Vartotojo profilis jau gerokai pasikeitęs ir kur kas anksčiau pradeda dairytis pasiūlymų, rezervuoti keliones ar išvykas. Jeigu lygintume su pandeminiu laikotarpiu, tai buvo gana drastiškai pasikeitęs vartotojų požiūris, kai ribojimai neleido taip laisvai planuoti savo išvykas ne tik į užsienį, bet ir Lietuvoje.

Kalbėdama apie lietuvaičių skiriamus biudžetus šių švenčių šventimui, ji išskyrė, jog išleidžiamos sumos, lyginant su vasara, natūraliai skiriasi. „Paslaugų teikėjai ir tie patys viešbučiai šventiniu laikotarpiu sulaukia kur kas didesnės paklausos, todėl natūralu, kad ir kainos yra didesnės“, – aiškino LTA atstovė. Juo labiau kad šis šventinis laikotarpis įprastai sutampa ir su mokinių ar studentų atostogomis, tad ir tai turi įtakos – keliaujant į užsienį reikia pasiruošti išleisti daugiau nei planuojant atostogas šalyje.

Nors džiaugiamasi, kad vietinis turizmas metų pabaigoje galės lengviau atsipūsti, šiemet per šventes išvykusiųjų skaičius turėtų būti artimas 2019 m. rodikliams, o galbūt – net ir didesnis.

Keliautojai, vykstantys į užsienio šalis, susiduria su problema, jog išaugus energetinių išteklių kainoms, išlaidos kelionėms į užsienį yra didesnės. Visgi atvykstamojo vietinio turizmo situacija, anot M.Plepytės-Rainienės, „skausminga ir sudėtinga“.

Įprastai poilsį Lietuvoje ar užsienyje pageidauja rezervuoti nuo Kalėdų pirmos ar antros dienos ir grįžti į darbo ritmą po Naujųjų. Pagal tai pasiūlymus teikia kelionių organizatoriai, skrydžių bendrovės, gidai.

Tačiau be pasirinkimų šventes praleisti sanatorijoje, sveikatingumo įstaigose, pastaruoju metu keliautojai taip pamėgo trumpas keliones autobusais, kad jau dabar tokios kelionės užpildytos.

R.Širvinsko teigimu, pastebima ir tai, kad norėdami pakeliauti, tačiau tuo pačiu metu daug neišleisti, kelionės autobusu į kaimynines šalis nėra vienintelis būdas. Daug žmonių skrenda iš tos pačios Varšuvos, kad sutaupytų. Iki šio oro uosto iš Lietuvos bent kelias valandas važiuoja automobiliais ar autobusais. Mat taip daro dėl kelių priežasčių: skrydžių kainos iš Lenkijos yra žemesnės ir yra siūloma daugiau skrydžių krypčių nei Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.