Nuo kitų metų keičiasi „Vilniaus vandenų“ paslaugų įkainiai – vilniečiams brangs vanduo Klaipėdoje ir Kaune tarifai irgi kyla

Nuo artėjančių metų sausio didžiausia Lietuvoje vandentvarkos bendrovė „Vilniaus vandenys“ savo klientams taikys naujus paslaugų įkainius. Jie dėl išaugusių elektros kainų padidės 57 euro centais (su pridėtinės vertės mokesčiu (PVM)). Naujus paslaugų tarifus patvirtino Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba (VERT).

„Vilniaus vandenys“ tiekia geriamąjį vandenį ir tvarko nuotekas 276 tūkst. klientų Vilniuje bei Vilniaus, Švenčionių ir Šalčininkų rajonuose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Vilniaus vandenys“ tiekia geriamąjį vandenį ir tvarko nuotekas 276 tūkst. klientų Vilniuje bei Vilniaus, Švenčionių ir Šalčininkų rajonuose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 25, 2022, 11:56 AM, atnaujinta Nov 25, 2022, 2:19 PM

Kauno ir Klaipėdos miestų gyventojai už geriamojo vandens tiekimą ir nuotekų tvarkymą nuo kitų metų pradžios mokės 0,57–1,02 euro (su PVM) už kubinį metrą daugiau.

VERT penktadienį patvirtino naujus bendrovių „Vilniaus vandenys“ ir „Klaipėdos vanduo“ paslaugų tarifus, „Kauno vandenų“ tarifus ji turėtų patvirtinti gruodį, prognozuojama, kad tarifas didės 1,02 euro (su PVM).

Nuo 2023 m. sausio 1-osios vilniečiai už geriamojo vandens tiekimą ir nuotekų tvarkymą mokės 0,47 euro už kubinį metrą daugiau, skaičiuojant be PVM arba 0,57 euro daugiau, skaičiuojant su PVM.

Butų gyventojams tarifas už paslaugas padidės nuo 1,20 iki 1,67 euro be PVM (2,02 euro su PVM), individualių namų gyventojams nuo 1,18 iki 1,65 euro be PVM (2 eurų su PVM), įmonėms – nuo 1,24 iki 1,71 euro be PVM (2,07 euro su PVM). Vidutiniškai šis paslaugų kainų pasikeitimas vieno šeimos ūkio sąskaitas už vandenį ir nuotekų tvarkymą padidins 1,88 euro per mėnesį, skaičiuojant be PVM (arba 2,28 euro su PVM).

Dėl šiais metais neprognozuotai stipriai išaugusių elektros energijos kainų, visos šalies vandentvarkos bendrovės susidūrė su drastišku sąnaudų augimu. Per pirmus devynis šių metų mėnesius bendrovės „Vilniaus vandenys“ kaštai už elektros energijos sunaudojimą, lyginant su 2021 metų tuo pačiu laikotarpiu, išaugo 3,9 mln. eurų arba 2,4 karto.

Kaip sako „Vilniaus vandenų“ generalinis direktorius Saulius Savickas, didesnio tarifų augimo išvengta dėl pačios bendrovės gaminamos elektros energijos: dėl laiku padarytų įžvalgių bendrovės sprendimų, t. y. saulės elektrinių diegimo, elektros energijos gamybos iš nuotekų tvarkymo procese susidariusio dumblo, galutinis tarifo augimas vartotojams yra žymiai mažesnis.

„Šiuo metu beveik 26 proc. visos sunaudojamos elektros energijos kiekio pasigaminame patys: dalį iš nuotekų valymo procese susidariusio dumblo, dalį – iš ant bendrovei priklausančių pastatų stogų ir šalia jų įrengtų saulės fotovoltinių jėgainių. Per pirmuosius dešimt šių metų mėnesių bendrovė pati pasigamino 35,2 proc. daugiau elektros energijos nei tuo pačiu laikotarpiu pernai ir taip patyrė maždaug 1,7 mln. eurų mažiau elektros energijos sąnaudų“, – teigia bendrovės vadovas S.Savickas.

„Vilniaus vandenys“ iš viso pagamina 43,9 proc. visos elektros energijos, kuri yra pagaminama Lietuvos vandentvarkos įmonėse. Bendrovė 99 proc. visos elektros energijos, įskaitant ir saulės jėgainių pagaminamą elektros energiją, sunaudoja gamybinėms reikmėms, t. y. vandens išgavimui ir nuotekų tvarkymui.

„Vilniaus vandenys“ tiekia geriamąjį vandenį ir tvarko nuotekas 276 tūkst. klientų Vilniuje bei Vilniaus, Švenčionių ir Šalčininkų rajonuose. Per parą bendrovė patiekia apie 93 tūkst. kub. metrų vandens ir surenka bei išvalo daugiau nei 111 tūkst. kub. metrų nuotekų.

Tuo metu „Klaipėdos vanduo“ tarifas didėja 0,69 euro (su PVM), pranešė tris įmones jungianti Atsakingos vandentvarkos asociacijos „Vandens jėga“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.