Padirbinėjama praktiškai viskas: išaiškino, kas išduoda, kad jums nori įkišti klastotę

Į Lietuvą patenka dalis suklastotų prekių. Tai rūbai, avalynė ir kiti daiktai. Kaip neapsigauti? Kaip atskirti klastotę nuo originalo? Valstybinio patentų biuro direktorė Irina Urbonė „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ teigė, kad klastojami beveik visi daiktai, kurie turi vertę. „Matyt, nėra tokio daikto, kuris turėtų vertę, bet nebūtų klastojamas“, – minėjo I.Urbonė.

Jei jums svarbu neįsigyti klastotės, pirmiausia galvokite, kur perkate.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jei jums svarbu neįsigyti klastotės, pirmiausia galvokite, kur perkate.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 4, 2022, 2:07 PM

Dažniausiai pasitaiko rūbų, avalynės, žaislų, vaistų, kosmetikos, parfumerijos, automobilių detalių klastočių, padirbinėjama netgi kramtoma guma. Anot laidos pašnekovės, klastojamos tos prekės, kurioms yra didžiausia paklausa, ir čia išskirti vieną grupę būtų sudėtinga.

Padirbinėjami ir prekės ženklai, ir produktai – suklastomam produktui pagaminti nesirenkamos kokybiškos medžiagos. „Klastočių gaminimui reikia mažiau resursų, todėl padirbinėjama praktiškai viskas. Tikrinantys gaminius specialistai kreipia dėmesį į įvairius parametrus: pradedant bendra išvaizda, baigiant atskiromis detalėmis. Dažniausiai klastotes išduoda smulkmenos, pavyzdžiui, netvarkingi siūlai ir bendras vaizdas“, – sakė I.Urbonė.

Jei jums svarbu neįsigyti klastotės, pirmiausia galvokite, kur perkate: jei oficialioje vietoje, visada turėsite, kur kreiptis dėl prastos prekės kokybės. Bet jei ją pirksite neaiškioje prekybos vietoje, kuri šiandien yra, rytoj – nebe, turėtų kilti įtarimų dėl to, kokios kokybės prekės čia parduodamos. Be to, derėtų atkreipti dėmesį ir į kainą, ir į pardavėjo reputaciją.

Vis dėlto pirkėjai negali būti visiškai tikri, kad ir oficialioje parduotuvėje neįsigis klastotės. Anot Lietuvoje yra buvęs ir vienas labai garsus atvejis, kai žinomų prekės ženklų parduotuvėje prekiauta daiktais, kurie ne visi buvo originalūs.

„Matyt, gali ir oficialiose prekybos vietose pasitaikyti klastočių. Tačiau rūpestingas pardavėjas turėtų tikrinti, kokias prekes jis leidžia į apyvartą. Juk, pavyzdžiui, kvepalai, kurie labai dažnai padirbinėjami, gali kelti didžiulę riziką, alergines reakcijas“, – komentavo I.Urbonė.

Jos teigimu, kai specialistai nustato, kad prekės suklastotos, jos sunaikinamos. Kai įsigijęs prekę pirkėjas turi įtarimų, kad ji gali būti padirbinys, jis turi galimybę kreiptis į policiją, tik prieš tai vertėtų kreiptis į pardavėją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: impact Investments and nlocking Growth