Jau svarsto, kur išleis 65 eurais augsiančią pensiją: bus galima kažkur išvažiuoti – gal į Ispaniją

Geros naujienos senjorams – nuo kitų metų vidutinė senatvės pensija augs 65 eurais. Seimas šią savaitę patvirtino rekordinį „Sodros“ biudžetą, kuriame daugiau nei 70 proc. išlaidų numatyta būtent pensijoms. Vis dėlto opozicija žeria kritikos, anot jos, pensijos turėtų augti dar daugiau.

Nuo kitų metų vidutinė senatvės pensija augs 65 eurais.<br> Lrytas.lt koliažas.
Nuo kitų metų vidutinė senatvės pensija augs 65 eurais.<br> Lrytas.lt koliažas.
Nuo kitų metų vidutinė senatvės pensija augs 65 eurais.<br>Stop kadras.
Nuo kitų metų vidutinė senatvės pensija augs 65 eurais.<br>Stop kadras.
Nuo kitų metų vidutinė senatvės pensija augs 65 eurais.<br>Stop kadras.
Nuo kitų metų vidutinė senatvės pensija augs 65 eurais.<br>Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (3)

Enrika Gecaitė ir Zina Paškevičienė

2022-11-23 07:46

Nors oras ir žvarbus, pagrindinėje Pabevėžio miesto aikštėje senjorai tai ilsisi ant suolelio, tai po pietų kavinukėje keliauja namo. Daugelis sako: pensijos užtenka, o jei ji padidės – galės sau leist dar daugiau.

„Pragyventi galima, o jei bus daugiau – bus geriau, bus galima kažkur išvažiuoti – gal į Ispaniją pasižiūrėt“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė vienas senjoras.

„Ačiū valdžiai, kad pakels, gi sunkmetis. Bet žmogus, kuris taupiai gyvena, tas negali skųstis“, – antrino kita kalbinta pensininkė.

„Pakels – tai ačiū. Bet kiek infliacija, kiek viskas brango, šito niekaip nepateisins jų pakėlimas“, – kalbėjo senjoras.

„Gali ir nekelti, nieks neprašo. Va, kavinėj pasėdėjom, pasivaišinom ir einam namo laimingos. Tegu tik nedejuoja“, – manė dar viena kalbinta moteris.

Seimas patvirtino kitų metų „Sodros“ biudžetą. Biudžete numatyta, kad vidutinė senatvės pensija turintiems būtinąjį stažą didės 65 eurais, t. y. nuo 510 iki 575 eurų.

„Pagrindinę ir didžiausią dalį visais metais sudaro pensijoms skirti pinigai. Iš tikrųjų turime didelį gavėjų ratą ir turime praktiškai jau per dvejus paskutinius metus 30 proc. didėjusias pensijas. Tai yra reikšmingi skaičiai indeksuojant ir padedant žmonėms amortizuoti didžiausius iššūkius“, – aiškino Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė.

Vis dėlto opozicijai priklausantis demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Linas Kukuraitis sako, kad atsižvelgiant į itin didelę infliaciją šalyje, pensijos turėtų augti daugiau.

„Deja, net jeigu ir kalbama apie rekordinius didinimus, jie nespėja su infliacija. Aš vertinu, kad pensijos yra mažinamos“, – kalbėjo jis.

Ekonomistas Marius Dubnikovas tikina: vidutinės senatvės didinimas 65 eurais yra didžiulis šuolis.

„Opozicijai nėra daug vietų, kur jie gali labai stipriai kritikuoti biudžetą. Bandoma atrasti emocionalias vietas, kur pinigų visada trūks, ypač senjorams. Pensijos didėja. Aišku, jos galėtų būti ir dar didesnės, bet turime rasti racionalumo, nes biudžetą sudegint galime greitai“, – sakė jis.

Planuojamos „Sodros“ biudžeto pajamos ir išlaidos pirmą kartą šalies istorijoje perkops 6 mlrd. eurų. Didžiausią išlaidų dalį sudarys būtent išlaidos pensijoms – joms bus skirta daugiau nei 70 proc. „Sodros“ biudžeto, beveik pusaštunto procento numatyta ligos socialiniam draudimui, apie 7 proc. – motinystės, po 5 proc. – nedarbo ir nedarbo draudimo socialinėms išlaidoms.

„Žiūrint į „Sodros“ biudžetą, matyti, kad didžiausi pokyčiai bus motinystės išmokoms, vaiko priežiūrai. Tad keičiasi pati mokėjimo tvarka. Kitais metais atsiranda ir neperleidžiami mėnesiai tėčiams ir mamoms. Mokant šiek tiek didesnes išmokas tais mėnesiais, papildomai yra numatyti 31 mln. eurų“ – tvirtino M.Lingė.

„Sodros“ biudžeto išlaidos kitąmet sieks beveik pusseptinto milijonų eurų – tai 13,5 proc. daugiau nei pernai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.