Prieš Kalėdas pakeitė tvarką, kaip reikės deklaruoti iš trečiųjų šalių paštu gautas dovanas

Nuo gruodžio 1 d. iš ne ES šalių per Lietuvos paštą atkeliavusias dovanas galima deklaruoti paprasčiau: dovanų gavėjams nebereikės privalomai pateikti iš siuntėjo gauto patvirtinimo apie siunčiamo daikto vertę. Tai reiškia, jog deklaravimo formoje užteks nurodyti, kokia dovana yra siuntoje ir kokia jos vertė.

Lietuvos paštas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos paštas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-12-01 11:19, atnaujinta 2022-12-01 12:37

Šis proceso supaprastinimas įdiegtas konsultuojantis su Lietuvos Respublikos muitine.

Kaip ir anksčiau, už siuntos deklaravimo formoje nurodomos informacijos tikslumą bus atsakingas informaciją teikiantis asmuo. Be to, Lietuvos paštas ir toliau vadovausis vidiniais patikros procesais, kuriais siekiama užtikrinti deklaravimui pateikiamos informacijos teisingumą ir tai, kad valstybei būtų sumokėti reikiami mokesčiai. Kilus klausimams ar abejonėms Lietuvos paštas pasilieka teisę klientų paprašyti papildomos informacijos apie siuntą.

Lietuvos paštas primena, kad 2021 m. liepos 1 d. visose ES šalyse buvo panaikinta importo pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvata – nuo minėtosios datos importo PVM reikia mokėti už visas iš trečiųjų šalių gaunamas prekes. Tačiau išimtis taikoma privačių asmenų privatiems asmenims siunčiamoms dovanoms, kurių vertė siekia iki 45 eurų. Siuntos su dovana vertei viršijus 150 eurų taikomas ir importo muito mokestis.

Nuo praėjusių metų liepos 1 d. visos siuntos iš trečiųjų šalių, tarp jų ir dovanos, privalo būti deklaruojamos. Siuntai atvykus į Lietuvą gavėjas gali rinktis ją deklaruoti per Lietuvos paštą, savarankiškai per LR muitinės platformą arba per kitą tarpininką.

Siekiant, kad siuntos būtų tvarkingai deklaruojamos ir laiku pasiektų gavėjus, planuojantiems iš trečiųjų šalių siųsti dovanas Lietuvoje gyvenantiems artimiesiems, rekomenduojama iš anksto pasidomėti išsamia siuntų deklaravimo tvarka ir padėti jiems deklaruoti. Daugiau informacijos apie dovanų ir kitų tipų siuntų deklaravimą galima rasti Lietuvos pašto svetainėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.