Skola – ne žaizda, neužgis? Dešimtys tūkstančių eurų energetikams skolingi kauniečiai mano kitaip

Kelerius metus iš eilės mažėjusios kauniečių skolos už centralizuotai tiekiamą šilumą artimiausiais mėnesiais gali šauti į viršų. Kai kurių būstų šeimininkai dėl brangstančios šilumos pernelyg nesuka galvos, mat neturi galimybių grąžinti milžiniškų skolų.

Didžiausias šilumos tiekimo įmonės „Kauno energija“ skolininkas gyvena Raudondvario plente esančiame daugiabutyje – jo skola siekia 16,1 tūkst. eurų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Didžiausias šilumos tiekimo įmonės „Kauno energija“ skolininkas gyvena Raudondvario plente esančiame daugiabutyje – jo skola siekia 16,1 tūkst. eurų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kiekvieno dešimties didžiausių „Kauno energijos“ skolininkų įsipareigojimai viršija 10 tūkst. eurų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kiekvieno dešimties didžiausių „Kauno energijos“ skolininkų įsipareigojimai viršija 10 tūkst. eurų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kiekvieno dešimties didžiausių „Kauno energijos“ skolininkų įsipareigojimai viršija 10 tūkst. eurų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kiekvieno dešimties didžiausių „Kauno energijos“ skolininkų įsipareigojimai viršija 10 tūkst. eurų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 8, 2022, 9:55 AM, atnaujinta Dec 8, 2022, 12:21 PM

Didžiausias šilumos tiekimo įmonės „Kauno energija“ skolininkas gyvena Raudondvario plente esančiame daugiabutyje – jo skola siekia 16,1 tūkst. eurų.

Nuo jo nedaug atsilieka M.Valančiaus gatvėje esančio būsto gyventojai – jie energetikams turėtų sumokėti 15,4 tūkst. eurų.

Vinčų gatvės gyventojas niekaip nesugeba grąžinti 13,3 tūkst. eurų, tik 300 eurais mažesnę sąskaitų krūvą yra sukaupęs Liepų gatvės gyventojas.

Kiekvieno dešimties didžiausių „Kauno energijos“ skolininkų įsipareigojimai viršija 10 tūkst. eurų. Trys iš penkių pirmojo penketuko skolininkų įsikūrę Kauno savivaldybės suteiktame socialiniame būste.

Didelių grėsmių neįžvelgia

„Vartotojų skolos „Kauno energijai“ pastaraisiais metais ne didėja, o tendencingai mažėja“, – pranešė įmonės marketingo ir komunikacijos vadovas Šarūnas Bulota.

Bendra skolų suma 2019 metų pabaigoje siekė daugiau kaip 8 mln. eurų, 2020-ųjų pabaigoje – 6,5 mln. eurų, o baigiantis 2021-iesiems klientai bendrovei buvo skolingi 5,5 mln. eurų. Iki šių metų spalio mėnesio skolų suma sumažėjo dar beveik 0,5 mln. eurų.

„Tikime, kad skolų mažėjimo tendencija išliks ir šį šildymo sezoną“, – vylėsi Š.Bulota.

Šių metų lapkričio mėnesį „Kauno energijos“ suvartotos šilumos kilovatvalandė klientams kainuoja 9,19 cento. Lyginant su spalio mėnesiu, šilumos kaina Kaune mažėjo 0,31 ct/kWh.

„Prognozuojama, kad „Kauno energijos“ vidutinė tiekiamos šilumos kaina 2022–2023 metų šildymo sezono metu bus apie 20 proc. mažesnė už šalies vidurkį“, – paskelbė Š.Bulota.

Jo nuomone, lyginti 2021 ir 2022 metų šilumos kainas nekorektiška, nes šių metų energijos kainoms didelę įtaką padarė Europoje susiklosčiusi nepalanki geopolitinė situacija dėl vasario 24 dieną Rusijos pradėto karo Ukrainoje.

Dėl jo kilo energetikos krizė, nulėmusi į rekordines aukštumas pakilusias energijos išteklių kainas. Šilumos kaina didžiuosiuose šalies miestuose šiuo metu siekia 8–9 ct/kWh.

„Kauno energija“ miesto šiluma aprūpina 120 tūkstančių vartotojų ir 3500 komercinių objektų Kaune, Kauno rajone ir Jurbarke.

Priminė vieną svarbią sąlygą

„Sunku spėlioti, kiek kauniečių kreipsis dėl šildymo išlaidų kompensacijos ir kokios sumos prireiks“, – svarstė Kauno savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Erika Kačiulienė.

Ji priminė vieną labai svarbią sąlygą, kurios neįvykdžius kompensacija nebus mokama, – tai su „Kauno energija“ suderintas skolos grąžinimo grafikas.

E.Kačiulienės duomenimis, šiemet už spalio mėnesį kompensacijos skirtos 8105 asmenims, o bendra suma siekia 93,5 tūkst. eurų.

Pernai spalio mėnesį kompensacijos buvo skirtos tik 3484 kauniečiams, šiam tikslui prireikė 26,2 tūkst. eurų.

Nuo šių metų rugsėjo 1-osios iki lapkričio 20-osios dėl kompensacijos priimti 12 874 prašymai už 16 326 gavėjus, 2021 metais tuo pačiu metu – 9047 prašymai už 10 338 gavėjus.

Spalio sąskaitos neišgąsdino

Namų bendrijų valdymu užsiimančios bendrovės vadovas Gediminas Zakšauskas tikino, kad naujausios energetikų sąskaitos kauniečių neišgąsdino, – jos buvo panašios kaip ir praėjusiais metais.

Gyventojų rimtį daugiausia lėmė aplinkybė, kad apie 80 proc. iš 15 G.Zakšausko prižiūrimų daugiabučių yra renovuoti, todėl energijos sąnaudos nėra didelės.

Jo skaičiavimais, senų nerenovuotų namų gyventojai už šildymą mokės 3–4 kartus brangiau.

„Šiemet spalis buvo labai šiltas, įprastai brangiausiai šildymas kainuoja sausio ir vasario mėnesiais“, – tvirtino G.Zakšauskas.

Kai gyventojai gauna mažas sąskaitas, jiems nekyla ir sunkumų atsiskaityti už paslaugas. G.Zakšauskas net neprisiminė atvejo, kad jo prižiūrimo namo gyventojai bylinėtųsi dėl skolų už šildymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.