Prognozuoja, kada pasieksime elektros kainų piką – tai jau ne už kalnų Dujų kainos stabilizavosi

Lietuvos energetikos agentūra (LEA), prognozuoja, kad elektros kainų pikas Lietuvoje turėtų būti pasiektas artimiausiais mėnesiais, o pavasarį elektra turėtų pigti.

Lietuvos energetikos agentūra (LEA), prognozuoja, kad elektros kainų pikas Lietuvoje turėtų būti pasiektas artimiausiais mėnesiais.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos energetikos agentūra (LEA), prognozuoja, kad elektros kainų pikas Lietuvoje turėtų būti pasiektas artimiausiais mėnesiais.<br>V.Skaraičio nuotr.
LEA matymu, dujų kainos stabilizavosi.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
LEA matymu, dujų kainos stabilizavosi.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 15, 2022, 1:11 PM

Pasak agentūros energetinio saugumo ir inovacijų projektų vadovo Vytenio Barkausko, kitų metų žiemą elektros kainos gali viršyti 40 ct/kWh, tačiau nuo pavasario turėtų pradėti mažėti, nors visus metus išliks aukštos. Prognozuojama, kad šventiniu gruodžio laikotarpiu elektra turėtų kristi žemiau 30, o vėliau ir 20 ct/kWh ribos, o naujųjų grįžti į dabartinį, maždaug 385 Eur/MWh lygį.

„Situacija tokia, kad kainų maksimumą, turbūt, pasieksime artimiausiais mėnesiais. Tą sprendžiame pasižiūrėję į ateities sandorius Vokietijoje ir Šiaurės Europos šalyse“, – ketvirtadienį, LEA energetikos duomenų apžvalgos metu sakė V. Barkauskas.

Vidutinė LEA elektros kainų prognozė antrajam metų pusmečiui siekia 18,5 ct/kWh.

„Iki metų vidurio tikimės, kad kainos kris ir šiek tiek stabilizuosis“, – pažymėjo LEA ekspertas.

Apžvelgdama 2022 m. energijos kainas ir jų prognozes kitiems metams, agentūra pastebi, kad elektra šiemet, lyginant su pernai, bus pabrangusi 157 proc.

Vidutinės 2022 m. elektros kainos Lietuvoje šiemet turėtų būti 232,4 Eur/MWh. Palyginimui, Latvijoje ir Estijoje vidutinė elektros kaina šiemet siekė 229 ir 193 Eur/MWh, Suomijoje ir Švedijoje – 153 ir 151 Eur/MWh.

Kartu šiemet Lietuvoje 5 proc. bus sumažėjęs elektros vartojimas – 12,74 iki 12,1 TWh.

Elektros 2022 m. importuota panašiai kaip ir 2021 m. (apie 64 proc.). Daugiausiai iš Švedijos (33 proc.), Latvijos, Estijos ir Suomijos (27 proc.). Iš Rusijos importuota 4 proc. elektros per visus metus, tačiau šis importas sustojo gegužę. Pernai Rusija Lietuvai tiekė apie 10 proc. reikalingos energijos.

Iš vietoje pasigamintų 36 proc. energijos, 11 proc. šiemet, prognozuojama, generuos vėjo, apie 9 proc. šiluminės elektrinės, 8 proc. – hidroelektrinės, 3 proc. – saulės jėgainės. Kitos rūšies elektrinėse bus pagaminta 5 proc. vietinės elektros energijos.

LEA: dujų kainos stabilizavosi, kitąmet turėtų siekti apie 140 Eur/MWh

LEA pastebi, kad dujų kainos Nyderlandų TTF biržoje, kurios atspindi dujų kainas visoje Europoje, stabilizavosi, o 2023 m. turėtų siekti apie 130–140 Eur/MWh.

Pasak LEA energetinio saugumo projektų vadovo Petro Katino, 2022 m. buvo istoriškai „patys neramiausi metai“ dujų rinkoje, kadangi šiemet jos kainavo 185 proc. daugiau nei 2021 m.

„Tokių kainų kaip 2022 m. pasaulis dar nematė. Ypatingai iki rugpjūčio pabaigos“, – ketvirtadienį, LEA energetikos duomenų apžvalgos metu, žurnalistams sakė P. Katinas.

„Tačiau Europai užsitikrinus dujų atsargas, kainos stabilizavosi“, – pažymėjo jis.

Eksperto teigimu, vertinant ateities sandorių kainas, dujų kainos kitąmet bus stabilios, didelių jų šuolių neturėtų būti, tad kaina turėtų išsilaikyti apie 140 Eur/MWh lygyje.

Jo prognozėmis, žymesnis dujų kainų kritimas – iki maždaug 50 Eur/MWh – numatomas 2024 metais.

Anot LEA, 2022 m. Europoje smarkiai dujos brango dėl geopolitinių įtampų su Rusija, jos taikyto energetinio šantažo. Didžiausi dujų kainų šuoliai buvo fiksuojami rugpjūtį, kai kelias dienas jos viršijo 250–300 Eur/MWh ribą.

Rusija dujų tiekimą Europai sumažino 62,5 proc., tą, LEA teigimu, dalinai kompensavo padidintas tiekimas iš Norvegijos ir suskystintųjų gamtinių dujų kroviniai. P. Katinas vis tik pripažino, kad be rusiškų dujų Europai vis tiek sudėtinga, o Europą „gelbėja“ sumažėjęs suvartojimas.

„Taupymas 2023 m. bus vienas svarbiausių dalykų“, – pabrėžė LEA ekspertas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?